MilujiVaření.cz Recepty Chod Dezerty a moučníky Záviny, rolády
Záviny, rolády Oblíbený štrúdl – jablečný závin, makový závin a mnohé další si můžete upéct podle našich vyzkoušených receptů. Najdete zde i recepty na sladké rolády, mezi kterými samozřejmě nechybí ani nejčastěji připravovaná piškotová roláda s mnoha různými chutnými náplněmi. Z mnoha našich receptů si určitě vyberete nejen podle své chuti, ale třeba i podle dostupných surovin a náročnosti přípravy.
Ořechové záviny Do hrníčku nalijeme mléko, které zahřejeme na vlažné, rozdrobíme do něj droždí a necháme na teplém místě vzejít kvásek.
Ve větší misce smícháme mouku, kypřící prášek, vanilkový cukr, 2 ks vejce, 20 g másla, vylijeme kvásek a rukama nebo v kuchyňském robotu vypracujeme hladké a nelepící se těsto, které necháme na 30 minut v teple vykynout. Vál posypeme moukou, dáme na něj vykynuté těsto, které posypeme rozinkami, prohněteme, rozdělíme na dva stejné díly a rozválíme je. Naplníme připravenou náplní, zavineme, dáme na máslem vymaštěný plech a necháme ještě 20 minut vykynout. Před tím, než plech vložíme do předehřáté trouby, pomažeme záviny rozkvedlaným vejcem a v troubě pečeme 40 minut.
Upečené záviny necháme vychladnout, pocukrujeme moučkovým cukrem a studené nakrájíme.
Náplň : Do misky vysypeme pomleté ořechy, přilijeme rum, vysypeme vanilkový cukr, cukr písek, citrónovou kůru a vše promícháme.
Cukrářská škola V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.
C u k r u t ř e m e s e ž l o u t k e m , p ř i m í c h á m e v a n i l k o v ý c u k r a z a š l e h á m e t v a r o h . U m í c h á m e h l a d k o u n á p l ň .
L i s t o v é t ě s t o r o z v á l í m e , r o z k r á j í m e n a č t v e r c e , d o s t ř e d u k a ž d é h o d á m e t v a r o h o v o u n á p l ň . O k r a j e t ě s t a p o t ř e m e r o z š l e h a n ý m v e j c e m , s p o j í m e d o š á t e č k u , p ř i t i s k n e m e a h o t o v é š á t e č k y k l a d e m e n a p l e c h v y l o ž e n ý p e č í c í m p a p í r e m . P o t ř e m e v e j c e m a p e č e m e v t r o u b ě p ř e d e h ř á t é n a 2 0 0 ° C z h r u b a 2 0 m i n u t .
P r o c h l a d l é š á t e č k y s y p e m e p ř e s s í t k o m o u č k o v ý m c u k r e m .
Vejce a horkou vodu šleháme asi 1 minutu. Cukr smíchaný s vanilkovým cukrem zašleháme do vaječné hmoty a šleháme ještě 2 minuty.
Smícháme mouku, kukuřičný škrob, kakao a prášek do pečiva. Polovinu směsi vsypeme do vaječné hmoty a zašleháme. Přisypeme zbylou směs a postupně přidáváme rozpuštěné máslo.
Těsto vlijeme na plech vyložený pečicím papírem - papír má přesahovat přes okraje plechu. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů Celsia 10-15 minut.
Potom plech vyjmeme z trouby a přetáhneme přes něj navlhčenou utěrku. Necháme asi 5 minut stát.
Roládu opatrně zabalíme a necháme vychladnout.
Příprava náplně: Smetanu přivedeme k varu, odstavíme z plotny a vmícháme do ní najemno nasekanou čokoládu. Mícháme, aby směs byla hustá a lesklá. Za občasného zamíchání necháme vychladnout.
Vodu s cukrem svaříme za stálého míchání v sirup a po vychladnutí přilijeme likér.
Roládu rozbalíme a pokapeme sirupem.
Změklé máslo ušleháme a spolu s nastrouhanou kůrou přidáme do čokoládové hmoty.
Na roládu rozetřeme větší část čokoládového krému a znovu ji zavineme. Povrch rolády potřeme tenkou vrstvou krému.
Zbylou čokoládovou hmotu pomocí cukrářského sáčku ozdobně ...
D o h r n í č k u n a l i j e m e m l é k o , k t e r é z a h ř e j e m e n a v l a ž n é , r o z d r o b í m e d o n ě j d r o ž d í a n e c h á m e n a t e p l é m m í s t ě v z e j í t k v á s e k .
V e v ě t š í m i s c e s m í c h á m e m o u k u , k y p ř í c í p r á š e k , v a n i l k o v ý c u k r , 2 k s v e j c e , 2 0 g m á s l a , v y l i j e m e k v á s e k a r u k a m a n e b o v k u c h y ň s k é m r o b o t u v y p r a c u j e m e h l a d k é a n e l e p í c í s e t ě s t o , k t e r é n e c h á m e n a 3 0 m i n u t v t e p l e v y k y n o u t . V á l p o s y p e m e m o u k o u , d á m e n a n ě j v y k y n u t é t ě s t o , k t e r é p o s y p e m e r o z i n k a m i , p r o h n ě t e m e , r o z d ě l í m e n a d v a s t e j n é d í l y a r o z v á l í m e j e . N a p l n í m e p ř i p r a v e n o u n á p l n í , z a v i n e m e , d á m e n a m á s l e m v y m a š t ě n ý p l e c h a n e c h á m e j e š t ě 2 0 m i n u t v y k y n o u t . P ř e d t í m , n e ž p l e c h v l o ž í m e d o p ř e d e h ř á t é t r o u b y , p o m a ž e m e z á v i n y r o z k v e d l a n ý m v e j c e m a v t r o u b ě p e č e m e 4 0 m i n u t .
U p e č e n é z á v i n y n e c h á m e v y c h l a d n o u t , p o c u k r u j e m e m o u č k o v ý m c u k r e m a s t u d e n é n a k r á j í m e .
N á p l ň : D o m i s k y v y s y p e m e p o m l e t é o ř e c h y , p ř i l i j e m e r u m , v y s y p e m e v a n i l k o v ý c u k r , c u k r p í s e k , c i t r ó n o v o u k ů r u a v š e p r o m í c h á m e .
M o u k u p r o s i j e m e n a v á l , p ř i d á m e n a k r á j e n o u H e r u a v m í c h á m e j o g u r t . V y p r a c u j e m e t ě s t o , k t e r é n e c h á m e c h v í l i o d p o č i n o u t v c h l a d u .
J a b l k a o m y j e m e , o l o u p e m e a n a h r u b o n a s t r o u h á m e .
T ě s t o r o z d ě l í m e n a t ř i d í l y a k a ž d ý r o z v á l í m e n a p l á t . P o k l a d e m e n a s t r o u h a n ý m i j a b l k y , k t e r á p o c u k r u j e m e , p o p r á š í m e s k o ř i c í a p o s y p e m e r o z i n k a m i . T ě s t o z a v i n e m e .
Z á v i n y p e č e m e v e s t ř e d n ě v y h ř á t é t r o u b ě a s i 2 5 m i n u t .
V m í s e u š l e h á m e b í l k y s e š p e t k o u s o l i a 3 l ž í c e m i v o d y . B ě h e m š l e h á n í p ř i s y p e m e o b a c u k r y .
N a k o n e c v m í c h á m e ž l o u t k y , h l a d k o u m o u k u , S o l a m y l a p r á š e k d o p e č i v a .
T ě s t o r o z p r o s t ř e m e n a p l e c h v y l o ž e n ý p e č i c í m p a p í r e m , k t e r ý j s m e j e š t ě p o t ř e l i t u k e m . P e č e m e v e s t ř e d n ě v y h ř á t é t r o u b ě a s i j e n 8 - 1 0 m i n u t .
U p e č e n o u r o l á d u i h n e d p ř e t á h n e m e n a v l h č e n o u u t ě r k o u a s r o l u j e m e .
P o v y c h l a d n u t í r o z b a l í m e , n a p l n í m e n u t e l l o u a z n o v u z a r o l u j e m e , K r á j í m e n a ř e z y .
P l e c h v y l o ž í m e p e č i c í m p a p í r e m , t r o u b u p ř e d e h ř e j e m e n a 1 8 0 ° C . J a b l k a o l o u p e m e a n a k r á j í m e n a d r o b n o .
M o u k u p r o s e j e m e d o m í s y , z a p r a c u j e m e z m ě k l é m á s l o a p i v o . V y p r a c u j e m e h l a d k é t ě s t o .
Z t ě s t a v y v á l í m e d v ě p l a c k y , p o k l a d e m e n a k r á j e n ý m i j a b l k y , p o s y p e m e c u k r e m , s k o ř i c í a r o z i n k a m i . T ě s t o z a b a l í m e , v l o ž í m e n a p l e c h , p o t ř e m e r o z š l e h a n ý m v e j c e m a p e č e m e v p ř e d e h ř á t é t r o u b ě d o z l a t o v a .
P l e c h v y l o ž í m e p e č i c í m p a p í r e m , t r o u b u p ř e d e h ř e j e m e n a 1 5 0 ° C .
Z e s u r o v i n v y p r a c u j e m e h l a d k é t ě s t o , k t e r é n e c h á m e v c h l a d n i č c e c h v í l i o d p o č i n o u t .
J a b l k a o l o u p e m e , v y k r o j í m e j á d ř i n c e a j a b l k a n a k r á j í m e n a d r o b n ě j š í k o u s k y .
O d p o č i n u t é t ě s t o r o z d ě l í m e n a d v a d í l y a v y v á l í m e z n i c h p l a c k y . K a ž d o u p l a c k u p o k l a d e m e p o k r á j e n ý m i j a b l k y t a k , a b y z ů s t a l y o k r a j e v o l n é , p o s y p e m e r o v n o m ě r n ě s k o ř i c í a c u k r e m . V o l n é o k r a j e p ř e l o ž í m e d o s t ř e d u p ř e s s e b e , o b a k r a t š í k r a j e p o d l o ž í m e , a b y š ť á v a p ř i p e č e n í n e v y t é k a l a . Š t r ů d l l e h c e p r o p í c h á m e a p e č e m e d o z l a t o v a .
R o z v á l í m e t ě s t o , r o z d r t í m e p i š k o t y a n a s y p e m e n a r o z v á l e n ý p l á t t ě s t a .
P o k l a d e m e j a b l k y , k t e r é j s m e o l o u p a l i a n a s t r o u h a l i , p ř i d á m e r o z i n k y , p o s y p e m e c u k r e m , s k o ř i c í a n a s e k a n ý m i o ř e c h y .
Z a v i n e m e , k r a j e p ř i t i s k n e m e k s o b ě , p o t ř e m e r o z š l e h a n ý m v e j c e m a p e č e m e v s i l n ě j i v y h ř á t é t r o u b ě a s i 2 5 m i n u t .
V m i s c e s m í c h á m e r u m , l i m e t k o v o u š ť á v u a m e d . P o l e v u m í c h á m e , d o k u d s e c u k r n e r o z p u s t í .
O č i š t ě n ý , n a č t v r t k y n a k r á j e n ý a n a n a s r o z l o ž í m e n a r o š t g r i l u n a d s t ř e d n ě ž h a v é u h l í a g r i l u j e m e 5 - 1 0 m i n u t p o k a ž d é s t r a n ě . B ě h e m g r i l o v á n í č t v r t k y p o t í r á m e p o l e v o u , d o k u d n e b u d o u m í r n ě o s m a h l é .
G r i l o v a n ý a n a n a s p o d á v á m e t e p l ý .
Z m o u k y , t v a r o h u , H e r y a š p e t k y s o l i v y p r a c u j e m e t ě s t o , k t e r é n e c h á m e a s i 3 0 m i n u t o d p o č i n o u t v c h l a d n i č c e .
T ě s t o r o z v á l í m e n a p l á t , p o k l a d e m e o l o u p a n ý m i , n a s t r o u h a n ý m i j a b l k y a p o s y p e m e n a s e k a n ý m i o ř e c h y a r o z i n k a m i . O s l a d í m e s k o ř i c o v ý m c u k r e m a z a v i n e m e .
P e č e m e v m á s l e m v y m a z a n é r e m o s c e a s i 3 0 m i n u t .
V k a p i t o l á c h a l e k c í c h n a j d e t e v š e , c o p o t ř e b u j e t e z n á t a v ě d ě t o k u c h y n i , s u r o v i n á c h i s a m o t n é m v a ř e n í .
R a d y , t i p y , t r i k y . . . P o k u d s e v á m v k u c h y n i n ě c o n e p o v e d l o , n e b o c h c e t e j e n p o r a d i t , r á d c e j e t u p r o v á s .