Sorbet
Sorbet je osvěžující studený mražený dezert, který se připravuje z ovocné šťávy nebo pyré, cukru a vody, případně se může použít i víno nebo čaj. Některé druhy sorbetu obsahují i alkohol. Domácí výroba sorbetu je velmi jednoduchá. Základní surovinou je prolisované ovoce nebo ovocná šťáva. Ovoce se používá čerstvé, jedinou výjimkou jsou jablka, která se musí krátce povařit. Jahody, meruňky a rybíz se promačkávají přes síto a doslazují, z linetky, pomeranče nebo citrónu se vymačkává nebo lisuje šťáva. Druhy ovoce se často kombinují, chutný je například rybíz s broskvemi nebo rybíz s angreštem. Na zmrazení sorbetu jsou nejvhodnější tvořítka na led nebo formy na zmrzlinu a nanuky.
Meloun podélně rozpůlíme, odstraníme semínka, vyjmeme dužinu, nakrájíme na kousky a společně s citronovou šťávou rozmačkáme na pyré. Nalijeme do...





400ml vody smícháme se 160g cukru a přivedeme k varu. Jakmile se cukr rozpustí, odstavíme. Přidáme 10 lístků bazalky a sirup necháme vychladnout....





Na mírném ohni smícháme v hrnci bazalku s cukrem a vínem. Přivedeme za pravidelného míchání k varu a 3 minuty vaříme. Poté přecedíme víno s cukrem...





Ananasovou dužinu nakrájíme na kousky a rozmixujeme se 150ml vody a 150g krupicového cukru. Směs nalijeme do zmrzlinového strojku a připravíme...





3 limety omyjeme horkou vodou, osušíme, oloupeme kůru a jemně ji nasekáme. Ze všech plodů vymačkáme šťávu. 125ml vody uvedeme do varu, přidáme cukr...





Cukr rozpustíme v kastrůlku ve 250 ml vody a sirup lehce svaříme. Odstavíme z ohně, necháme vychladnout. Do sirupu přecedíme citronovou šťávu,...





Ze dvou pomerančů vymačkáme šťávu. Z ostatních odkrojíme vršky, dužinu uvolníme ostrým nožem a najemno ji nasekáme. Šťávu přitom zachytíme. ...





Meloun rozkrojíme a zbavíme semínek. Odkrojíme několik dílků a ponecháme je na ozdobu. Zabalené do fólie uložíme v chladničce. Zbylou melounovou...





Červenou řepu dobře omyjeme, zalijeme vodou a vaříme asi 45 minut do měkka. Do 100 ml vody dáme cukr, med, citronovou kůru a šťávu. Zvolna vaříme...





V hrnci svaříme 100ml vody s cukrem a medem. Když se cukr rozpustí, sirup necháme vychladnout. Meloun rozkrojíme a zbavíme zrnek. Z dužiny...





Svaříme vodu s cukrem (přibližne 5 minut), poté ji necháme vychladnout. Z poloviny citrónu nastrouháme kůru, z celého citrónu a pomerančů...





Po délce odřízneme 1/3 z každého citrónu. Z každé odříznuté části odkrojíme žlábkovacím nožem 6 tenkých proužků kůry, zabalíme a dáme do lednice na...





Do pánve dáme cukr a 500 ml vody, vše uvedeme do varu. Stáhneme plamen a vaříme přibližně 5 minut, odstavíme, vmícháme citrónovou šťávu. Ananasový...





Mražené maliny posypeme cukrem a dáme stranou rozmrazit. Do rendlíku dáme práškovou želatinu a 250 ml vody a necháme minutu stát. Za časného...





V hrnci přivedeme k varu vodu a cukr, stáhneme plamen, vaříme asi 5 minut. Odstavíme, necháme vychladnout. Z citrónů nastrouháme 2 lžičky kůry a...





4 citrony omyjeme, osušíme a oloupeme z nich kůru na tenké nudličky. Ze všech citronů vymačkáme šťávu. Víno vlijeme do hrnce, přidáme cukr,...





Šerbety vyndáme z mrazáku 15 minut před podáváním. Vytvarujeme kopečky a přendáme na chlazené talířky. Ananas rozkrájíme na tenčí plátky, ozdobíme...





Maliny omyjeme, několik odložíme stranou na ozdobu. Ostatní rozmixujeme a pyré prolisujeme jemným sítem. V kastrůlku zahřejeme malinovou pálenku k...





Broskve spaříme horkou vodou, rychle ochladíme studenou vodou, oloupeme, rozpůlíme, vyndáme pecky, broskve vložíme do misky, zasypeme cukrem a...





Z bílků šleháme pevný sníh a během šlehání přisypáváme cukr a přidáme špetku soli. V míse rozmícháme šípkovou marmeládu se sektem a citronovou...




