Rizota
Rizoto je velmi oblíbené jídlo, které se dá připravit s nejrůznějšími přísadami – nejčastěji je to kuřecí maso a zelenina, použít se ale mohou i houby a mnoho dalších. Základem opravdu chutného rizota je především správně uvařená rýže. V této části najdete recepty, podle kterých si připravíte mnoho druhů rizota, nechybí zde samozřejmě ani pravé italské nebo vynikající srbské rizoto.
Vepřovou plec nebo ořez omyjeme a nakrájíme na drobné kousky. Cibuli oloupeme, nakrájíme na drobno a osmažíme ji na tuku dorůžova. Přidáme maso,...





Nejprve uvaříme rýži dle standardního postupu, hotovou rýži dáme stranou. V pánvi orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme vepřové maso,...






Oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli smažíme na rozehřátém oleji asi 5 minut dozlatova. Přisypeme propláchnutou rýži a 2 minuty mícháme....





Telecí maso opláchneme a nakrájíme na malé kousky. Cibuli oloupeme a na drobno nakrájíme. Na poloviční dávce tuku ji osmahneme dorůžova. Přidáme...





Kuřecí prsa omyjeme, drobně nakrájíme a osmahneme s jemně nakrájenou cibulí, kterou jsme předem osmažili na tuku dorůžova. Žampiony očistíme,...





Rozmrazíme špenát, poté ho podusíme. Přidáme pepř a sůl. V hrnci rozpustíme půlku másla, pokrájenou cibuli a česnek na něm necháme zesklovatět....





Na oleji zesklovatíme oloupanou a nakrájenou cibuli, přidáme česnek a špetku vegety. Vysypeme propláchnutou rýži a opečeme. Přilijeme sklenku...





Nakrájíme oloupanou cibuli, osmahneme ji, přidáme mleté maso, osolíme a opepříme, podlijeme trochou vody a podusíme. Uvaříme rýži, maso a rýži...





Houby nakrájíme na plátky a ve větší pánvi cca 5min orestujeme, dokud nezměknou. Odložíme stranou. Na pánvi rozpálíme polovinu másla a orestujeme...





Krůtí maso nakrájíme na nudličky a promícháme s olejem, kečupem, prolisovaným česnekem, rozšlehaným vejcem a ochutíme grilovacím kořením. Necháme...





V pánvi rozpálíme olej a cibuli nakrájenou nadrobno orestujeme. Přidáme rýži a za stálého míchání krátce osmahneme. Poté podlijeme vínem a mícháme...





Uvaříme dle návodu rýži a pohanku a promícháme. Osmahneme oloupanou a nakrájenou cibuli na pánvi, přidáme zeleninu a výhonky, osolíme, okořeníme...





Očištěnou a nakrájenou polévkovou zeleninu uvaříme doměkka. Cibuli nakrájíme a osmahneme, přidáme pokrájené maso z vepřové konzervy, vařenou...





Na oleji zpěníme cibuli a přidáme papriku. Omyjeme a na kousky nakrájíme maso, přidáme k cibuli, podlijeme půlkou piva a dusíme, dokud se šťáva...





Na rozpuštěném másle zpěníme nakrájenou cibuli, plátky česneku a jemně nakrájenou šunku. Potom přidáme přebranou, propláchnutou a spařenou rýži,...





Rýži přebereme, propláchneme a udusíme na oleji do poloměkka. Uzené maso nakrájíme na kostičky a spolu s hráškem osmažíme na másle. Promícháme s...





Houby očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Vložíme je do kastrolu s osmaženou cibulí, osolíme a přidáme koření. Po vydušení šťávy podlijeme vařící...





200ml vroucí vody spaříme hříbky a 20 minut necháme máčet. Slijeme a odložíme stranou, slitou vodu si ponecháme. Olej rozehřejeme ve velkém hrnci...





Nalijeme do hrnce vývar a přivedeme k varu. Vaříme zvolna na mírném ohni. Rozpálíme olej ve velkém hrnci a 5 minut smažíme nakrájenou cibuli a...





Cibuli oloupeme a nadrobno nakrájíme. Společně s bobkovým listem ji orestujeme na 2 lžících rozpáleného oleje. Přidáme rýži a krátce cca 1 min...




