MilujiVaření.cz Recepty Chod Hlavní chod Rýže Rizota
Rizota Rizoto je velmi oblíbené jídlo, které se dá připravit s nejrůznějšími přísadami – nejčastěji je to kuřecí maso a zelenina, použít se ale mohou i houby a mnoho dalších. Základem opravdu chutného rizota je především správně uvařená rýže . V této části najdete recepty, podle kterých si připravíte mnoho druhů rizota, nechybí zde samozřejmě ani pravé italské nebo vynikající srbské rizoto .
Rizoto s gorgonzolou, hráškem a fazolemiMražený hrášek dáme rozmrazit, a potom ho v malém množství vody dusíme asi 15 minut, až změkne, otevřeme konzervu s fazolemi a zrna před použitím ohřejeme v nálevu.
Nadrobno nakrájíme cibuli, 50 g parmezánu nastrouháme, naděláme 10 g parmazánových hoblinek a gorgonzolu nakrájíme na kostičky. Ohřejeme zeleninový vývar.
Ve velkém hrnci rozehřejeme 50 g másla, na něm necháme zesklovatět nakrájenou cibuli, a potom přidáme rýži. Zamícháme a když je rýže dobře obalená máslem, začneme postupně přilévat horký zeleninový vývar. Vždy přidáme 1 naběračku a až když se vývar vstřebá, přidáme další. Často a řádně promícháváme. Asi po 20 minutách by měla být rýže hotová, má být vlhká a zrnka při skusu by měla jen mírně křupnout. V této fázi přilijeme víno a vmícháme fazole, hrášek, strouhaný parmezán a zbylé máslo. Odstavíme z ohně, vmícháme gorgonzolu, podle chuti přisolíme mořskou solí, opepříme a rozdělíme na talíře.
Servírujeme ozdobené roketou a parmezánovými hoblinkami.
Oloupeme cibuli a jemně nasekáme. Rozehřejeme v pánvi 20 g másla a osmažíme na něm polovinu nasekané cibule.
Přisypeme propláchnutou rýži, smažíme ji 1-2 minuty, přilijeme vařící rybí vývar, vařečkou vše promícháme, zakryjeme pánev pokličkou a dáme ji asi na 20 minut do trouby předehřáté na 180 °C.
Mezitím oloupeme krevety a pokrájíme je na kousky. Mrkev a celer očistíme a pokrájíme na kousky. Tymián jemně nasekáme.
V pánvi rozehřejeme 20 g másla a olej a osmažíme zbývající cibuli a nasekanou mrkev a celer. Přidáme pokrájené krevety, smažíme je za občasného zamíchání 2-3 minuty, osolíme a opepříme. Nakonec přisypeme nasekaný tymián.
Jakmile je rýže měkká, vytáhneme pánev z trouby, rozmícháme v ní na kousky pokrájené zbývající máslo, aby se zrnka rýže nelepila k sobě.
Přemístíme rizoto na servírovací mísu, promícháme s omáčkou a horké podáváme.
Rizoto se slávkami a petrželkou Slávky pečlivě oškrábeme a omyjeme pod tekoucí vodou. Vložíme do hrnce a přidáme česnek, lžíci oleje a 3 lžíce vína, vodu a povaříme za občasného promíchání, dokud se slávky neotevřou. Potom je vyjmeme, tekutinu, ve které se vařily, scedíme a uchováme.
Slávky vyloupeme a poté zprudka orestujeme na pánvi na rozpáleném oleji spolu s cibulkou. Přidáme rozmixovaná rajčata a necháme chvíli povařit. Poté přidáme šťávu ze slávek (0,75 l), osolíme, opepříme, vhodíme bobkový list. Přivedeme k varu, přihodíme propláchnutou rýži, zamícháme, přikryjeme poklicí a necháme na velmi mírném ohni vařit 25 minut.
Hotové rizoto tvarujeme naběračkou, ozdobíme petrželkou.
Rizoto s mušlemi Mušle pořádně očistíme, vložíme do hrnce a při mírné teplotě zahříváme tak dlouho, až se otevřou. Během té doby několikrát hrncem zatřeseme.
Mezitím v druhém hrnci na rozpáleném oleji zpěníme drobně pokrájenou cibuli.
Z otevřených mušlí vybereme maso, přidáme k cibuli, vmícháme rajčatový protlak, drobně nasekaný česnek, dobře promytou rýži, zamícháme a krátce osmažíme.
Pak zalijeme 2 dl bílého vína a vodou tak, aby všechny suroviny byly pod hladinou.
Zakryjeme pokličkou a vaříme do doby, než bude rýže měkká. Pokud je potřeba, můžeme dolít trošku vody.
Hotové rizoto osolíme a opepříme podle chuti až nakonec.
Podáváme posypané strouhaným sýrem a drobně pokrájenou petrželkou.
Cukrářská škola V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.
R ý ž i t r o c h u o s o l í m e a d u s í m e v p o m ě r u 3 - 4 d í l y v o d y n a 1 d í l r ý ž e .
V a ř e n é m a s o n a k r á j í m e n a k o s t i č k y , p ř i d á m e n a d r o b n o n a k r á j e n o u c i b u l i , s t e r i l o v a n ý h r á š e k , n a k o u s k y n a k r á j e n á j a b l k a , k t e r á j s m e p ř e d t í m t r o c h u o p e k l i s c u k r e m a h ř e b í č k e m , a v š e d o b ř e p r o m í c h á m e s r ý ž í . Z a l i j e m e t r o c h o u v ý v a r u a z a p e č e m e . N a k o n e c p o k a p e m e o l e j e m .
O l o u p a n o u , n a d r o b n o n a k r á j e n o u c i b u l i s m a ž í m e n a r o z e h ř á t é m o l e j i a s i 5 m i n u t d o z l a t o v a .
P ř i s y p e m e p r o p l á c h n u t o u r ý ž i a 2 m i n u t y m í c h á m e . P ř i l i j e m e 1 2 0 m l v ý v a r u a d á l e m í c h á m e , d o k u d s e n e v s t ř e b á d o r ý ž e . Z a s t á l é h o m í c h á n í p ř i l i j e m e n a b ě r a č k u v ý v a r u a k d y ž s e v s t ř e b á , p ř i l i j e m e d a l š í . S t e j n ě p o s t u p u j e m e a s i 2 0 m i n u t , a ž r ý ž e z m ě k n e - n e s m í s e v š a k r o z v a ř i t .
N a p á n v i z p ě n í m e m á s l o a r e s t u j e m e n a n ě m o č i š t ě n é , n a p l á t k y n a k r á j e n é ž a m p i o n y a s i 1 0 m i n u t . H o u b y v m í c h á m e d o r ý ž e a v y p n e m e p ř í k o n t e p l a . V m í c h á m e 4 5 g n a s t r o u h a n é h o s ý r u a p o d p o k l i č k o u n e c h á m e p o k r m a s i 5 m i n u t o d p o č i n o u t .
R i z o t o p o d á v á m e p o s y p a n é z b y l ý m s ý r e m n a s t r o u h a n ý m n a h o b l i n k y .
V e p ř o v o u p l e c n e b o o ř e z o m y j e m e a n a k r á j í m e n a d r o b n é k o u s k y .
C i b u l i o l o u p e m e , n a k r á j í m e n a d r o b n o a o s m a ž í m e j i n a t u k u d o r ů ž o v a . P ř i d á m e m a s o , m í r n ě o s m a h n e m e , o s o l í m e , o p e p ř í m e a z a o b č a s n é h o p r o m í c h á n í k r á t c e p o d u s í m e .
P o t o m p ř i d á m e l e č o , k r á t c e p o d u s í m e , p ř i d á m e o p r a n o u a s p a ř e n o u r ý ž i , v o d u a z v o l n a z a v a ř í m e . P o d p o k l i c í d u s í m e d o m ě k k a .
N a k o n e c r i z o t o l e h c e p r o m í c h á m e .
H o t o v ý p o k r m t v a r u j e m e v š á l k u , v y k l o p í m e n a n a h ř á t ý t a l í ř a p ř i p o d á v á n í p o s y p e m e s t r o u h a n ý m s ý r e m .
M r a ž e n ý h r á š e k d á m e r o z m r a z i t , a p o t o m h o v m a l é m m n o ž s t v í v o d y d u s í m e a s i 1 5 m i n u t , a ž z m ě k n e , o t e v ř e m e k o n z e r v u s f a z o l e m i a z r n a p ř e d p o u ž i t í m o h ř e j e m e v n á l e v u .
N a d r o b n o n a k r á j í m e c i b u l i , 5 0 g p a r m e z á n u n a s t r o u h á m e , n a d ě l á m e 1 0 g p a r m a z á n o v ý c h h o b l i n e k a g o r g o n z o l u n a k r á j í m e n a k o s t i č k y . O h ř e j e m e z e l e n i n o v ý v ý v a r .
V e v e l k é m h r n c i r o z e h ř e j e m e 5 0 g m á s l a , n a n ě m n e c h á m e z e s k l o v a t ě t n a k r á j e n o u c i b u l i , a p o t o m p ř i d á m e r ý ž i . Z a m í c h á m e a k d y ž j e r ý ž e d o b ř e o b a l e n á m á s l e m , z a č n e m e p o s t u p n ě p ř i l é v a t h o r k ý z e l e n i n o v ý v ý v a r . V ž d y p ř i d á m e 1 n a b ě r a č k u a a ž k d y ž s e v ý v a r v s t ř e b á , p ř i d á m e d a l š í . Č a s t o a ř á d n ě p r o m í c h á v á m e . A s i p o 2 0 m i n u t á c h b y m ě l a b ý t r ý ž e h o t o v á , m á b ý t v l h k á a z r n k a p ř i s k u s u b y m ě l a j e n m í r n ě k ř u p n o u t . V t é t o f á z i p ř i l i j e m e v í n o a v m í c h á m e f a z o l e , h r á š e k , s t r o u h a n ý p a r m e z á n a z b y l é m á s l o . O d s t a v í m e z o h n ě , v m í c h á m e g o r g o n z o l u , p o d l e c h u t i p ř i s o l í m e m o ř s k o u s o l í , o p e p ř í m e a r o z d ě l í m e n a t a l í ř e .
S e r v í r u j e m e o z d o b e n é r o k e t o u a p a r m e z á n o v ý m i h o b l i n k a m i .
V h r n c i r o z e h ř e j e m e p o l o v i n u o l i v o v é h o o l e j e a n e c h á m e n a n ě m z e s k l o v a t ě t n a k o s t i č k y n a s e k a n é š a l o t k y . P ř i d á m e r ý ž i a z a s t á l é h o m í c h á n í r e s t u j e m e 3 m i n u t y . Z a l i j e m e v í n e m a k d y ž s e t e k u t i n a t é m ě ř v s t ř e b á , p ř i l i j e m e n a b ě r a č k u t e p l é h o z e l e n i n o v é h o v ý v a r u . P r o c e s o p a k u j e m e , d o k u d n e n í r ý ž e m ě k k á ( 1 0 - 1 5 m i n u t ) . S p o s l e d n í n a b ě r a č k o u v ý v a r u p ř i d á m e d o r ý ž e š a f r á n . A s i 1 0 0 m l v ý v a r u p o n e c h á m e n a d a l š í p o u ž i t í .
V p á n v i r o z e h ř e j e m e z b y l ý o l e j a o p e č e m e n a n ě m o č i š t ě n é , n a p l á t k y n a k r á j e n é h o u b y . O s o l í m e , o p e p ř í m e a v y j m e m e z p á n v e . U c h o v á m e n a t e p l é m m í s t ě .
V p á n v i z a h ř e j e m e s ó j o v o u s m e t a n u s e z b y l ý m i 1 0 0 m l v ý v a r u , v m í c h á m e r a j č a t a a v š e p o v a ř í m e 5 m i n u t .
R ý ž i u p r a v í m e n a t a l í ř e , p ř i d á m e r a j č a t o v o u s m e t a n u a h o u b y . R i z o t o o z d o b í m e n a s e k a n o u p e t r ž e l k o u a i h n e d p o d á v á m e .
N e j p r v e u v a ř í m e r ý ž i d l e s t a n d a r d n í h o p o s t u p u , h o t o v o u r ý ž i d á m e s t r a n o u .
V p á n v i o r e s t u j e m e n a d r o b n o n a k r á j e n o u c i b u l i , p ř i d á m e v e p ř o v é m a s o , k u k u ř i c i , m r k e v a h r á š e k .
K d y ž z e l e n i n a z m ě k n e , p ř i d á m e u v a ř e n o u r ý ž i , k r á t c e p r o m í c h á m e a s e r v í r u j e m e p o s y p a n é s ý r e m .
O l o u p e m e c i b u l i a j e m n ě n a s e k á m e . R o z e h ř e j e m e v p á n v i 2 0 g m á s l a a o s m a ž í m e n a n ě m p o l o v i n u n a s e k a n é c i b u l e .
P ř i s y p e m e p r o p l á c h n u t o u r ý ž i , s m a ž í m e j i 1 - 2 m i n u t y , p ř i l i j e m e v a ř í c í r y b í v ý v a r , v a ř e č k o u v š e p r o m í c h á m e , z a k r y j e m e p á n e v p o k l i č k o u a d á m e j i a s i n a 2 0 m i n u t d o t r o u b y p ř e d e h ř á t é n a 1 8 0 ° C .
M e z i t í m o l o u p e m e k r e v e t y a p o k r á j í m e j e n a k o u s k y . M r k e v a c e l e r o č i s t í m e a p o k r á j í m e n a k o u s k y . T y m i á n j e m n ě n a s e k á m e .
V p á n v i r o z e h ř e j e m e 2 0 g m á s l a a o l e j a o s m a ž í m e z b ý v a j í c í c i b u l i a n a s e k a n o u m r k e v a c e l e r . P ř i d á m e p o k r á j e n é k r e v e t y , s m a ž í m e j e z a o b č a s n é h o z a m í c h á n í 2 - 3 m i n u t y , o s o l í m e a o p e p ř í m e . N a k o n e c p ř i s y p e m e n a s e k a n ý t y m i á n .
J a k m i l e j e r ý ž e m ě k k á , v y t á h n e m e p á n e v z t r o u b y , r o z m í c h á m e v n í n a k o u s k y p o k r á j e n é z b ý v a j í c í m á s l o , a b y s e z r n k a r ý ž e n e l e p i l a k s o b ě .
P ř e m í s t í m e r i z o t o n a s e r v í r o v a c í m í s u , p r o m í c h á m e s o m á č k o u a h o r k é p o d á v á m e .
S l á v k y p e č l i v ě o š k r á b e m e a o m y j e m e p o d t e k o u c í v o d o u . V l o ž í m e d o h r n c e a p ř i d á m e č e s n e k , l ž í c i o l e j e a 3 l ž í c e v í n a , v o d u a p o v a ř í m e z a o b č a s n é h o p r o m í c h á n í , d o k u d s e s l á v k y n e o t e v ř o u . P o t o m j e v y j m e m e , t e k u t i n u , v e k t e r é s e v a ř i l y , s c e d í m e a u c h o v á m e .
S l á v k y v y l o u p e m e a p o t é z p r u d k a o r e s t u j e m e n a p á n v i n a r o z p á l e n é m o l e j i s p o l u s c i b u l k o u . P ř i d á m e r o z m i x o v a n á r a j č a t a a n e c h á m e c h v í l i p o v a ř i t . P o t é p ř i d á m e š ť á v u z e s l á v e k ( 0 , 7 5 l ) , o s o l í m e , o p e p ř í m e , v h o d í m e b o b k o v ý l i s t . P ř i v e d e m e k v a r u , p ř i h o d í m e p r o p l á c h n u t o u r ý ž i , z a m í c h á m e , p ř i k r y j e m e p o k l i c í a n e c h á m e n a v e l m i m í r n é m o h n i v a ř i t 2 5 m i n u t .
H o t o v é r i z o t o t v a r u j e m e n a b ě r a č k o u , o z d o b í m e p e t r ž e l k o u .
B o b y s p a ř í m e , z b a v í m e s l u p k y a p o l o ž í m e s t r a n o u . Č e s n e k p e č e m e v t r o u b ě n a 2 0 0 s t u p ň ů C e l s i a z a b a l e n ý v a l o b a l u a p o k a p a n ý o l e j e m a s i 4 5 m i n u t . P o t é o d s t r a n í m e s l u p k y a p o l o ž í m e s t r a n o u .
D o h r n c e s o l e j e m v l o ž í m e o s m p l á t k ů š u n k y , c i b u l i p o k r á j e n o u n a k o s t i č k y . P o t é , c o z e s k l o v a t í , p ř i d á m e r ý ž i a z a d v ě n e b o t ř i m i n u t y v l i j e m e j e š t ě v í n o a v m í c h á m e z a p e č e n ý č e s n e k . P a k p o š á l c í c h p ř i l é v á m e b u j o n a n e u s t á l e m í c h á m e . P o t é , c o r ý ž e n a b o b t n á , p ř i d á m e m á s l o , p a r m e z á n a b o b y , z a t ř i m i n u t y v š e o d s t a v í m e , o k o ř e n í m e a z a m í c h á m e . M ů ž e m e p o d á v a t .
M u š l e p o ř á d n ě o č i s t í m e , v l o ž í m e d o h r n c e a p ř i m í r n é t e p l o t ě z a h ř í v á m e t a k d l o u h o , a ž s e o t e v ř o u . B ě h e m t é d o b y n ě k o l i k r á t h r n c e m z a t ř e s e m e .
M e z i t í m v d r u h é m h r n c i n a r o z p á l e n é m o l e j i z p ě n í m e d r o b n ě p o k r á j e n o u c i b u l i .
Z o t e v ř e n ý c h m u š l í v y b e r e m e m a s o , p ř i d á m e k c i b u l i , v m í c h á m e r a j č a t o v ý p r o t l a k , d r o b n ě n a s e k a n ý č e s n e k , d o b ř e p r o m y t o u r ý ž i , z a m í c h á m e a k r á t c e o s m a ž í m e .
P a k z a l i j e m e 2 d l b í l é h o v í n a a v o d o u t a k , a b y v š e c h n y s u r o v i n y b y l y p o d h l a d i n o u .
Z a k r y j e m e p o k l i č k o u a v a ř í m e d o d o b y , n e ž b u d e r ý ž e m ě k k á . P o k u d j e p o t ř e b a , m ů ž e m e d o l í t t r o š k u v o d y .
H o t o v é r i z o t o o s o l í m e a o p e p ř í m e p o d l e c h u t i a ž n a k o n e c .
P o d á v á m e p o s y p a n é s t r o u h a n ý m s ý r e m a d r o b n ě p o k r á j e n o u p e t r ž e l k o u .
V k a p i t o l á c h a l e k c í c h n a j d e t e v š e , c o p o t ř e b u j e t e z n á t a v ě d ě t o k u c h y n i , s u r o v i n á c h i s a m o t n é m v a ř e n í .
R a d y , t i p y , t r i k y . . . P o k u d s e v á m v k u c h y n i n ě c o n e p o v e d l o , n e b o c h c e t e j e n p o r a d i t , r á d c e j e t u p r o v á s .