Omáčky studené
Studené omáčky si můžete připravit z mnoha surovin, mohou být sladké i slané. V této části jsou recepty na mnoho druhů studených omáček z různých druhů ovoce a zeleniny, medu a dalších ingrediencí. Chuťově velmi zajímavá je například speciální studená omáčka, která se servíruje k zvěřinovému masu.
Čerstvá rajčata oloupeme a nakrájíme na kostičky, česnek oloupeme a jemně nasekáme. Bazalku omyjeme a nasekáme. Všechny suroviny smícháme a tenkým...
Česnek si připravíme den předem. Můžeme ho péct zároveň s jiným pokrmem. Seřízneme mu špičku tak, aby řez odhalil všechny stroužky. Pečeme na 200...
Česnek oloupeme a utřeme. Zázvor zbavíme tuhé slupky a nastrouháme na jemném struhadle. Vše kromě jogurtu rozmixujeme na kaši. Tu postupně...
Rajčata omyjeme a nakrájíme na kostičky, papriky bez jádřinců nakrájíme na slabé nudličky, cibuli nadrobno, jablka oloupeme, vydlabeme jádřince a...
Rajčata spaříme vroucí vodou a oloupeme slupky. Dužinu propasírujeme přes síto, přimícháme nastrouhaný česnek, sůl, pepř, bylinky a protlak. ...
Sýr rozmělníme vidličkou, zalijeme mlékem a za stálého míchání zahřejeme, až se roztaví. Necháme prochladnout. Potom vmícháme zeleninu, zředíme...
Rybíz omyjeme, prolisujeme a s cukrem vymícháme dohladka. Omáčku používáme při přípravě dezertů nebo zrmzlinových pohárů.
Syrový žloutek třeme s vinným octem, olejem, solí, pepřem a sekanou petrželovou natí. Nakonec vmícháme 2 lžíce kaviáru.
Z pomeranče vymačkáme šťávu a promícháme ji se zakysanou smetanou, rajčatovým protlakem, olejem, brandy a nastrouhaným křenem. Ochutíme solí,...
Olivy vypeckujeme a jemně nakrájíme, cibuli oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Česnek oloupeme a prolisujeme, bylinky omyjeme a jemně nasekáme....
Rajčata, česnek, chilli papričku, krajíc chleba, sterilované pečené papriky a ocet rozmixujeme na pyré. Salsu podáváme vychlazenou.
Omytou petrželku a mandle nahrubo nasekáme a rozmixujeme. Přidáme nastrouhaný sýr, postupně přiléváme olej a mixujeme, dokud nevznikne pasta. ...
Brambory uvařené ve slupce oloupeme a nakrájíme na kostičky. Česnek oloupeme, prolisujeme, rozetřeme se solí a rozmixujeme s bramborami. Postupně...
Tvaroh jemně rozetřeme. V oleji protřeseme ocet, sůl a pepř. Přimícháme k tvarohu a promícháme s nasekanou petrželovou natí. Omáčku necháme v...
Majonézu lehce promícháme s jogurtem a prolisovaným česnekem. Omáčku necháme odležet v chladu a před podáváním ji posypeme jemně nakrájenou pažitkou.
Natvrdo uvařené vejce oloupeme a vyjmeme žloutek. Rozmělníme jej vidličkou a utřeme s olejem. Potom přidáme sůl, pepř, ocet, prolisovaný česnek a...
Ve smetaně promícháme cukr, hořčici, worcester, pepř, citronovou šťávu a 3 lžíce brusinkového kompotu. Omáčku necháme v chladu odležet a před...
Do majonézy lehce vmícháme kečup. Ochutíme ji sójovou omáčkou a citronovou šťávou. Omáčku necháme v chladu odležet a před podáváním ji posypeme...
Uvařené, ještě horké brambory rozmělníme vidličkou. Na oleji krátce osmahneme česnek a feferonku. Cibuli jemně nastrouháme a vše promícháme s...
Sýr rozmělníme vidličkou a rozšleháme se smetanou na hladkou omáčku. Houby scedíme, nakrájíme nadrobno a vmícháme do omáčky spolu s jemně...