Omáčky studené
Studené omáčky si můžete připravit z mnoha surovin, mohou být sladké i slané. V této části jsou recepty na mnoho druhů studených omáček z různých druhů ovoce a zeleniny, medu a dalších ingrediencí. Chuťově velmi zajímavá je například speciální studená omáčka, která se servíruje k zvěřinovému masu.
Čerstvá rajčata oloupeme a nakrájíme na kostičky, česnek oloupeme a jemně nasekáme. Bazalku omyjeme a nasekáme. Všechny suroviny smícháme a tenkým...
Česnek si připravíme den předem. Můžeme ho péct zároveň s jiným pokrmem. Seřízneme mu špičku tak, aby řez odhalil všechny stroužky. Pečeme na 200...
Česnek oloupeme a utřeme. Zázvor zbavíme tuhé slupky a nastrouháme na jemném struhadle. Vše kromě jogurtu rozmixujeme na kaši. Tu postupně...
Rajčata omyjeme a nakrájíme na kostičky, papriky bez jádřinců nakrájíme na slabé nudličky, cibuli nadrobno, jablka oloupeme, vydlabeme jádřince a...
Rajčata spaříme vroucí vodou a oloupeme slupky. Dužinu propasírujeme přes síto, přimícháme nastrouhaný česnek, sůl, pepř, bylinky a protlak. ...
Sýr rozmělníme vidličkou, zalijeme mlékem a za stálého míchání zahřejeme, až se roztaví. Necháme prochladnout. Potom vmícháme zeleninu, zředíme...
Rybíz omyjeme, prolisujeme a s cukrem vymícháme dohladka. Omáčku používáme při přípravě dezertů nebo zrmzlinových pohárů.
Syrový žloutek třeme s vinným octem, olejem, solí, pepřem a sekanou petrželovou natí. Nakonec vmícháme 2 lžíce kaviáru.
Z pomeranče vymačkáme šťávu a promícháme ji se zakysanou smetanou, rajčatovým protlakem, olejem, brandy a nastrouhaným křenem. Ochutíme solí,...
Olivy vypeckujeme a jemně nakrájíme, cibuli oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Česnek oloupeme a prolisujeme, bylinky omyjeme a jemně nasekáme....
Rajčata, česnek, chilli papričku, krajíc chleba, sterilované pečené papriky a ocet rozmixujeme na pyré. Salsu podáváme vychlazenou.
Omytou petrželku a mandle nahrubo nasekáme a rozmixujeme. Přidáme nastrouhaný sýr, postupně přiléváme olej a mixujeme, dokud nevznikne pasta. ...
Brambory uvařené ve slupce oloupeme a nakrájíme na kostičky. Česnek oloupeme, prolisujeme, rozetřeme se solí a rozmixujeme s bramborami. Postupně...
Tvaroh jemně rozetřeme. V oleji protřeseme ocet, sůl a pepř. Přimícháme k tvarohu a promícháme s nasekanou petrželovou natí. Omáčku necháme v...
Majonézu lehce promícháme s jogurtem a prolisovaným česnekem. Omáčku necháme odležet v chladu a před podáváním ji posypeme jemně nakrájenou pažitkou.
Natvrdo uvařené vejce oloupeme a vyjmeme žloutek. Rozmělníme jej vidličkou a utřeme s olejem. Potom přidáme sůl, pepř, ocet, prolisovaný česnek a...
Ve smetaně promícháme cukr, hořčici, worcester, pepř, citronovou šťávu a 3 lžíce brusinkového kompotu. Omáčku necháme v chladu odležet a před...
Do majonézy lehce vmícháme kečup. Ochutíme ji sójovou omáčkou a citronovou šťávou. Omáčku necháme v chladu odležet a před podáváním ji posypeme...
Uvařené, ještě horké brambory rozmělníme vidličkou. Na oleji krátce osmahneme česnek a feferonku. Cibuli jemně nastrouháme a vše promícháme s...
Sýr rozmělníme vidličkou a rozšleháme se smetanou na hladkou omáčku. Houby scedíme, nakrájíme nadrobno a vmícháme do omáčky spolu s jemně...
Avokádo oloupeme a dužinu nahrubo nasekáme. Rajčata oloupeme, nakrájíme na kostičky. Poté rozmixujeme avokádo, rajčata, najemno nasekanou šalotku,...
Šalotku nakrájíme na kostičky a podusíme na rozehřátém másle. Přilijeme víno a zvolna asi 10 minut provaříme. Poté vše rozmixujeme a necháme...
Kapary, čerstvé bylinky, okurku i šalotku nasekáme. Smícháme s majonézou a sardelovou pastou, dochutíme citronovou šťávou a necháme asi 10min...
Cukr a sůl rozpustíme ve lžíci vody. Přidáme olej, ocet, hořčici, pepř a jemně nakrájenou cibuli. Vše dobře ušleháme nebo protřepeme v šejkru z...
Zakysanou smetanu rozmixujeme s citrónovou šťávou, sýrem, tabascem a worcestrem. Skvělá ke kuřecímu masu.
Majonézu smícháme s citrónovou kůrou a šťávou. Podáváme ke kuřeti, rybám a burgrům.
Majonézu smícháme se strouhaným nakládaným křenem a čerstvým strouhaným křenem, osolíme dle chuti, případně přisladíme. Podáváme k rybě, šunce,...
Všechny přísady na majonézu musí mít stejnou teplotu. Do osolených žloutků přikapáváme za stáleho tření olej, až bude hmota hustá. Poté ji zředíme...
Všechny přísady na majonézu musí mít stejnou teplotu. Do osolených žloutků přikapáváme za stáleho tření olej, až bude hmota hustá. Poté ji zředíme...
Osolený žloutek utřeme s olejem a prolisovaným tvarohem. Poté přimícháme ostatní přísady, které co nejjemněji nakrájíme. Omáčku dochutíme...