Sladké omáčky
Sladké omáčky mají v oblibě především děti. Připravují se především z různých druhů ovoce, nejvíce se na ně používají jahody nebo borůvky, ale třeba i čokoláda. Velmi chutná je i sladká švestková omáčka. Zde jsou recepty na různé druhy sladkých omáček a připravit je podle nich určitě zvládne každý.
Rebarboru důkladně omyjeme studenou vodu, z neloupané odřízneme tuhé konce a ostatní nakrájíme na tenké plátky. Do nízkého hrnce s horkou vodou...
Jablka oloupeme, rozpůlíme, vydlabeme jádřince a dužinu nakrájíme na kostičky. V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme jablka a chvíli je podusíme ve...
Jahody necháme mírně rozmrazit, vložíme je do mixeru spolu se smetanou a cukrem a rozmixujeme. Poté v míse promícháme s kysanou smetanou.
Všechny přísady smícháme a šleháme metlou. Potom ve vodní lázni vše ušleháme do zhoustnutí. Nesmíme však vařit, aby se omáčka nesrazila. Hotové...
Žloutky s cukrem utřeme do pěny a smícháme je s jemně nastrouhanými mandlemi. Přilijeme vlažné mléko, vložíme do teplé vodní lázně a šleháme do...
Jahody omyjeme, prolisujeme a smícháme se šťávou z půlky citronu. Postupně přidáváme cukr, dokud omáčka nezhoustne.
Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na osminky. Do kastrolu dáme jablka, bílé víno, skořici, cukr a citronovou šťávu. Zalijeme vodou a...
Čokoládu svaříme s mlékem a s cukrem. Dohladka vymícháme, ochutíme koňakem a smetanou zředíme na potřebnou hustotu.
Rybíz omyjeme, prolisujeme a s cukrem vymícháme dohladka. Omáčku používáme při přípravě dezertů nebo zrmzlinových pohárů.
Višně omyjeme a vypeckujeme. Spolu s ostatními přísadami je dusíme doměkka. Potom višně prolisujeme a dáme vychladnout.
Z jednoho pomeranče oloupeme kůru a nakrájíme na tenké nudličky. Ze všech pomerančů vymačkáme šťávu. Smícháme s vínem a cukrem a přivedeme k varu....
Mango nakrájíme na kostičky a se 100ml vody přivedeme k varu. Přimícháme med a šťávu z limety a zvolna asi 5 minut povaříme. Poté směs rozmixujeme...
Čokoládu nalámeme na kousky nebo nasekáme a necháme rozpustit ve vodní lázni. Smetanu smíchanou s cukrem přivedeme k varu a přidáme rozpuštěnou...
Čokoládu nalámeme na kousky nebo nasekáme a rozpustíme ve vodní lázni. Smetanu smícháme s mlékem a přivedeme k varu, asi 2min provaříme a poté...
Žloutky utřeme s cukrem, poté vložíme do vodní lázně a šleháme, dokud nevznikne hustý krém. Nesmí se vařit! Rum zředíme 25ml vody a pozvolna...
Meruňky oloupeme, odstraníme pecky a nakrájíme na malé kousky. Smícháme v kastrůlku s citronovou šťávou, medem a sektem. Přivedeme k varu a zvolna...
Mátu omyjeme, necháme okapat a najemno nasekáme. Smícháme s jogurtem a poté za stálého míchání pomalu přiléváme med. Hotovou omáčku dáme do...
Nejprve utřeme žloutky s cukrem. Vložíme do horké vodní lázně a šleháme, dokud nevznikne hustá pěna. Přišleháme polovinu smetany a vmícháme...
Nejprve smícháme javorový sirup se smetanou, přivedeme k varu a při nízké teplotě zvolna asi 5 minut provaříme. Odstavíme, necháme vychladnout. ...
Z pomerančů vylisujeme šťávu. Kůru z jednoho pomeranče nakrájíme na jemné nudličky a krátce povaříme. Pomerančovou šťávu smícháme s červeným vínem...
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji vodou, rozšleháme a povaříme. Potom přidáme skořici a citronovou kůru a asi 10 minut vaříme. ...
Všechny přísady smícháme a postavíme do vodní lázně na oheň. Za stálého míchání svaříme. Uvařenou omáčku postavíme do studené vody a mícháme ji do...
Kakao, cukr a bramborovou moučku smícháme se studeným mlékem a vše povaříme. Během vaření omáčku mícháme. Po odstavení z ohně přimícháme máslo. ...
Ve 3 lžících vody rozmícháme bramborovou moučku. Ovocnou šťávu přivedeme k varu, přilijeme bramborovou moučku, krátce povaříme a odstavíme. ...
Ve vodní lázni rozpustíme nalámanou čokoládu se dvěmi lžícemi vody. Odstavíme a necháme vychladnout. Smícháme se zakysanou smetanou a poté zlehka...
Všechny přísady dáme do kotlíku a dobře je rozšleháme. Kotlík postavíme do kastrolu s vodou a směs za stálého šlehání zahříváme. Když pěna zhoustne...
Švestky vypeckujeme, zalijeme vodou, přidáme cukr, citrónovou šťávu, trochu skořice a vaříme cca 15 minut. V troše vody rozmícháme škrobovou...
Ve vodě svaříme Solamyl a necháme prochladnout. Do mixéru vložíme omyté maliny, cukr a po částech přidáváme svařený škrob. Chvíli vše mixujeme. ...
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zředíme ji trochou vody a povaříme. Přidáme povidla, zbylou vodu, cukr a zahříváme až k bodu varu. ...
Čokoládu nalámeme na kousky, oloupaný banán nadrobno nakrájíme. Pudinkový prášek smícháme s cukrem. Všechny připravené suroviny vmícháme do...
Manga oloupeme, vypeckujeme a nakrájíme na plátky. Posypeme je cukrem a špetkou zázvoru, podlijeme vodou a za občasného míchání uvaříme doměkka. ...
Marmeládu zalijeme vodou a přidáme celou skořici a hřebíček. Vaříme do zhoustnutí. Do povařené marmelády zavaříme solamyl rozmíchaný v troše vody...
Do hrnce dáme pomerančovou nebo jablečnou šťávu, přidáme švestky, meruňky, cukr a skořici. Směs přivedeme k varu. Zmírníme plamen, zakryjeme a za...
Třešně opereme, stopky i pecky ponecháme. Třešně osušíme a rozložíme na tác, tak aby se nedotýkaly. Třešně dáme do mrazáku a vyjmeme je až těsně...
V pánvi nebo rendlíku smícháme včechny suroviny mimo tresti. Zahříváme na středním plameni a mícháme asi 15 minut. Nevaříme, jinak krém zhrudkovatí...
V teflonové pánvi nebo rendlíku na středním plameni přivedeme k varu za stálého míchání první 4 přísady. Můžeme využít teploměru na cukr a vařit...
Třešně vypeckujeme, dáme do hrnce s vodou a na středním plameni přivedeme k varu. Stáhneme plamen, hrnec zakryjeme a třešně zvolna dusíme asi 5...
V rendlíku zahříváme na středním plameni všechny suroviny mimo másla se 125 ml vody. Mícháme, až se vše dobře promísí. Zahříváme, až se směs začne...
Do hrnce vlijeme 250 ml vody, přidáme šťávu ze dvou pomerančů, cukr a necháme vzkypět. Potom do hrnce přidáme oloupanou, na kousky nakrájenou...
Polovinu vypeckovaných višní rozmixujeme s kompotovou šťávou na kaši. Přimícháme jogurt, zakysanou smetanu a prošleháme se smetanou ke šlehání. ...