Nádivky
Nádivka se nemusí připravovat jen z rohlíků. Recepty na nádivky jsou v mnoha variantách, používá se nejen rýže, ale i těstoviny, houby a další různé potraviny. V této části samozřejmě nechybí velikonoční nádivka s uzeným masem nebo nádivka do kuřete, ale jsou zde třeba i méně známé zapékané nádivky.
V mléce rozkvedláme vejce a přidáme na kostičky nakrájenou, vyškvařenou slaninu a na kousky nakrájené uzené a vepřové maso. Osolíme, okořeníme,...
Do hrnce nalijeme vodu, přidáme máslo, osolíme a přivedeme k varu. Nevaříme, pouze necháme probublat a ihned sejmeme z plotny. Za stálého míchání...
Do horkého mléka namočíme bílý chléb, osolíme, necháme chvíli nasáknout a vylijeme na rozpálenou pánev. Vysoušíme za občasného promíchání tak...
Bílý chléb namočíme do osoleném horkého mléka, chvilku necháme nasáknout a vylijeme na rozpálenou pánev. Za občasného míchání necháme odpařovat tak...
Maso, slaninu a játra pokrájíme na kostičky, lanýže a šalotku nadrobno. Na pánvi rozpustíme polovinu množství másla a slaninu zprudka opečeme....
Do hrnce nalijeme vodu, osolíme a přivedeme k varu. Hrnec odstavíme, v horké vodě nejdříve rozpustíme 50 g másla, potom nasypeme do vody mouku,...
Nadrobno pokrájenou cibuli necháme osmažit na rozpáleném oleji. Přimícháme nasekané žampióny, osolíme, opepříme a ochutíme citronovou šťávou. Vše...
Dušené hovězí maso umeleme na strojku a vložíme do misky. Špenátové listy přebereme, povadlé vyhodíme, ostatní spaříme horkou vodou a vložíme na...
Vybereme čtyři velké cibule a pečeme je se slupkou nasucho v troubě asi 20 minut. Potom cibule oloupeme a nakrájíme nadrobno. Na pánvi rozehřejeme...
Do misky vložíme hovězí lůj, přisypeme strouhanku, posekanou petrželku a přidáme vejce. Osolíme, opeříme, ještě přidáme špetku mletého muškátového...
Nejprve namočíme houby do vlažné vody. Mezitím na pánvi zpěníme na kostičky nakrájenou anglickou slaninu, přidáme nakrájený pórek, cibuli a česnek...
Rohlíky nakrájíme na kostičky, petrželku a bazalku nasekáme najemno, mandle rozdrtíme a vejce rozkvedláme. Na pánvi rozehřejeme kvalitní olej,...
Rohlíky nakrájíme na kostičky, čerstvé očištěné houby na plátky, řeřichu posekáme najemno, muškátový oříšek nastrouháme a vejce rozkvedláme. Na...
Šunku, husí játra a odblaněná kohoutí varlata nakrájíme na kostičky, žampiony na plátky. V pánvi rozpustíme lžíci másla, přisypeme všechno maso,...
Rýži se solí uvedeme do varu v hrnci s 500 ml vody a pod pokličkou vaříme 20 minut. Jablka omyjeme, seřízneme vršky, dužinu opatrně vydlabeme i s...
Rohlíky nakrájíme, dáme do mísy a zalijeme pivem. Kopřivy spaříme a nasekáme, maso nakrájíme na kostičky, citronovou kůru nastrouháme, máslo...
Vejce dáme do rendlíku, zalijeme 2-4 dl vody a uvaříme natvrdo. Vychlazená vejce oloupeme a nakrájíme na plátky. Zapékací mísu vymažeme 2...
Omyjeme a drobně pokrájíme pažitku. Na nudličky nakrájenou šunku osmažíme v pánvi na másle dorůžova. Přimícháme rozšlehaná vajíčka, ochutíme solí,...
Troubu si předehřejeme na 160°C. Kůzlečí hrudí omyjeme, osušíme, zevnitř hrudí potřeme rozpuštěným máslem a celé osolíme. Připravíme si nádivku...
Oloupanou, jemně nasekanou šalotku necháme zesklovatět na másle. Přidáme k ní zelený hrášek (nejlépe čerstvý, použít můžeme ale i mražený),...