Ochucený ocet a oleje, hořčice
Ocet nebo olej je možné různými způsoby a ingrediencemi ochutit a velmi tím zpestřit celkovou chuť připravovaných jídel. Podobně je možné ochutit i hořčici. V této části najdete recepty na ochucení ale i různé použití mnoha druhů octa, oleje nebo hořčice. Jsou zde i recepty, podle kterých se připravuje třeba zálivka na salát nebo různé vynikající láky.
Chilli papričky podélně rozřízneme a zbavíme semen. Dužinu opatrně seškrábneme ze slupky a utřeme ji s hořčicí dohladka.
Cibuli nastrouháme a omytou nať jemně nakrájíme. Vše promícháme s plnotučnou hořčicí. Podáváme k opečeným uzeninám nebo masům.
Olivy nadrobno nasekáme, oloupanou šalotku najemno nakrájíme. Obojí smícháme se změklým máslem a podle chuti osolíme a opepříme.
Solené filety z ančoviček najemno rozetřeme a smícháme s olivovým olejem. Přecedíme přes jemné plátno. Přecezený olej používáme jako ochucovadlo...
Jahody očistíme, omyjeme a osušíme. Urovnáme je do čisté sklenice, zalijeme vinným octem a dobře uzavřeme. Sklenice necháme 14 dní stát a 2x denně...
Do hrnce nalijeme vodu, přilijeme ocet, přidáme cukr, hořčičné semínko, sůl, celé nové koření, bobkový list, přivedeme k varu a povaříme 8 až 10...
Omyté a očištěné šalotky nakrájíme nadrobno. Do mírně změklého másla vmícháme sůl, pepř, citronovou šťávu, hořčici a šalotku. Máslo uložíme ve...
Důkladně omyjeme 2 citrony a v dlouhých tenkých proužcích z nich oloupeme kůru. Oloupané citrony uložíme do chladničky pro jiné použití. Do...
Čerstvou majoránku rozdrtíme v hmoždíři nebo rozsekáme v mixéru, přilijeme panenský olej, zakápneme citronovou šťávou, osolíme mořskou solí,...
Cibuli oloupeme, nakrájíme na tenké prsteny a vložíme do lahve s octem. Vsypeme cukr, vložíme omytý a nakrájený kopr. Láhev uzavřeme a pár krát s...