Šťávy a sirupy
Šťávy a sirupy jsou velmi zdravé, osvěžující a chutné. V této části najdete recepty na šťávy a sirupy snad ze všech známých druhů ovoce a zeleniny. Je zde například bezová šťáva nebo bezinkový sirup z květů, jitrocelový i zázvorový sirup, rybízová šťáva a mnohé další. Připravit si je doma zvládne určitě každý.
Zralá jablka a hrušky omyjeme, odstraníme stopky, jádřince a každý druh zvlášť nastrouháme nebo rozdrtíme. Ihned vylisujeme a šťávy smícháme...
Použijeme zralá, nakyslá jablka. Omyjeme je, očistíme, prolisujeme. Necháme chvíli stát, jakmile pustí šťávu, přecedíme přes plátno nebo čistou...
Jablka a hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kostičky. Švestky spaříme, oloupeme, rozpůlíme a vypeckujeme. Ovoce vložíme do kastrolu,...
Zralé ne přezrálé nektarinky spaříme horkou vodou, oloupeme, rozpůlíme je, vypeckujeme a půlky nektarinek vložíme do hrnce. Zalijeme vodou, sirupem...
Do hrnce nalijeme vodu, vsypeme cukr a na plátky nakrájený citron. Všechny suroviny svaříme. Maliny očistíme, umyjeme, pomačkáme, přidáme do hrnce...
Ze všech citronů vymačkáme šťávu. Kostkový cukr nasypeme do láhve se širokým hrdlem. Zcela ji naplníme, poté zalijeme citronovou šťávou. ...
Plody angreštu očistíme, odstraníme stopky a omyjeme. Rozmačkáme a prolisujeme. Necháme odstát, dokud se neusadí kal. Čistou šťávu přecedíme přes...
Borůvky přebereme, očistíme a na sítu důkladně propláchneme. Nasypeme do kastrolu, zalijeme vodou a povaříme. Poté prolisujeme, přidáme cukr,...
Citrony důkladně omyjeme, rozkrojíme, vymačkáme šťávu, přecedíme ji přes plátno, vlijeme do kastrolu a zahřejeme. Přisypeme cukr, za stálého...
Dřišťálky přebereme, očistíme, odstraníme stopky a nasypeme do kastrolu. Zalijeme 500 ml vody a rozvaříme. Cukr rozmícháme ve zbylé vodě a svaříme....