MilujiVaření.cz Recepty Chod Paštiky, Aspiky, Teriny
Paštiky, Aspiky, Teriny Domácí játrová paštika nebo paštika z kuřecích jater i mnohé další druhy podle našich receptů budou jistě chutným zpestřením vašeho jídelníčku. Najdete zde i různé recepty na vynikající aspik a žádný problém pro vás nebude ani velmi chutná terina . V receptech můžete vybírat nejen podle své chuti a ingrediencí, ale třeba i podle náročnosti přípravy.
Králičí paštika s citronem Vykuchaného omytého králíka vložíme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme pokrájený citron i s kůrou, celý zelený pepř, kmín, sůl, pepř, zakryjeme do dvou třetin pokličkou a vaříme zvolna 90 minut. Přidáme husí sádlo a povaříme další hodinu a půl. Obereme maso od kostí, maso rozkrájíme nadrobno, vývar přecedíme, vlijeme zpátky do hrnce, přidáme maso a zvolna dusíme ještě 15 minut.
Uvařenou paštiku necháme vychladnout na pokojovou teplotu, před podáváním vychladíme v lednici.
Štičí terina s holandskou omáčkou Maso ze štiky si dobře vychladíme v chladničce. Potom ho rozkrájíme na kousky o velikosti sousta a vložíme do mixéru. Rozmixujeme a pak ještě prolisujeme přes síto. Hmotou naplníme misku, kterou obložíme kostkami ledu, aby směs dobře vychladla.
Smetanu ušleháme na šlehačku a z bílku vyšleháme tuhý sníh. Do štičí směsi postupně po troškách přidáváme tuhý sníh a šlehačku. Hmotu pak osolíme, opepříme a přimícháme do ní kaviár.
Formičky na terinu lehce vymažeme olejem a plníme připravenou štičí směsí asi 2 centimetry pod okraj. Do většího kastrolu vlijeme vodu. Počkáme dokud nepřijde k varu a vložíme do ní formičky zakryté alobalem. Měly by být ponořené asi do poloviny. Vaříme ve vodní lázni 15 minut, potom vyndáme a necháme vychladnout.
Připravíme si holandskou omáčku. Přepustíme máslo a usazeniny ponecháme dole, přidáme k přepuštěnému máslu rybí vývar, bílé víno a ocet. Směs povaříme, dokud se jí dvě třetiny neodpaří.
Pak nádobu s tekutinou vložíme do vodní lázně a přidáme žloutky. Vyšleháme v krém, do kterého vsypeme nadrobno nasekaný kopr (malou část ponecháme stranou v celku). Osolíme, opepříme a přikápneme citronovou šťávu, promícháme. Vzniklou holandskou omáčkou přelijeme dobře ...
Cukrářská škola V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.
D r ů b e ž í m a s o a j á t r a u m e l e m e n a s t r o j k u . Ž a m p i o n y n a k r á j í m e n a p l á t k y , s l a n i n u n a m a l é k o s t i č k y .
N a p á n e v n a s y p e m e k o s t i č k y s l a n i n y , z a h ř e j e m e , a j a k m i l e p u s t í t u k , p ř i s y p e m e ž a m p i o n y . K r á t c e o r e s t u j e m e , s t á h n e m e z o h n ě a p ř i d á m e k m l e t é m u m a s u . D o s m ě s i v m í c h á m e ž l o u t k y a o k o ř e n í m e k a r i k o ř e n í m , s o l í a m l e t o u c i t r o n o v o u k ů r o u . V š e c h n y s u r o v i n y s p o l u d o b ř e p r o m í c h á m e , v l o ž í m e d o m á s l e m v y m a z a n é h o p e k á č k u , n a p o v r c h p o l o ž í m e p l á t k y s l a n i n y a d á m e p é c t . P e č e m e v e v y h ř á t é t r o u b ě 4 0 m i n u t .
U p e č e n o u p a š t i k u n e c h á m e v y c h l a d n o u t , n a k r á j í m e n a p l á t k y a p o d á v á m e s p e č i v e m .
B ů č e k p o k r á j í m e n a h r u b o , v l o ž í m e d o k a s t r o l u , p o d l i j e m e v o d o u a u d u s í m e d o m ě k k a . N a z á v ě r k m a s u p ř i d á m e j á t r a a z h r u b a d v ě m i n u t y d u s í m e . M a s o n e c h á m e z c h l a d n o u t , j e š t ě p o k r á j í m e a u m e l e m e . P o t é r o z m i x u j e m e i s e z b y l ý m v ý v a r e m . D o h m o t y p ř i m í c h á m e v e j c e , s ů l a p e p ř .
P a š t i k u n a p l n í m e d o m e n š í c h s k l e n i č e k a m i n i m á l n ě d v ě h o d i n y s t e r i l u j e m e v e v r o u c í v o d ě ( m n o ž s t v í v o d y z á v i s í n a p o č t u s k l e n i č e k a v e l i k o s t i v a r n é n á d o b y ) .
V p á n v i n a s t ř e d n í m o h n i r o z p u s t í m e m á s l o , p ř i d á m e n a k r á j e n o u c i b u l i , p r o l i s o v a n ý č e s n e k a r e s t u j e m e 3 m i n u t y d o m ě k k a . P a k v l o ž í m e o č i š t ě n á , n a h r u b o p o k r á j e n á k u ř e c í j á t r a , n a d r o b n o n a k r á j e n o u s l a n i n u a r e s t u j e m e 5 m i n u t .
D á l e v m í c h á m e s u š e n ý t y m i á n a r o z m a r ý n , n o v é k o ř e n í , b o b k o v ý l i s t , s ů l , p e p ř a p ř i l i j e m e k o ň a k n e b o l i k é r ( n a p ř . C o i n t r e a u ) . V a ř í m e n a m í r n é m o h n i a ž d o v y p a ř e n í v e š k e r é t e k u t i n y . V y t á h n e m e b o b k o v é l i s t y .
U v a ř e n o u s m ě s d o h l a d k a r o z m i x u j e m e .
V k a s t r o l u n a n a k r á j e n é s l a n i n ě a c i b u l i d u s í m e n a k o u s k y n a k r á j e n é v e p ř o v é m a s o a t e l e c í j á t r a d o m ě k k a . V š e p o t o m r o z e m e l e m e n a m a s o v é m s t r o j k u .
D o m l e t é s m ě s i p ř i d á m e ž l o u t e k a s t r o u h a n k u n a v l h č e n o u v í n e m . O s o l í m e a o k o ř e n í m e p a š t i k o v ý m k o ř e n í m . T ř e m e , a ž s e p a š t i k a n a p ě n í .
P a š t i k o u n a p l n í m e č i s t o u z a v a ř o v a c í l á h e v v y m a z a n o u s á d l e m . L á h e v u z a v ř e m e a p a š t i k u v a ř í m e v p á ř e 9 0 m i n u t .
J á t r a o č i s t í m e a r o z m i x u j e m e .
P ř i d á m e s ů l , p e p ř , m á s l o a p o r t s k é a z n o v u r o z m i x u j e m e . D á m e d o p e č í c í n á d o b y . T u t o p e č í c í n á d o b u p o s t a v í m e d o v ě t š í n á d o b y a n a l i j e m e v o d u , a b y s a h a l a d o v ý š k y 2 / 3 m a l é n á d o b y . P e č e m e n a 6 0 ° C a s i 3 5 m i n u t .
M e r u ň k y n a k r á j í m e n a k o s t i č k y .
Ž e l a t i n u n e c h á m e n a b o b t n a t .
T ř e t i n u m e r u n ě k r o z v a ř í m e s t r o c h o u v o d y . D o s l a d í m e a p ř i d á m e ž e l a t i n u .
R o z e t ř e m e t o p o u p e č e n é p a š t i c e a n e c h á m e z t u h n o u t .
Z e z b y l ý c h m e r u n ě k s i p ř i p r a v í m e č a t n í : 5 0 m l v o d y s m í c h á m e s 5 0 g c u k r u a s p o l u s v a n i l k o v ý m l u s k e m s v a ř í m e n a p o l o v i n u . N e c h á m e v y c h l a d n o u t a p o t é p ř i m í c h á m e z b y l é m e r u ň k y . D o c h u t í m e c i t r o n o v o u š ť á v o u .
P a š t i k u p o d á v á m e s b a g e t k o u a m e r u ň k o v ý m č a t n í .
V y k u c h a n é h o o m y t é h o k r á l í k a v l o ž í m e d o h r n c e , z a l i j e m e v o d o u , p ř i d á m e p o k r á j e n ý c i t r o n i s k ů r o u , c e l ý z e l e n ý p e p ř , k m í n , s ů l , p e p ř , z a k r y j e m e d o d v o u t ř e t i n p o k l i č k o u a v a ř í m e z v o l n a 9 0 m i n u t . P ř i d á m e h u s í s á d l o a p o v a ř í m e d a l š í h o d i n u a p ů l . O b e r e m e m a s o o d k o s t í , m a s o r o z k r á j í m e n a d r o b n o , v ý v a r p ř e c e d í m e , v l i j e m e z p á t k y d o h r n c e , p ř i d á m e m a s o a z v o l n a d u s í m e j e š t ě 1 5 m i n u t .
U v a ř e n o u p a š t i k u n e c h á m e v y c h l a d n o u t n a p o k o j o v o u t e p l o t u , p ř e d p o d á v á n í m v y c h l a d í m e v l e d n i c i .
Maso ze štiky si dobře vychladíme v chladničce. Potom ho rozkrájíme na kousky o velikosti sousta a vložíme do mixéru. Rozmixujeme a pak ještě prolisujeme přes síto. Hmotou naplníme misku, kterou obložíme kostkami ledu, aby směs dobře vychladla.
Smetanu ušleháme na šlehačku a z bílku vyšleháme tuhý sníh. Do štičí směsi postupně po troškách přidáváme tuhý sníh a šlehačku. Hmotu pak osolíme, opepříme a přimícháme do ní kaviár.
Formičky na terinu lehce vymažeme olejem a plníme připravenou štičí směsí asi 2 centimetry pod okraj. Do většího kastrolu vlijeme vodu. Počkáme dokud nepřijde k varu a vložíme do ní formičky zakryté alobalem. Měly by být ponořené asi do poloviny. Vaříme ve vodní lázni 15 minut, potom vyndáme a necháme vychladnout.
Připravíme si holandskou omáčku. Přepustíme máslo a usazeniny ponecháme dole, přidáme k přepuštěnému máslu rybí vývar, bílé víno a ocet. Směs povaříme, dokud se jí dvě třetiny neodpaří.
Pak nádobu s tekutinou vložíme do vodní lázně a přidáme žloutky. Vyšleháme v krém, do kterého vsypeme nadrobno nasekaný kopr (malou část ponecháme stranou v celku). Osolíme, opepříme a přikápneme citronovou šťávu, promícháme. Vzniklou holandskou omáčkou přelijeme dobře ...
O m y j e m e j á t r a a o s u š e n á j e n a k r á j í m e n a k o s t i č k y . Z l e h k a j e o p e č e m e n a o l e j i s p ě t i l i s t y š a l v ě j e a s i 3 m i n u t y a n e c h á m e 5 m i n u t t á h n o u t ; u v n i t ř b y m ě l a b ý t j á t r a s t á l e r ů ž o v á .
P o l o v i n u v l a ž n ý c h j a t e r r o z m i x u j e m e s e š a l v ě j í , p ř i d á m e m á s l o , k o ř e n í a o c h u t í m e . Z b y l á j á t r a n a k r á j í m e n a n u d l i č k y a r o z č t v r t í m e o ř e c h y .
D o v h o d n é f o r m y d á m e j á t r o v ý k r é m a n a k r á j e n á j á t r a s o ř e c h y , n a v r s t v í m e a d á m e v y c h l a d n o u t . P ř e d s e r v í r o v á n í m p a š t i k u v y k l o p í m e a n a k r á j í m e n a p l á t k y .
K o ň s k é m a s o o m y j e m e , v l o ž í m e d o h r n c e s v o d o u , p ř i d á m e b o b k o v ý l i s t , p e t r ž e l a p o z v o l n a v a ř í m e , a ž j e m a s o m ě k k é .
M e z i t í m u v a ř í m e o l o u p a n é b r a m b o r y a n a s á d l e o s m a ž í m e c i b u l i n a d r o b n o .
V a ř e n é m a s o , b r a m b o r y , p e t r ž e l a c i b u l i i s t u k e m s e m e l e m e n a m a s o v é m s t r o j k u , o s o l í m e a o k o ř e n í m e . D ů k l a d n ě p r o m í c h á m e a n a p ě c h u j e m e d o m á s l e m v y m a z a n é f o r m y .
P a š t i k u p e č e m e a s i 1 h o d i n u v e s t ř e d n ě v y h ř á t é t r o u b ě .
O m y t á k a c h n í j á t r a d ů k l a d n ě o č i s t í m e o d b l a n a ž i l e k .
P ř i p r a v í m e m a r i n á d u z k o ň a k u , m a d e i r y a p e p ř e . P ř i p r a v e n á j á t r a n e c h á m e v m a r i n á d ě n e j m é n ě 2 4 h o d i n v c h l a d u o d l e ž e t .
J á t r a p o t o m o s o l í m e , v l o ž í m e d o z a p é k a c í f o r m y a v e v o d n í l á z n i v t r o u b ě v y h ř á t é n a 6 0 ° C n e c h á m e z a t á h n o u t . F o r m u v y j m e m e z t r o u b y , z a t í ž í m e a p a š t i k u n e c h á m e d a l š í 1 - 2 d n y r o z l e ž e t .
P a š t i k u p o d á v á m e n a k r á j e n o u n a p l á t k y .
V k a p i t o l á c h a l e k c í c h n a j d e t e v š e , c o p o t ř e b u j e t e z n á t a v ě d ě t o k u c h y n i , s u r o v i n á c h i s a m o t n é m v a ř e n í .
R a d y , t i p y , t r i k y . . . P o k u d s e v á m v k u c h y n i n ě c o n e p o v e d l o , n e b o c h c e t e j e n p o r a d i t , r á d c e j e t u p r o v á s .