Byliny
Bylinky se v gastronomii používají nejvíce k dochucování. Zálivka na salát, marináda na maso, dresink, různé směsi koření, ale i různá masa a další jídla se dochucují různými bylinkami - nejčastěji se používá pažitka, petrželka, bazalka, oregano a kopr, meduňka je vhodná i na čaj... Zde najdete mnoho receptů, v kterých jsou právě bylinky velmi důležitou ingrediencí a jídla s nimi vás příjemně překvapí nejen chutí, ale i vůní...
Čerstvá rajčata oloupeme a nakrájíme na kostičky, česnek oloupeme a jemně nasekáme. Bazalku omyjeme a nasekáme. Všechny suroviny smícháme a tenkým...
Do mixeru dáme oloupané, nakrájené okurky, předem namočené kešu oříšky, oloupaný stroužek česneku, chilli papričku zbavenou semínek, bazalku,...
Do vody vsypeme cukr, povaříme, dokud se cukr zcela nerozpustí. Poté zlehka vaříme ještě asi 5 min. Do vlažného roztoku přilijeme šťávu z citrónů...
Troubu si předehřejeme na 165°C. Tvrdý sýr nastrouháme. Malý stroužek česneku utřeme. Z omytých mladých kopřiv otrháme listy, které pokrájíme na...
Telecí svíčkovou ostrým nožem najemno naškrábeme. Přidáme trochu dijonské hořčice, omytou, nasekanou pažitku a ochutíme solí, čerstvě mletým pepřem...
Rajčata nakrájíme na plátky, pažitku a malou jarní cibulku omyjeme, pažitku drobně pokrájíme, cibulku nakrájíme na tenké kroužky. V pánvi...
Rybu nakrájíme na tenké proužky nebo kostičky – podle chuti. Meloun nakrájíme na kostky asi 2 cm velké. Rajčátka přepůlíme. Avokádo oloupeme a...
Bagetu nakrájíme na plátky – velmi zešikma, aby byly plátky větší. Tyto plátky naskládáme na plech s pečícím papírem. Postříkáme olivovým olejem a...
Bagetu nakrájíme na plátky – velmi zešikma, aby byly plátky větší. Tyto plátky naskládáme na plech s pečícím papírem. Postříkáme olivovým olejem a...
Mrkve oloupeme a nakrájíme na velmi tenká kolečka. Krájíme zešikma, abychom měli větší tenké plátky. Tyto plátky zakápneme olivovým olejem a...
Batáty nakrájíme na co nejtenčí plátky. Osolíme a opepříme je, rozprostřeme na pečící papír, zakápneme dvěma lžícemi oleje a pečeme 30 minut na 200...
Smícháme zázvor, nasekaný koriandr a cibulku a v mixéru je mixujeme 5 sekund. Přidáme oloupané krevety a ještě mixujeme – 10x po jedné sekundě....
Česnek utřeme. Vejce uvaříme na tvrdo. Poté ho oloupeme a nakrájíme na čtvrtiny. Koriandr nasekáme. Všechny ingredience dáme do skleněné mísy...
Steaky osolíme a opepříme. Šalotku nakrájíme co nejvíce na jemno. Česnek utřeme. Na jedné lžíci másla a jedné lžíci oleje opékáme steaky – asi...
Středně velké neoloupané brambory pečlivě omyjeme pod tekoucí vodou, použijeme kartáček. Poté je dobře osušíme a každou zvlášť zabalíme do alobalu....
Papričky jalapeňo rozpůlíme a semínka vyhodíme. Zprudka je osmažíme na pánvi, až jejich kůže úplně zhnědne. Zabalíme je do sáčku a nechám je...
Avokáda oloupeme a zbavíme pecky. Nakrájíme je na větší kusy, smícháme je s citronovou a limetkovou šťávou, nasekanou cibulí, papričkami, šalvějí,...
Brambory oloupeme a nastrouháme na hrubo. Přidáme nasekanou cibuli a promícháme. Necháme 5 minut odstát a slijeme přebytečnou šťávu. Vmícháme...
Avokáda oloupeme, zbavíme pecky a nakrájíme na kostky. Zakapeme je šťávou z limetky a citronu. Přidáme nasekanou šalvěj, sůl a pepř. Přidáme...
Avokáda oloupeme, zbavíme pecky a nakrájíme na kostky. Zakapeme je šťávou z limetky a citronu. Přidáme nasekanou šalvěj, sůl a pepř. Vše...