MilujiVaření.cz Recepty Hlavní ingredience Čokoláda
Čokoláda Čokoláda je nejvíce oblíbenou sladkostí na celém světě. Existuje velmi velké množství druhů čokolády, které se prodávají především v podobě různě velkých tabulek nebo jiných tvarů, často i figurek.V podlední době je stále větší zájem i o netradiční druhy, jako je třeba čokoláda s chilli.
Čokoláda je velmi často hlavní ingrediencí nebo důležitou přísadou v jiných potravinách - obsahuje ji například zmrzlina , sušenky, dorty , koláče, muffiny a jiné dezerty, připravují se z ní náplně a polevy... Lahůdky podle receptů v této části vám budou zcela jistě chutnat!
Čokoládové mufiny Nejprve předehřejeme troubu na 190°C, poté formičky na mufiny vymažeme máslem a odložíme stranou.
V míse smícháme mouku, prášek do pečiva, kakao, cukr, vejce, smetanu, mléko, olej a do vypracovaného těsta přimícháme nadrobno nasekanou čokoládu.
Vzniklé těsto plníme do připravených formiček.
Pečeme přibližně 25 minut.
Když jsou mufiny hotové, stačí je vyklopit, nechat vychladnout a můžeme podávat.
Perník s rozinkami Nejdříve nalijeme do menšího hrnku mléko, krátce zahřejeme a vlijeme 12 lžic oleje s medem, když se směs rozpustí, odložíme jí stranou a necháme vychladnou na pokojovou teplotu. Rozinky zalijeme rumem a dáme stranou.
Mezitím v míse smícháme mouku, prášek do perníku, vanilkový cukr, kakao a cukr krupici.
Do vychlazeného mléka přidáme vejce a zamícháme, celé vlijeme do připravených sypkých přísad a smícháme na řidší těsto. Nakonec lehce vmícháme rozinky s rumem.
Hlubší plech vyložíme pečícím papírem a vlijeme těsto. Pečeme zhruba 45 - 50 minut, při 150°C. Když je perník upečený, necháme jej vychladnout a potřeme marmeládou, na kterou ozdobně naneseme rozpuštěnou čokoládu. Po půl hodině můžeme perník nakrájet a servírovat.
Cukrářská škola V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.
N e j d ř í v e v m í s e s m í c h á m e t v a r o h , z a k y s a n o u s m e t a n u a c u k r .
N a p r a c o v n í s t ů l r o z l o ž í m e p l á t a l o b a l u . N a p ř i p r a v e n ý a l o b a l k l a d e m e b e b e s u š e n k y : J e d n a ř a d a s u š e n e k s v ě t l ý c h , d r u h á ř a d a t m a v ý c h a t ř e t í ř a d a o p ě t s v ě t l ý c h s u š e n e k . K o l i k s u š e n e k p o u ž i j e m e v ř a d ě , z á v i s í p ř e d e v š í m n a t o m , j a k d l o u h o u s t ř e c h u c h c e m e m í t .
S u š e n k y p o t ř e m e t e n k o u v r s t v o u s m ě s i v m i s c e . P o t é n a ř a d u s v ě t l ý c h s u š e n e k k l a d e m e t m a v é s u š e n k y a n a ř a d u t m a v ý c h s u š e n e k s u š e n k y s v ě t l é .
S u š e n k y p o t ř e m e d a l š í , t e n t o k r á t o d o s t s i l n ě j š í , v r s t v o u p ř i p r a v e n é s m ě s i . P ř i č e m ž n a p r o s t ř e d n í ř a d u d á m e v í c e s m ě s i . O l o u p a n ý b a n á n p o l o ž í m e n a p r o s t ř e d n í ř a d u s u š e n e k s e s m ě s í . K r a j n í s u š e n k y p o m o c í a l o b a l u z v e d n e m e t a k , a b y d e z e r t p ř i p o m í n a l s t ř e c h u . C e l ý d e z e r t p o t ř e m e z b y l o u s m ě s í a p o l i j e m e r o z e h ř á t o u č o k o l á d o u s m í c h a n o u s t r o c h o u m á s l a .
S t ř e c h u n e c h á m e n e j l é p e p ř e s n o c v c h l a d u a p o t é s t ř e c h u s e r v í r u j e m e n a k r á j e n é n a c c a 2 c m š i r o k é p l á t k y .
V m í s e u t ř e m e k r u p i c o v ý c u k r s e 1 4 0 g z m ě k l é h o m á s l a d o p ě n y . P o s t u p n ě z a š l e h á m e ž l o u t k y , c i t r o n o v o u k ů r u , n a s t r o u h a n o u č o k o l á d u a m o u k u . N a k o n e c z l e h k a v m í c h á m e p e v n ý s n í h u š l e h a n ý z b í l k ů .
P l e c h v y m a ž e m e z b y l ý m m á s l e m a v y s y p e m e h r u b o u m o u k o u . V l i j e m e n a n ě j t ě s t o , v l o ž í m e d o s t ř e d n ě v y h ř á t é t r o u b y a p e č e m e 2 5 - 3 0 m i n u t .
M o u č k o v ý c u k r s v r o u c í v o d o u a c i t r o n o v o u š ť á v o u t ř e m e v m i s c e t a k d l o u h o , a ž s e z a č n o u n a p o v r c h u t v o ř i t b u b l i n k y . P o l e v u r o z e t ř e m e n a u p e č e n ý , č á s t e č n ě v y c h l a d l ý k o r p u s .
P o z t u h n u t í p o l e v y m o u č n í k k r á j í m e n a ř e z y a p o d á v á m e .
N e j p r v e p ř e d e h ř e j e m e t r o u b u n a 1 9 0 ° C , p o t é f o r m i č k y n a m u f i n y v y m a ž e m e m á s l e m a o d l o ž í m e s t r a n o u .
V m í s e s m í c h á m e m o u k u , p r á š e k d o p e č i v a , k a k a o , c u k r , v e j c e , s m e t a n u , m l é k o , o l e j a d o v y p r a c o v a n é h o t ě s t a p ř i m í c h á m e n a d r o b n o n a s e k a n o u č o k o l á d u .
V z n i k l é t ě s t o p l n í m e d o p ř i p r a v e n ý c h f o r m i č e k .
P e č e m e p ř i b l i ž n ě 2 5 m i n u t .
K d y ž j s o u m u f i n y h o t o v é , s t a č í j e v y k l o p i t , n e c h a t v y c h l a d n o u t a m ů ž e m e p o d á v a t .
Č o k o l á d u n a l á m e m e n a m a l é k o u s k y .
M l é k o p ř e l i j e m e d o h r n c e a u v e d e m e k v a r u , p ř i d á m e s k o ř i c i a o b o j í p o v a ř í m e 6 m i n u t . P o t é s k o ř i c i v y j m e m e , p ř i s y p e m e k o u s k y č o k o l á d y a b e z v a ř e n í n e c h á m e r o z p u s t i t . H o r k ý n á p o j n a š l e h á m e p o n o r n ý m m i x é r e m a i h n e d s e r v í r u j e m e .
N e j d ř í v e n a l i j e m e d o m e n š í h o h r n k u m l é k o , k r á t c e z a h ř e j e m e a v l i j e m e 1 2 l ž i c o l e j e s m e d e m , k d y ž s e s m ě s r o z p u s t í , o d l o ž í m e j í s t r a n o u a n e c h á m e v y c h l a d n o u n a p o k o j o v o u t e p l o t u . R o z i n k y z a l i j e m e r u m e m a d á m e s t r a n o u .
M e z i t í m v m í s e s m í c h á m e m o u k u , p r á š e k d o p e r n í k u , v a n i l k o v ý c u k r , k a k a o a c u k r k r u p i c i .
D o v y c h l a z e n é h o m l é k a p ř i d á m e v e j c e a z a m í c h á m e , c e l é v l i j e m e d o p ř i p r a v e n ý c h s y p k ý c h p ř í s a d a s m í c h á m e n a ř i d š í t ě s t o . N a k o n e c l e h c e v m í c h á m e r o z i n k y s r u m e m .
H l u b š í p l e c h v y l o ž í m e p e č í c í m p a p í r e m a v l i j e m e t ě s t o . P e č e m e z h r u b a 4 5 - 5 0 m i n u t , p ř i 1 5 0 ° C . K d y ž j e p e r n í k u p e č e n ý , n e c h á m e j e j v y c h l a d n o u t a p o t ř e m e m a r m e l á d o u , n a k t e r o u o z d o b n ě n a n e s e m e r o z p u š t ě n o u č o k o l á d u . P o p ů l h o d i n ě m ů ž e m e p e r n í k n a k r á j e t a s e r v í r o v a t .
D o h r n c e s v a ř í c í m m l é k e m v y s y p e m e v a n i l k o v ý c u k r a z a s t á l é h o m í c h á n í p o m a l u s y p e m e k r u p i c i , o s l a d í m e c u k r e m a v a ř í m e a ž d o j e j í z h o u s t n u t í .
H o t o v o u k r u p i c i n a l i j e m e n a t a l í ř , o s l a d í m e c u k r e m m o u č k a , p o l i j e m e r o z p á l e n ý m m á s l e m a h o r k o u č o k o l á d o u .
Č o k o l á d a : n a p á n e v d á m e H e r u , n a k o s t k y n a l á m a n o u č o k o l á d u a z a s t á l é h o m í c h á n í j i r o z t o p í m e .
O ř e c h y u m e l e m e , s m í c h á m e s o s t a t n í m i s u r o v i n a m i a v y p r a c u j e m e k o m p a k t n í h m o t u . T u p o v a ř í m e v e v o d n í l á z n i , p o t é p l n í m e d o k o š í č k ů a p ř e l é v á m e p o l e v o u . M ů ž e m e z d o b i t p ů l k a m i o ř e c h ů .
P o l e v u p ř i p r a v í m e v e v o d n í l á z n i . Č o k o l á d u r o z l á m e m e d o k a s t r o l k u s t u k e m , r o z e h ř e j e m e , p ř i m í c h á m e c u k r , k a k a o a r u m . V y m í c h á m e h l a d k o u a l e s k l o u p o l e v u .
Z v o d y a k á v y p ř i p r a v í m e f i l t r o v a n o u k á v u . N a d n o 2 n í z k ý c h a k u l a t ý c h s k l e n e k p o l o ž í m e p o 1 k o p e č k u v a n i l k o v é z m r z l i n y .
Z m r z l i n u p ř e l i j e m e h o r k o u k á v o u .
T ě s n ě p ř e d p o d á v á n í m k a ž d o u s k l e n i c i o z d o b í m e v y š l e h a n o u š l e h a č k o u a j e m n ě n a s t r o u h a n o u č o k o l á d o u . H o t o v o u k á v u s e r v í r u j e m e .
D o m e n š í h o h r n c e n a l á m e m e č o k o l á d u , d á m e d o v ě t š í h o h r n c e s v o d o u a n a z a p n u t é p l o t ý n c e n e c h á m e v e v o d n í l á z n i č o k o l á d u r o z p u s t i t . O d s t a v í m e z p l o t n y a d o r o z p u š t ě n é č o k o l á d y v m í c h á m e z a k y s a n o u s m e t a n u . P o k u d h m o t a z h o u s t n e t a k ž e s e š p a t n ě m í c h á , v r á t í m e n a c h v í l i n a p l o t ý n k u z a h ř á t . P o k u d s m e t a n u v č o k o l á d ě n e r o z m í c h á m e ú p l n ě , v z n i k n o u v n í e f e k t n í b í l é š m o u h y . K r é m r o z d ě l í m e d o p o h á r ů a o z d o b í m e o v o c e m .
Vejce a horkou vodu šleháme asi 1 minutu. Cukr smíchaný s vanilkovým cukrem zašleháme do vaječné hmoty a šleháme ještě 2 minuty.
Smícháme mouku, kukuřičný škrob, kakao a prášek do pečiva. Polovinu směsi vsypeme do vaječné hmoty a zašleháme. Přisypeme zbylou směs a postupně přidáváme rozpuštěné máslo.
Těsto vlijeme na plech vyložený pečicím papírem - papír má přesahovat přes okraje plechu. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů Celsia 10-15 minut.
Potom plech vyjmeme z trouby a přetáhneme přes něj navlhčenou utěrku. Necháme asi 5 minut stát.
Roládu opatrně zabalíme a necháme vychladnout.
Příprava náplně: Smetanu přivedeme k varu, odstavíme z plotny a vmícháme do ní najemno nasekanou čokoládu. Mícháme, aby směs byla hustá a lesklá. Za občasného zamíchání necháme vychladnout.
Vodu s cukrem svaříme za stálého míchání v sirup a po vychladnutí přilijeme likér.
Roládu rozbalíme a pokapeme sirupem.
Změklé máslo ušleháme a spolu s nastrouhanou kůrou přidáme do čokoládové hmoty.
Na roládu rozetřeme větší část čokoládového krému a znovu ji zavineme. Povrch rolády potřeme tenkou vrstvou krému.
Zbylou čokoládovou hmotu pomocí cukrářského sáčku ozdobně ...
V k a p i t o l á c h a l e k c í c h n a j d e t e v š e , c o p o t ř e b u j e t e z n á t a v ě d ě t o k u c h y n i , s u r o v i n á c h i s a m o t n é m v a ř e n í .
R a d y , t i p y , t r i k y . . . P o k u d s e v á m v k u c h y n i n ě c o n e p o v e d l o , n e b o c h c e t e j e n p o r a d i t , r á d c e j e t u p r o v á s .