Káva
Káva má charakteristickou silnou vůni a černou barvu, obsahuje alkaloid kofein, povbzbuzující srdeční činnost a zvyšující krevní tlak. Káva se pije především pro její povzbuzující účinky a může se připravovat mnoha způsoby - nejznámější u nás je asi turecká káva, ale i espresso nebo cafe latté. Z kávy se ale připravijí i různé krémy, náplně, pudinky a polevy nebo i moučníky. Oblíbená je i kávová zmrzlina. Kávové recepty vás určitě zaujmou.
Tvaroh s mlékem a cukrem rozšleháme dohladka. Přidáme kávu, zamícháme a krém rozdělíme do pohárů. Dezert ozdobíme ušlehanou, oslazenou smetanou a...





Zvolna zahříváme vodu s celou skořicí a třtinovým cukrem, dokud se cukr nerozpustí. Potom vmícháme nahrubo umletou kávu, uvedeme do varu a...





Do skleněné konvičky nasypeme rozpustnou kávu, zalijeme vroucí vodou, necháme chvilku vylouhovat, přisypeme cukr, necháme rozpustit, dáme vychladit...





Na vyšší sklenici položíme překapávač a přes filtr přelijeme čtvrtinu mleté kávy 1dl vařící vody. Stejně postupujeme i u dalších porcí. Kávu podle...





Kávu nalijeme do šálku, přidáme vaječný koňak, podle chuti cukr a zamícháme. Ozdobíme šlehačkou a posypeme strouhanou čokoládou.





Smícháme mléko, kakao a 8 lžiček cukru, ohřejeme. Do každého poháru nalijeme dvě espressa a vmícháme 1/4 kakaa. Ozdobíme lžící šlehačky a špetkou...





Maso očistíme, nakrájíme a jednotlivé medailonky ochutíme solí a obalíme v mouce. V pánvi rozpálíme olej a orestujeme na něm oloupanou cibuli....





Do nerezové mísy nalijeme mléko a kávu, přidáme cukr, vanilkový cukr a žloutky. V horké vodní lázni šleháme vše do pěny. Želatinu necháme...





Mletou kávu zalijeme vodou a necháme stát, aby se kávová sedlina usadila. Scedíme a přelijeme do čistého džbánu. Do rendlíku se silným dnem...





Do hrnce dáme vodu, skořici, cukr a zahřejeme, občas promícháme, aby se cukr rozpustil, pak přivedeme k varu. Vaříme asi 20 minut, až sirup o...





Tvaroh a studenou kávu šleháme v míse za postupného přisypávání cukru. Potom zlehka vmícháme ušlehanou smetanu. Omyté broskve vypeckujeme a...





Z bílků vyšleháme pevný sníh, po částech přidáme 60 g cukru. Žloutky ušleháme s 60 g cukru do pěny, přidáme kakao a třeme, až se vše spojí....





175 g čokolády na vaření nastrouháme najemno. Z bílků vyšleháme pevný sníh. Žloutky utřeme s polovinou cukru do pěny, přidáme mouku, chvíly třeme a...





Ve větší míse utřeme cukr se změklým máslem do pěny, přidáme vejce, mouku, prášek do pečiva a kávu. Vše utřeme do hladkého těsta. Těsto přendáme...





Změklé máslo utřeme s cukrem, kakaem a studenou černou kávou na hladký krém. Necháme vychladit v lednici. Krém použijeme k plnění dezertů a koláčů.





Ve vodní lázni rozpustíme všechny suroviny, až je směs hladká. Necháme v pokojové teplotě trochu vychladnout, aby se dala roztírat. Dort...





Mletou kávu zalijeme vroucí vodou a ještě horkou kávu scedíme. Přidáme spařenou rýži, kokos, vanilkový cukr, vše vaříme asi 45 minut. Uvařenou...





Kávu (20 g) zalijeme 0,5 dl vařící vody a necháme vychladnout. Ořechy (100 g) pomeleme a dalších 100 g nadrobno nasekáme. Do hrnce vsypeme cukr,...





Přecedíme kávu a necháme ji vychladit. Vlijeme do mixéru, přidáme oloupaný a nakrájený banán, cukr a zmrzlinu a rozmixujeme dohladka. Našlehanou...





Kávu smícháme s cukrem a vanilkovou esencí. Směs necháme 10 minut povařit do zhoustnutí, poté odstavíme a vmícháme kávový likér – kahlua. ...




