Fazole
Fazole patří mezi velmi oblíbené luštěniny. Může se použít jako příloha, připravují se z ní i samostatná jídla. Mezi nejvíce známá patří zcela jistě mexické fazole, fazole na kyselo nebo fazolová polévka, chutný je i fazolový salát. Recepty na všechna tato jídla a mnoho dalších najdete zde a budete překvapeni nejen jejich poměrně snadnou přípravou, ale i vynikající chutí.
Podlouhlé žemle překrojíme napůl, spodek lehce skrojíme, aby ležely rovně. Vydlabeme trochu střídy, lehce je pomažeme máslem. Rozložíme na plech,...
Velká zralá keříčková rajčata omyjeme a osušíme. Ostrým nožem jim odřízneme vršky, odstraníme okolí stopek a vršky pokrájíme nadrobno. Rajčata...
Sušené fazole propláchneme pod studenou vodou, necháme okapat a vložíme do velkého hrnce s vařící, osolenou vodou. Přidáme cibuli, překrojenou...
Sterilované fazole, nasekaný česnek, rozmarýn, olej a citronovou šťávu rozmixujeme dohladka. Podle chuti osolíme a opepříme. Směs rozdělíme do...
Batáty nakrájíme na co nejtenčí plátky. Osolíme a opepříme je, rozprostřeme na pečící papír, zakápneme dvěma lžícemi oleje a pečeme 30 minut na 200...
Na jedné lžičce oleje opečeme mleté maso. Vaříme asi 5-6 minut. Poté přidáme taco koření a trochu soli. Promícháme a zalijeme vodou. Vaříme tak...
Na oleji v pánvi nebo v kastrolu osmahneme na kostičky nakrájenou slaninu a oloupanou, jemně nakrájenou cibuli. Vmícháme lečo, kečup a konzervované...
Česnek si připravíme den předem. Můžeme ho péct zároveň s jiným pokrmem. Seřízneme mu špičku tak, aby řez odhalil všechny stroužky. Pečeme na 200...
Cibuli nakrájíme na jemno. Mrkev oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky spolu s celerem. Na oleji opečeme cibuli, mrkev, celer, utřený česnek a...
Omyté maso nakrájíme na nudličky, osolíme a opepříme. Ve velké pánvi na rozehřátém oleji opékáme nudličky masa, rozdrcený česnek, nakrájenou...
Zelené fazolové lusky vsypeme do vroucí osolené vody v hnrci a vaříme asi 10 minut. Uvařené fazolky scedíme. V kastrolu na olivovém oleji...
Fazole propereme a namočíme na noc do vody. Druhý den je v téže vodě bez soli uvaříme. Měkké fazole osolíme a promícháme. Z oleje, octa, soli a...
Fazole přebereme a několikrát propláchneme. Zalijeme je vodou a necháme máčet, aby nabobtnaly. Nabobtnalé fazole v téže vodě vaříme. Když začnou...
Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek prolisujeme. V pánvi rozpálíme olej, přiložíme mleté maso a dusíme, dokud se vlastní šťáva nevydusí na tuk,...
Na oleji zpěníme jemně nakrájenou cibuli, přidáme mleté maso a osmahneme je. Osolíme, podlijeme trochou horké vody a dusíme. Očištěnou zeleninu...
Očištěné a omyté fazolky nakrájíme na proužky, v malém množství osolené vody je dusíme téměř do měkka. Ocedíme je a necháme okapat. Oloupanou,...
Fazole přebereme a několikrát pečlivě propláchneme. Zalijeme je vodou a necháme máčet, aby nabobtnaly. Nabobtnalé fazole v téže vodě uvaříme téměř...
Vepřové klobásky osmažíme na pánvi nebo opečeme pod grilem dozlatova. Ve vyšší pánvi na rozehřátém oleji osmahneme za stálého míchání oloupanou,...
Do očištěného a omytého masa nařízneme několik zářezů a vyplníme je jehličkami rozmarýnu. Maso položíme do pekáče, potřeme olejem, osolíme a...
Propláchnuté fazole vložíme do hrnce s vodou, přivedeme k varu a povaříme 10 minut. Odstavíme a necháme 2 hodiny bobtnat. V pánvi na olivovém...