Rýže
Rýže patří mezi nejdůležitější potraviny na světě, je dokonce hlavním zdrojem potravy pro celou čtvrtinu obyvatel zeměkoule. Obilky rýže se používají neloupané i loupané, případně se z nich mletím připravuje rýžová mouka, ze zkvašené rýže se vyrábí alkoholické nápoje jako arak, rýžové pivo nebo víno.
Rýže je velmi oblíbená příloha, ale můžete z ní připravit i mnoho hlavních jídel a například rizoto nebo rýžový nákyp mohou být chutnou večeří. Recepty na jídla z rýže mohou být zajímavou inspirací a rýži si určitě budete připravovat i jinak, než jen prostým vařením.
Filety z lososa bez kůže rozkrájíme na velmi tenké plátky, rozložíme na plech, vložíme pod gril a grilujeme z obou stran, až budou křupavé. Dáme...





Rýži nasypeme do síta, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Přemístíme ho většího hrnce, zalijeme vroucí vodou, promícháme, přivedeme k...





Omyté papriky rozpůlíme, očistíme a krátce podusíme na oleji. Necháme vychladnout. Vařenou nebo dušenou rýži promícháme s majonézou a jemně...





Oloupanou cibuli a česnek nadrobno nasekáme, omyté cukety jemně nastrouháme. Přidáme nasekanou petrželku a vše smícháme. Nivu rozmačkáme vidličkou...





Do suché pánve vsypeme sezamová semínka a opražíme do zlatova. Odstavíme, přesypeme na porcelánový plochý talíř, necháme vychladnout. Salátovou...





Mrkev a ředkev rozkrájíme na tenké plátky, listy salátu nakrájíme na proužky a potřeme majonézou. Do kastrůlku nalijeme rýžové víno, vodu, osolíme,...





Z větších omytých rajčat seřízneme vršky (2 cm silné). Rajčata lžičkou vydlabeme a vnitřky dáme do misky pro další použití. Rýži dobře propláchneme...





Přebranou rýži opláchneme studenou vodou, potom ještě několikrát horkou vodou. Rýži vsypeme do kastrolu, zalijeme vodou, přidáme máslo, oloupanou...





Vepřovou plec nebo ořez omyjeme a nakrájíme na drobné kousky. Cibuli oloupeme, nakrájíme na drobno a osmažíme ji na tuku dorůžova. Přidáme maso,...





Rýži uvaříme podle návodu doměkka. Kuřecí maso nakrájíme na kousky, osolíme, opepříme a smažíme na oleji. Přidáme na půlkolečka nakrájenou cibuli...





Z tuku a prosáté mouky připravíme světlou zásmažku a za stálého prošlehávání metlou ji zalijeme vlažným vývarem. Uvedeme do varu, přidáme bobkový...





Cibuli oloupeme, jemně nakrájíme a zpěníme na másle. Přidáme koření, rajčatový protlak, osolená kuřecí stehna a podlijeme vodou. Dusíme téměř...





Propláchnutou rýži vsypeme do hrnce, zalijeme mlékem, osolíme a za občasného míchání uvaříme. Do vychladlé rýže vmícháme 3 lžíce rozpuštěného másla...





Vepřovou plec nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme a opepříme. Zprudka opečeme na pánvi na oleji. Poté je zalijeme horkou vodou tak, aby bylo...





Kořenovou zeleninu očistíme, drobně nakrájíme a osmahneme ji na másle. Přidáme přebranou a spařenou rýži, zalijeme přiměřeným množstvím vývaru,...





Čerstvé vinné listy ponoříme na minutu do vroucí vody. Vyndáme, osušíme. Nakládané listy omyjeme a namočíme do misky s teplou vodou cca na 5 minut,...





Rýži přebereme, propláchneme a prolijeme vařící vodou. Nasypeme ji do vařícího mléka, mírně osolíme, přidáme 1/3 dávky másla a bez míchání zvolna...





Rýži přebereme, několikrát propláchneme studenou vodou, spaříme ji, znovu propláchneme a necháme okapat. Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme...





Rýži propláchneme pod studenou vodou a necháme v sítu okapat. Do hrnce nalijeme mléko, přisypeme rýži, přidáme vanilkový cukr a trochu soli,...





Nepropláchnutou rýži vysypeme do mísy vhodné pro použití v mikrovlnné troubě. Přilijeme vodu a osolíme. Přikryjeme víčkem nebo pokličkou. Vložíme...




