Rýže
Rýže patří mezi nejdůležitější potraviny na světě, je dokonce hlavním zdrojem potravy pro celou čtvrtinu obyvatel zeměkoule. Obilky rýže se používají neloupané i loupané, případně se z nich mletím připravuje rýžová mouka, ze zkvašené rýže se vyrábí alkoholické nápoje jako arak, rýžové pivo nebo víno.
Rýže je velmi oblíbená příloha, ale můžete z ní připravit i mnoho hlavních jídel a například rizoto nebo rýžový nákyp mohou být chutnou večeří. Recepty na jídla z rýže mohou být zajímavou inspirací a rýži si určitě budete připravovat i jinak, než jen prostým vařením.
Filety z lososa bez kůže rozkrájíme na velmi tenké plátky, rozložíme na plech, vložíme pod gril a grilujeme z obou stran, až budou křupavé. Dáme...
Rýži nasypeme do síta, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Přemístíme ho většího hrnce, zalijeme vroucí vodou, promícháme, přivedeme k...
Omyté papriky rozpůlíme, očistíme a krátce podusíme na oleji. Necháme vychladnout. Vařenou nebo dušenou rýži promícháme s majonézou a jemně...
Oloupanou cibuli a česnek nadrobno nasekáme, omyté cukety jemně nastrouháme. Přidáme nasekanou petrželku a vše smícháme. Nivu rozmačkáme vidličkou...
Do suché pánve vsypeme sezamová semínka a opražíme do zlatova. Odstavíme, přesypeme na porcelánový plochý talíř, necháme vychladnout. Salátovou...
Mrkev a ředkev rozkrájíme na tenké plátky, listy salátu nakrájíme na proužky a potřeme majonézou. Do kastrůlku nalijeme rýžové víno, vodu, osolíme,...
Z větších omytých rajčat seřízneme vršky (2 cm silné). Rajčata lžičkou vydlabeme a vnitřky dáme do misky pro další použití. Rýži dobře propláchneme...
Přebranou rýži opláchneme studenou vodou, potom ještě několikrát horkou vodou. Rýži vsypeme do kastrolu, zalijeme vodou, přidáme máslo, oloupanou...
Vepřovou plec nebo ořez omyjeme a nakrájíme na drobné kousky. Cibuli oloupeme, nakrájíme na drobno a osmažíme ji na tuku dorůžova. Přidáme maso,...
Rýži uvaříme podle návodu doměkka. Kuřecí maso nakrájíme na kousky, osolíme, opepříme a smažíme na oleji. Přidáme na půlkolečka nakrájenou cibuli...
Z tuku a prosáté mouky připravíme světlou zásmažku a za stálého prošlehávání metlou ji zalijeme vlažným vývarem. Uvedeme do varu, přidáme bobkový...
Cibuli oloupeme, jemně nakrájíme a zpěníme na másle. Přidáme koření, rajčatový protlak, osolená kuřecí stehna a podlijeme vodou. Dusíme téměř...
Propláchnutou rýži vsypeme do hrnce, zalijeme mlékem, osolíme a za občasného míchání uvaříme. Do vychladlé rýže vmícháme 3 lžíce rozpuštěného másla...
Vepřovou plec nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme a opepříme. Zprudka opečeme na pánvi na oleji. Poté je zalijeme horkou vodou tak, aby bylo...
Kořenovou zeleninu očistíme, drobně nakrájíme a osmahneme ji na másle. Přidáme přebranou a spařenou rýži, zalijeme přiměřeným množstvím vývaru,...
Čerstvé vinné listy ponoříme na minutu do vroucí vody. Vyndáme, osušíme. Nakládané listy omyjeme a namočíme do misky s teplou vodou cca na 5 minut,...
Rýži přebereme, propláchneme a prolijeme vařící vodou. Nasypeme ji do vařícího mléka, mírně osolíme, přidáme 1/3 dávky másla a bez míchání zvolna...
Rýži přebereme, několikrát propláchneme studenou vodou, spaříme ji, znovu propláchneme a necháme okapat. Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme...
Rýži propláchneme pod studenou vodou a necháme v sítu okapat. Do hrnce nalijeme mléko, přisypeme rýži, přidáme vanilkový cukr a trochu soli,...
Nepropláchnutou rýži vysypeme do mísy vhodné pro použití v mikrovlnné troubě. Přilijeme vodu a osolíme. Přikryjeme víčkem nebo pokličkou. Vložíme...
Rýži uvaříme podle návodu uvedeném na výrobku. V hrnci promícháme mléko, cukr, pudinkový prášek a uvařenou rýži. Přivedeme k varu a vaříme asi 2...
V hrnci na rozehřátém másle podusíme očištěné, na tenké plátky nakrájené žampiony. Přidáme omytou, na nudličky nakrájenou kapustu, celer a petržel....
Nejprve uvaříme rýži dle standardního postupu, hotovou rýži dáme stranou. V pánvi orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme vepřové maso,...
Kulatou rýži několikrát propláchneme pod tekoucí vodou, vložíme do hrnce, zalijeme vodou, přivedeme k varu a vaříme zprudka asi 3 minuty. Oheň...
Z 1/2l mléka, rýže, másla a soli uvaříme kaši. Ze zbylého mléka, cukru, vanilkového cukru a pudinkového prášku uvaříme pudink. Ještě za tepla...
Rýži přebereme, propláchneme a prolijeme vařící vodou. Nasypeme ji do vařícího mléka, mírně osolíme a bez míchání zvolna zavaříme. Pod poklicí rýži...
Slaninu nakrájíme na kostičky, česnek prolisujeme, cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a petrželku posekáme. Slaninu v hrnci na oleji rozškvaříme...
Rýži spaříme vařící vodou, propláchneme studenou vodou, ocedíme a necháme okapat. Oloupanou, jemně nakrájenou cibuli zpěníme na sádle, přidáme...
Slaninu nakrájíme na nudličky a rozškvaříme. Přidáme oloupanou, nasekanou cibuli, propláchnutou rýži, a chvíli mícháme. Přidáme rajčatový protlak,...
Cibuli oloupeme, nakrájíme na nudličky, papriky zbavíme jádřinců a nakrájíme na proužky, rajčata na kostičky. V hrnci rozehřejeme olej, přisypeme...
Rýži nasypeme do sítka, propláchneme pod tekoucí vodou a necháme okapat. V hrnci rozpálíme trochu oleje, přisypeme rýži a krátce orestujeme....
V kastrole rozehřejeme máslo a zpěníme na něm oloupanou, jemně nakrájenou cibuli. Vsypeme propláchnutou rýži a necháme ji zesklovatět. Zalijeme...
Rýži důkladně promyjeme a opláchneme. Poté ji vložíme do hrnce a zalijeme vodou. Hladina vody nesmí sahat výš než dva centimetry nad povrch rýže. ...
Omytá kuřecí prsa dusíme v drůbežím vývaru v kastrole pod pokličkou doměkka. Vyjmeme a nakrájíme na kostky. Ve velké pánvi na lžíci másla...
Do studené vody vložíme mleté maso, osolíme a za stálého míchání přivedeme do varu. Přidáme očištěnou, na nudličky nakrájenou kořenovou zeleninu,...
Oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli smažíme na rozehřátém oleji asi 5 minut dozlatova. Přisypeme propláchnutou rýži a 2 minuty mícháme....
Do kastrolu vlijeme 2 l vody, uvedeme do varu a vsypeme propláchnutou rýži. Osolíme a pod pokličkou povaříme 10 minut. Potom rýži scedíme. V...
Vývar z hovězích kostí před použitím dochutíme polévkovým kořením a převaříme. Rýži přebereme a dobře propláchneme, několikrát prolijeme vařící...
Vývar z hovězích kostí před použitím dochutíme polévkovým kořením a převaříme. Rýži přebereme a pečlivě propláchneme, několikrát prolijeme vařící...
Vývar z hovězích kostí před použitím dochutíme polévkovým kořením a převaříme. Rýži přebereme a pečlivě propláchneme, několikrát prolijeme vařící...
Kosti omyjeme, rozsekáme a vložíme do hrnce. Zalijeme je vodou, uvedeme do varu, omezíme příkon tepla, mírně osolíme, přidáme celý pepř a zvolna...
Hovězí maso opláchneme, osušíme a nakrájíme na menší kousky. Cibuli oloupeme, nakrájíme na drobno a na polovině tuku osmažíme dozlatova. Do...
Opláchnuté a osušené hovězí maso nakrájíme přes vlákno na plátky, naklepeme je do šířky, osolíme a opepříme. Vepřový výřez umeleme, přidáme...
Telecí maso opláchneme a nakrájíme na malé kousky. Cibuli oloupeme a na drobno nakrájíme. Na poloviční dávce tuku ji osmahneme dorůžova. Přidáme...
Skopovou kýtu vykostíme, odblaníme, zbavíme šlach a opláchneme v teplé vodě. Nakrájíme ji na kousky (4-6ks na porci), mírně naklepeme, osolíme,...
Vepřovou hlavu, bůček a plíce opláchneme, očistíme a spolu s cibulí uvaříme v mírně osolené vodě. Uvařené maso vyjmeme, vykostíme a na drobno...
Vepřovou hlavu a ořez opláchneme a očistíme. V osolené vodě je uvaříme doměkka, vyjmeme, vykostíme a na drobno rozsekáme. Do masa přidáme pepř,...
Vepřovou hlavu, plíce a játra očistíme a opláchneme. Uvaříme je v mírně osolené vodě (játra po 10 minutách varu vyjmeme), hlavu vykostíme a vše...
Hovězí a vepřové maso opláchneme a jemně umeleme. Mírně osolíme, přidáme rozmíchané vejce, pepř, uvařenou prochladlou rýži a vše dobře promícháme....
Hovězí a vepřové maso opláchneme, jemně semeleme a osolíme. Přidáme dušenou prochladlou rýži, pepř, drobně nakrájenou cibuli zpěněnou na másle a...