Brambory
Brambory jsou tradiční české jídlo, používají se jako příloha k masům, některým druhům zeleniny apod., do polévek i salátů, připravují se z nich i hlavní jídla. Brambory se vaří, ale i smaží, pečou nebo zapékají.
Mezi nejvíce oblíbená jídla z brambor patří bramborové placky, zapékané francouzské brambory nebo typický bramborák. V podobě přílohy se mimo vařených nejčastěji servírují smažené bramborové hranolky, americké a šťouchané brambory, zapomenout nemůžeme ani na bramborový salát, který se nejčastěji připravuje na Vánoce a servíruje se smaženým kaprem nebo jinými rybami. Recepty na všechna tato ale i mnohá další jídla z brambor najdete v této části.
Omyjeme brambory, uvaříme je ve slupce v 7 dl vody doměkka. Vaříme přibližně 20 minut. Pak je scedíme, vychladlé oloupeme a nastrouháme do mísy,...
Vařené brambory vsypeme do mísy, osolíme a šťouchadlem rozmačkáme. Přidáme mouku, 50 gramů roztaveného másla, mléko, vypracujeme těsto. Vytvarujeme...
Na vál prosejeme hladkou mouku, přidáme do ní vejce, sůl, máslo a vyškvařené sádlo. Pomocí vidličky a následně rukama vypracujeme polotuhé, vláčné...
Očistíme brambory a dáme je do hrnce s vodou, přivedeme k varu a vaříme 10 minut. Pokrájíme sušená rajčata na plátky. V misce smícháme majonézu,...
Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a v hrnci s osolenou vodou uvaříme. Na pánvi rozehřejeme 50 g másla, přidáme krupici, osmažíme, zalijeme...
Vychladlé brambory oloupeme, nastrouháme najemno nebo rozmačkáme šťouchadlem. Přidáme vejce, smetanu, osolíme a vypracujeme těsto. Pánev zahřejeme...
Oloupané brambory nastrouháme na jemno, necháme ustát a scedíme vodu. Do brambor přilijeme mléko, přidáme prosátou mouku, česnek utřený se solí,...
Oloupané brambory nakrájíme na kostičky a uvaříme v osolené vodě. Scedíme a ještě horké rozmačkáme na kaši. Dáme do mísy a přidáme máslo,...
Bramboru neloupeme, nakrájíme ji na plátky asi 1 cm tlusté. Potřeme je rozpuštěným máslem a naskládáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme 20...
Batáty nakrájíme na co nejtenčí plátky. Osolíme a opepříme je, rozprostřeme na pečící papír, zakápneme dvěma lžícemi oleje a pečeme 30 minut na 200...
Oloupané brambory nakrájíme na plátky a část rozložíme v jedné vrstvě do máslem vymazaného pekáče. Osolíme je, posypeme nakrájeným pórkem a...
Středně velké neoloupané brambory pečlivě omyjeme pod tekoucí vodou, použijeme kartáček. Poté je dobře osušíme a každou zvlášť zabalíme do alobalu....
Troubu předehřejeme na 200 °C. Celé brambory (pokud jsou ranné tak i neoloupané, pokud jsou příliš velké, tak je rozpůlíme) smočíme v jedné lžíci...
Brambory oloupeme a nastrouháme na hrubo. Přidáme nasekanou cibuli a promícháme. Necháme 5 minut odstát a slijeme přebytečnou šťávu. Vmícháme...
Mandolínou nakrájíme batáty na tenké plátky (nebo můžeme udělat i spirály, pokud na to máme přístroj). V hluboké pánvi necháme rozpálit olej. V...
Oloupeme a nastrouháme brambory, osolíme. Vmícháme dvě vejce a přidáme mouku, vznikne tužší těsto. Zelí připravíme obvyklým způsobem. Dáme vařit...
Uzenou vepřovou plec omyjeme, uvaříme téměř doměkka a nakrájíme na kostičky. Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a po vychladnutí nakrájíme na...
Připravíme si dvojitý kus alobalu o velikosti asi 30 x 30 centimetrů. Brambory oloupeme a nakrájíme na kolečka silná asi 1 centimetr. Na stejně...
Vařené brambory ve slupce oloupeme a nahrubo rozmačkáme nebo nastrouháme. Smícháme je s ostatními přísadami a vytvarujeme placky, které grilujeme...
Z poloviny dávky tuku a prosáté mouky připravíme světlou zásmažku, za stálého prošlehávání metlou ji zalijeme 2/3 dávky vlažného vývaru a uvedeme...