MilujiVaření.cz Recepty Hlavní ingredience Zelenina Chřest
Chřest Chřest je velmi lahodný a zároveň zdravý. Mladé výhonky chřestu se v kuchyni využívají jako zelenina, rostlina se ale pěstuje i jako okrasná. V gastronomii se chřest používá na přípravu mnoha jídel, oblíbené jsou především chřestové polévky . Kvalitní chřest má vynikající a lahodnou chuť, i když je jen uvařený.
Chřest se nejčastěji servíruje vařený, může se ale i zapékat a péct, vynikající je také v zeleninové saláty nebo rizoto s chřestem. V této části najdete mnoho receptů, v kterých je chřest jednou z ingrediencí a zcela jistě si z nich vyberete.
Smažený losos na chřestu s balzamikovým octem a pomerančem Do větší pánve vlijeme polovinu oleje a rozpálíme. Vložíme omytý, osušený chřest, přidáme najemno nastrouhanou pomerančovou kůru, posypeme solí. Zakryté restujeme na mírném ohni 4 minuty, mezitím chřest obrátíme, hotový přemístíme na vyhřáté talíře a uchováme teplý. Pánev vytřeme papírovou utěrkou.
Porce lososa omyjeme, osušíme, ochutíme solí a pepřem. V pánvi rozpálíme zbytek oleje, lososa na něm 4 - 5 minut smažíme do zlatova. Přilijeme balzamikový ocet, šťávu vymačkanou z pomeranče a přibližně 2 minuty povaříme. Nakonec vmícháme nahrubo nasekaný koriandr. Maso pokládáme na připravený chřest, přelijeme šťávou z pánve a ihned podáváme.
Humr s lanýži a chřestem Omyjeme petrželku, bazalku, meduňku, bylinky drobně nakrájíme a odložíme do misky. V hrnečku v 0.5 dl vody rozmícháme cukr se solí. V rendlíku přivedeme k varu přibližně 5 dl vody. Do rendlíku posadíme misku s olivovým olejem a když je teplý, důkladně zašleháme roztok s cukrem a solí. Následně zašleháme citrónovou šťávu. Dresing dochutíme čerstvě pomletým bílým pepřem a přimícháme bylinky. Nakonec do dresinku nastrouháme polovinu černého lanýže a polovinu nakrájíme na velmi tenké plátky.
Čerstvý zelený chřest očistíme tak, že oloupeme přibližně jen 1/3 spodní části stonků. Chřest omyjeme. Do velkého hrnce dáme vařit 2-3 litry vody s lžicí másla, 1 lžičkou cukru a 2 plátky citrónu. Když se voda začne vařit, ponoříme do ní svazek chřestu a vaříme 7-12 minut. Poté chřest sítem opatrně vyjmeme a necháme okapat. Chřest nesmíme chladit pod tekoucí vodou, okapaný uchováme teplý.
Dobře očištěné a omyté humry ponoříme do druhého velkého hrnce se 4 litry vody, do které jsme dali 2 lžíce soli a lžičku kmínu. Humry vaříme podle velikosti 15 minut (každý by měl mít v průměru přibližně 700 g). Uvařené humry vyjmeme a necháme trochu vychladnout. Odkroutíme jim nejdříve klepeta, poté i hlavu a ocas. Z ocasu ...
Raci na bylinkovém másle s chřestem Říční raky dobře omyjeme. V hrnci přivedeme k varu 3 l vody, přidáme do ní očištěnou cibuli, citrónovou šťávu, sůl a pepř. Když voda dojde k varu, raky ponoříme do vroucí vody, pomalu je vaříme 3 - 4 minuty. Uvařené raky vyjmeme, z vychladlých obereme maso. Omyjeme, osušíme citróny, pokrájíme je ozdobně na měsíčky.
V druhém hrnci přivedeme 1,5 litru vody se lžící másla, 0,5 lžičky soli a lžičkou cukru. Očistíme spodní části zeleného chřestu (asi do třetiny), chřest omyjeme a vložíme do vroucí vody. Pomalu vaříme 3 - 4 minuty. Sítem ho vyjmeme a uchováme před servírováním teplý.
Ve vysoké pánvi roztopíme česnekové máslo (2 lžíce), maso z raků krátce orestujeme. Pohybujeme pánví a krouživým pohybem restujeme přibližně 1 - 2 minuty. Maso z raků rozdělíme na talíře, přidáme k němu uvařený chřest, který přelijeme roztopeným bylinkovým máslem (4 lžíce), porce ozdobíme citrónem a servírujeme.
Cukrářská škola V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.
V p á n v i r o z p á l í m e o l e j a p o č á s t e c h v n ě m o s m a ž í m e n a k o u s k y n a l á m a n é n u d l e . V y j m e m e j e n a p a p í r o v o u u t ě r k u a u c h o v á m e t e p l é .
V m i s c e s m í c h á m e ú s t ř i c o v o u o m á č k u , s ó j o v o u o m á č k u , c u k r a l ž í c i v o d y . V e w o k u r o z p á l í m e 2 l ž í c e o l e j e a z p r u d k a n a n ě m o p e č e m e r o m y t é , n a p l á t k y n a k r á j e n é m a s o . V y j m e m e n a t a l í ř .
D o w o k u p ř i d á m e t r o c h u o l e j e , n a p l á t k y n a k r á j e n ý č e s n e k , n a s t r o u h a n ý z á z v o r a p o c h v í l i o č i š t ě n ý , n a š p a l í č k y n a k r á j e n ý c h ř e s t a c i b u l k y . R e s t u j e m e 2 m i n u t y , z a l i j e m e p ř i p r a v e n o u o m á č k o u , v l o ž í m e z p ě t m a s o a r e s t u j e m e j e š t ě 1 m i n u t u . N a k o n e c z a k a p e m e s e z a m o v ý m o l e j e m .
H o t o v o u s m ě s n a v r š í m e n a n u d l e a p o s y p e m e n a s u c h o o p r a ž e n ý m i k e š u o ř í š k y .
I h n e d p o d á v á m e .
D o v ě t š í p á n v e v l i j e m e p o l o v i n u o l e j e a r o z p á l í m e . V l o ž í m e o m y t ý , o s u š e n ý c h ř e s t , p ř i d á m e n a j e m n o n a s t r o u h a n o u p o m e r a n č o v o u k ů r u , p o s y p e m e s o l í . Z a k r y t é r e s t u j e m e n a m í r n é m o h n i 4 m i n u t y , m e z i t í m c h ř e s t o b r á t í m e , h o t o v ý p ř e m í s t í m e n a v y h ř á t é t a l í ř e a u c h o v á m e t e p l ý . P á n e v v y t ř e m e p a p í r o v o u u t ě r k o u .
P o r c e l o s o s a o m y j e m e , o s u š í m e , o c h u t í m e s o l í a p e p ř e m . V p á n v i r o z p á l í m e z b y t e k o l e j e , l o s o s a n a n ě m 4 - 5 m i n u t s m a ž í m e d o z l a t o v a . P ř i l i j e m e b a l z a m i k o v ý o c e t , š ť á v u v y m a č k a n o u z p o m e r a n č e a p ř i b l i ž n ě 2 m i n u t y p o v a ř í m e . N a k o n e c v m í c h á m e n a h r u b o n a s e k a n ý k o r i a n d r . M a s o p o k l á d á m e n a p ř i p r a v e n ý c h ř e s t , p ř e l i j e m e š ť á v o u z p á n v e a i h n e d p o d á v á m e .
C h ř e s t o č i s t í m e a z b a v í m e d ř e v n a t ý c h č á s t í .
D á m e d o m í s y , z a l i j e m e o l e j e m a d o b ř e p r o m í c h á m e . T a k t o p ř i p r a v e n é n e c h á m e 1 0 m i n u t g r i l o v a t . P o t é p ř e l i j e m e b a l s a m i k o v ý m o c t e m a p o s y p e m e s t r o u h a n ý m p a r m e z á n e m .
N a k r á j e n ý p ó r e k d á m e n a d n o k a s t r o l u , n a n ě j d á m e f i l e t y z l o s o s a a o b l o ž í m e j e c h ř e s t e m a h r a c h o v ý m i l u s k y .
Z a l i j e m e v ý v a r e m a v í n e m .
N a r y b u d á m e p l á t k y m á s l a , o k o ř e n í m e a p ř i v e d e m e k v a r u .
Z a k r y j e m e p o k l i č k o u a d u s í m e .
O s m a h n e m e n a o l e j i o l o u p a n o u a n a k r á j e n o u c i b u l i a n a k r á j e n ý č e s n e k . P ř i d á m e o p l á c h n u t é k r e v e t y , n a k r á j e n o u p a p r i k u n a k o s t i č k y a 5 m i n u t o p é k á m e .
U v a ř í m e d l e n á v o d u t ě s t o v i n y .
O s o l í m e s m ě s , o p e p ř í m e , p ř i d á m e p o k r á j e n ý c h ř e s t n a v ě t š í k o u s k y a p r o h ř e j e m e . S m í c h á m e s u v a ř e n ý m i t ě s t o v i n a m i .
N a t a l í ř i p o k r m p o s y p e m e p a ž i t k o u .
P o r c e l á n o v é k o k o t k y ( m i s t i č k y ) v y m a s t í m e m á s l e m , z a l i j e m e s m e t a n o u a v l o ž í m e h l a v i č k y p ř e d e m u v a ř e n é h o c h ř e s t u . O s o l í m e a p ř i d á m e v y k l e p n u t á v e j c e .
V a ř í m e v p á ř e , a ž s e s r a z í b í l e k a ž l o u t e k b u d e v l á č n ý .
P o d á v á m e v k o k o t k á c h .
Omyjeme petrželku, bazalku, meduňku, bylinky drobně nakrájíme a odložíme do misky. V hrnečku v 0.5 dl vody rozmícháme cukr se solí. V rendlíku přivedeme k varu přibližně 5 dl vody. Do rendlíku posadíme misku s olivovým olejem a když je teplý, důkladně zašleháme roztok s cukrem a solí. Následně zašleháme citrónovou šťávu. Dresing dochutíme čerstvě pomletým bílým pepřem a přimícháme bylinky. Nakonec do dresinku nastrouháme polovinu černého lanýže a polovinu nakrájíme na velmi tenké plátky.
Čerstvý zelený chřest očistíme tak, že oloupeme přibližně jen 1/3 spodní části stonků. Chřest omyjeme. Do velkého hrnce dáme vařit 2-3 litry vody s lžicí másla, 1 lžičkou cukru a 2 plátky citrónu. Když se voda začne vařit, ponoříme do ní svazek chřestu a vaříme 7-12 minut. Poté chřest sítem opatrně vyjmeme a necháme okapat. Chřest nesmíme chladit pod tekoucí vodou, okapaný uchováme teplý.
Dobře očištěné a omyté humry ponoříme do druhého velkého hrnce se 4 litry vody, do které jsme dali 2 lžíce soli a lžičku kmínu. Humry vaříme podle velikosti 15 minut (každý by měl mít v průměru přibližně 700 g). Uvařené humry vyjmeme a necháme trochu vychladnout. Odkroutíme jim nejdříve klepeta, poté i hlavu a ocas. Z ocasu ...
Ř í č n í r a k y d o b ř e o m y j e m e . V h r n c i p ř i v e d e m e k v a r u 3 l v o d y , p ř i d á m e d o n í o č i š t ě n o u c i b u l i , c i t r ó n o v o u š ť á v u , s ů l a p e p ř . K d y ž v o d a d o j d e k v a r u , r a k y p o n o ř í m e d o v r o u c í v o d y , p o m a l u j e v a ř í m e 3 - 4 m i n u t y . U v a ř e n é r a k y v y j m e m e , z v y c h l a d l ý c h o b e r e m e m a s o . O m y j e m e , o s u š í m e c i t r ó n y , p o k r á j í m e j e o z d o b n ě n a m ě s í č k y .
V d r u h é m h r n c i p ř i v e d e m e 1 , 5 l i t r u v o d y s e l ž í c í m á s l a , 0 , 5 l ž i č k y s o l i a l ž i č k o u c u k r u . O č i s t í m e s p o d n í č á s t i z e l e n é h o c h ř e s t u ( a s i d o t ř e t i n y ) , c h ř e s t o m y j e m e a v l o ž í m e d o v r o u c í v o d y . P o m a l u v a ř í m e 3 - 4 m i n u t y . S í t e m h o v y j m e m e a u c h o v á m e p ř e d s e r v í r o v á n í m t e p l ý .
V e v y s o k é p á n v i r o z t o p í m e č e s n e k o v é m á s l o ( 2 l ž í c e ) , m a s o z r a k ů k r á t c e o r e s t u j e m e . P o h y b u j e m e p á n v í a k r o u ž i v ý m p o h y b e m r e s t u j e m e p ř i b l i ž n ě 1 - 2 m i n u t y . M a s o z r a k ů r o z d ě l í m e n a t a l í ř e , p ř i d á m e k n ě m u u v a ř e n ý c h ř e s t , k t e r ý p ř e l i j e m e r o z t o p e n ý m b y l i n k o v ý m m á s l e m ( 4 l ž í c e ) , p o r c e o z d o b í m e c i t r ó n e m a s e r v í r u j e m e .
V e v e l k é p á n v i r o z p u s t í m e m á s l o , p ř i d á m e n a d r o b n o n a s e k a n ý č e s n e k , j e m n ě p o k r á j e n o u c i b u l i a 3 - 5 m i n u t s m a ž í m e d o m ě k k a . P ř i d á m e c h ř e s t a p o v a ř í m e .
D o s m ě s i v s y p e m e r ý ž i a m í c h á m e , a b y s e z r n k a o b a l i l a m á s l e m . S m a ž í m e 2 m i n u t y . P o t é p ř i d á m e n a b ě r a č k u h o r k é h o v ý v a r u a m í r n ě v a ř í m e z a s t á l é h o m í c h á n í , d o k u d s e t e k u t i n a n e v y v a ř í . D á l e p ř i d á v á m e v ý v a r p o n a b ě r a č k á c h a v a ř í m e a s i 2 0 - 2 5 m i n u t , a ž r ý ž e z m ě k n e .
P ř i d á m e n a d r o b n o p o k r á j e n o u š u n k u , s m e t a n u a p o v a ř í m e , a ž s e s m e t a n a v s á k n e . O z d o b í m e n a s e k a n o u b a z a l k o u a s t r o u h a n ý m s ý r e m a p o d á v á m e .
V o s o l e n é a o s l a z e n é ( p ů l d á v k y s o l i a c u k r u ) v o d ě u v a ř í m e c h ř e s t a n e c h á m e z c h l a d n o u t .
Z o l i v o v é h o o l e j e , c i t r o n o v é š ť á v y , s o l i , c u k r u a n a s e k a n é p e t r ž e l e p ř i p r a v í m e d r e s i n k . S m í c h á m e h o s c h ř e s t e m , s u š e n ý m i r a j č a t y a m e s c l u n s a l á t e m .
P o d á v á m e v y c h l a z e n ý .
V k a p i t o l á c h a l e k c í c h n a j d e t e v š e , c o p o t ř e b u j e t e z n á t a v ě d ě t o k u c h y n i , s u r o v i n á c h i s a m o t n é m v a ř e n í .
R a d y , t i p y , t r i k y . . . P o k u d s e v á m v k u c h y n i n ě c o n e p o v e d l o , n e b o c h c e t e j e n p o r a d i t , r á d c e j e t u p r o v á s .