Chřest
Chřest je velmi lahodný a zároveň zdravý. Mladé výhonky chřestu se v kuchyni využívají jako zelenina, rostlina se ale pěstuje i jako okrasná. V gastronomii se chřest používá na přípravu mnoha jídel, oblíbené jsou především chřestové polévky. Kvalitní chřest má vynikající a lahodnou chuť, i když je jen uvařený.
Chřest se nejčastěji servíruje vařený, může se ale i zapékat a péct, vynikající je také v zeleninové saláty nebo rizoto s chřestem. V této části najdete mnoho receptů, v kterých je chřest jednou z ingrediencí a zcela jistě si z nich vyberete.
Silnější plátek šunky nakrájíme na pruhy a vložíme do máslem (20 g) vymazaného pekáče. Sterilovaný chřest necháme okapat, rozvrstvíme ho na šunku,...





V hrnci přivedeme k varu osolenou vodu, vhodíme očištěný chřest a 2 minuty povaříme. Scedíme, ihned ochladíme studenou vodou a necháme okapat....





Z tuku a prosáté mouky připravíme světlou zásmažku, do které přidáme mletý květ a pepř. Za stálého prošlehávání ji zalijeme vlažným vývarem. ...





Telecí kýtu (ořech) opláchneme a ukrojíme přes vlákno 1-2 plátky. Mírně je naklepeme, okrajové blanky nařízneme, osolíme, na tuku rychleji opečeme...





Vepřovou pečeni opláchneme, ukrojíme z ní plátky, mírně je naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme olejem, zakápneme částí brandy a necháme proležet....





Telecí kosti zalijeme 1.5l vody, osolíme a přivedeme k varu. Zvolna vaříme 2-3 hodiny a z povrchu sbíráme pěnu, dokud se tvoří. Vývar procedíme...





Na válečky nakrájíme oloupaný chřest, dáme ho do vývaru a vaříme do měkka. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku a necháme ji ve vývaru povařit...





Sterilovaný chřest prohřejeme ve vlastním nálevu. Prohřátý chřest urovnáme na talíř, posypeme prosátou strouhankou osmaženou na části másla a...





Čerstvý chřest oloupeme, odřízneme dřevnaté spodní části a stonky svážeme do svazečků. Chřest uvaříme v mírně osolené vodě téměř doměkka. Při...





Chřest omyjeme, očistíme, odkrojíme dřevnaté konce, nakrájíme a vaříme ve vodě se solí a trochou cukru doměkka. Uvařený chřest ocedíme a dáme...





Čerstvý chřest oloupeme a odkrojíme dřevnaté konce. Pomocí nitě svážeme chřest do snopečků a vaříme 20 minut v osolené vodě se špetkou cukru....





V mixéru nasekáme mátové lístky, ricottu a parmazán, osolíme, opepříme. Vznikne hladká omáčka. Uvaříme těstoviny a v posledních třech minutách...





Nakrájíme lilek na plátky, osolíme a necháme odležet. Očistíme chřest a povaříme v osolené vodě. Odleželý lilek opláchneme, osušíme a z obou...





Z vlažné vody, cukru a droždí připravíme kvásek a necháme ho vzejít. Přilijeme do osolené mouky s olejem. Zpracujeme hladké a pružné těsto. Necháme...





Chřest oloupeme a nakrájíme na kousky asi 2cm dlouhé. Dřevnaté konce odřízneme. Chřest uvaříme v osolené vodě se špetkou cukru doměkka. Ještě...





Chřest oloupeme, nakrájíme na malé špalíky a dáme do hrnce. Podlijeme vodou a mlékem v poměru 1:1, osolíme a osladíme. Vaříme zvolna asi 20 minut. ...





Květák omyjeme, rozebereme na jednotlivé růžičky a uvaříme v osolené vodě. Poté slijeme a necháme okapat. Dolní třetinu chřestu oloupeme a...





Těstoviny uvaříme v osolené vodě al dente. Očistíme chřest, dolní třetinu oloupeme a rovněž uvaříme v osolené vodě. Cibuli nakrájíme na kostičky a...





Z chřestu odřízneme tuhé konce, opláchneme a vložíme do osolené vody. Přivedeme k varu a povaříme. Pokrájenou cibuli zpěníme na oleji, zaprášíme...





Dva vnější listy zelí odložíme k podávání salátu, zbytek nasekáme najemno. Chřest překrojíme, smícháme s nasekanými chilli papričkami zbavenými...




