MilujiVaření.cz Recepty Příležitost Náboženské Velikonoce
Velikonoce Velikonoce jsou svátky jara a patří k nim nejen pomlázka, koleda a barvená vajíčka. Současné Velikonoce si už asi nikdo nedokáže představit, že by při nich chyběl pečený velikonoční beránek , mazanec nebo věnec, ale také třeba tradiční nádivka . Možností, na čem si o Velikonocích pochutnat, je ale mnohem víc - vyzkoušejte třeba jarní lívance nebo různé úpravy vykoledovaných vajíček. Recepty pro velikonoční hodování najdete v této části a vaše letošní Velikonoce s nimi zcela jistě budou mnohem chutnější.
Zapečené šišky Omyjeme brambory, dáme je do hrnce, zalijeme 1,2 l vody a vaříme je ve slupce přibližně 20 minut do poloměkka.
Pak je scedíme, necháme vychladnout, oloupeme a jemně nastrouháme. V míse smícháme s moukou. Přidáme vejce, pepř, sůl, zázvor, těsto dobře vypracujeme a dáme na pomoučněný vál. Vyválíme z něj 2 tenké válečky o průměru přibližně 5-6 cm. Ostrým nožem krájíme dílky asi 1,5 cm silné a z nich prsty vytvarujeme malé šišky. Ty poskládáme do máslem (1 lžíce) vytřené zapékací mísy, pokapeme je rozpuštěným máslem (1,5 lžíce).
Pečeme v troubě, předehřáté na 200°C přibližně 15 minut.
Mezitím dáme do misky 2 dl smetany a 0,5 litru mléka. Očistíme česnek, který prolisujeme do smetany. Přidáme sůl, vejce, pepř, muškátový oříšek, mletou sladkou červenou a mletou pálivou papriku, vše vyšleháme. Zálivku nalijeme na šišky, zapékáme ještě 10 minut. Omyjeme pažitku s petrželkou a drobně pokrájíme.
Na talíře rozdělíme šišky, posypeme na ozdobu bylinkami a servírujeme.
Pečené slané tyčky V míse smícháme mouku, změklé máslo, vejce, sůl, nastrouhaný sýr a vypracujeme pevné těsto. Těsto přendáme na moukou vysypaný vál.
Vzniklé těsto válečkem vyválíme na plát o šíři zhruba 3-4 mm.
Z plátu za pomocí nože či rádýlka vykrajujeme cca 1,5 cm široké proužky, délka záleží na tom, jak se nám těsto povedlo vyválet.
Nakonec každý proužek potřeme rozkvedlaným vajíčkem a jednotlivé proužky zdobíme dle chuti kmínem, nastrouhaným sýrem, solí či pepřem.
Tyčky přesuneme na plech vyložený pečícím papírem a vložíme do trouby, pečeme při 160 °C jen 7-8 minut, dáváme pozor, aby se tyčky nepřipálily. Hotové tyčky přesuneme na mřížku či talíř a necháme je důkladně vychladnout.
Slovácký velikonoční mazanec Do mísy dáme kvasnice, lžičku vanilkového cukru a 1 dl vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek. V misce si utřeme žloutky s moučkovým cukrem a máslem do pěny. Do vzešlého kvásku postupně přimícháme mouku, jemně nastrouhanou citronovou kůru, citronovou šťávu, vyšlehané žloutky s máslem a postupně, jak budeme zpracovávat těsto, budeme dolévat mléko.
Těsto nejdříve promícháme a vařečkou dobře zpracujeme. Když se nám těsto přestane lepit na mísu i vařečku, dáme ho na pomoučený vál. Těsto rukama dobře znovu uhněteme, dáme nazpět do mísy, poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme minimálně 1-1.5 hodinu kynout. Pak těsto dáme znovu na vál, přidáme hrozinky, mandle a vlašské ořechy. Znovu ho propracujeme, rozdělíme ho na 2-3 díly, z každého utvoříme bochánek, zakryjeme utěrkou a necháme znovu vykynout.
Vykynuté mazance dáme na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme je rozšlehaným bílkem zakryjeme pečícím papírem a pečeme při 175°C-180°C přibližně 30 minut. Pak papír odložíme a mazance dopečeme do zlatohněda. Pečeme dalších 20-25 minut při 175°C. Špejlí zapíchneme do mazance, tak zjistíme, jestli jsou pečené. (Těsto se nesmí na špejli přilepit.)
Vychladlé mazance ...
Mazanec s kandovaným ovocem pro celiaky Ořechy nasekáme, vejce rozšleháme se špetkou soli, máslo rozpustíme a z vlažného mléka, droždí a lžičky cukru připravíme kvásek. Kvásek necháme chvilku vzejít na teplém místě a pak do něj přidáme rozpuštěné máslo, olej, ostatní cukr, 2/3 rozšlehaných vajec a citrónovou šťávu a kůru.
Směs dobře promícháme po částech do ní přimícháváme mouku, až nám vznikne vláčné a voňavé těsto, do kterého vmícháme větší část nasekaných ořechů a kandovaného ovoce. Z těsta utvoříme bochánek, který dáme do tukem vymazané, bezlepkovou moukou vysypané dortové formy, potřeme ho zbylým rozšlehaným vejcem, posypeme ho zbylými ořechy a kandovaným ovocem a necháme na teplém místě kynout 45 minut.
Než těsto vykyne, předehřejeme troubu na 180°C a pak bochánek pečeme do zlatova. Po upečení necháme mazanec vystydnout a podáváme ho jako pohoštění.
Cukrářská škola V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.
O m y j e m e b r a m b o r y , d á m e j e d o h r n c e , z a l i j e m e 1 , 2 l v o d y a v a ř í m e j e v e s l u p c e p ř i b l i ž n ě 2 0 m i n u t d o p o l o m ě k k a .
P a k j e s c e d í m e , n e c h á m e v y c h l a d n o u t , o l o u p e m e a j e m n ě n a s t r o u h á m e . V m í s e s m í c h á m e s m o u k o u . P ř i d á m e v e j c e , p e p ř , s ů l , z á z v o r , t ě s t o d o b ř e v y p r a c u j e m e a d á m e n a p o m o u č n ě n ý v á l . V y v á l í m e z n ě j 2 t e n k é v á l e č k y o p r ů m ě r u p ř i b l i ž n ě 5 - 6 c m . O s t r ý m n o ž e m k r á j í m e d í l k y a s i 1 , 5 c m s i l n é a z n i c h p r s t y v y t v a r u j e m e m a l é š i š k y . T y p o s k l á d á m e d o m á s l e m ( 1 l ž í c e ) v y t ř e n é z a p é k a c í m í s y , p o k a p e m e j e r o z p u š t ě n ý m m á s l e m ( 1 , 5 l ž í c e ) .
P e č e m e v t r o u b ě , p ř e d e h ř á t é n a 2 0 0 ° C p ř i b l i ž n ě 1 5 m i n u t .
M e z i t í m d á m e d o m i s k y 2 d l s m e t a n y a 0 , 5 l i t r u m l é k a . O č i s t í m e č e s n e k , k t e r ý p r o l i s u j e m e d o s m e t a n y . P ř i d á m e s ů l , v e j c e , p e p ř , m u š k á t o v ý o ř í š e k , m l e t o u s l a d k o u č e r v e n o u a m l e t o u p á l i v o u p a p r i k u , v š e v y š l e h á m e . Z á l i v k u n a l i j e m e n a š i š k y , z a p é k á m e j e š t ě 1 0 m i n u t . O m y j e m e p a ž i t k u s p e t r ž e l k o u a d r o b n ě p o k r á j í m e .
N a t a l í ř e r o z d ě l í m e š i š k y , p o s y p e m e n a o z d o b u b y l i n k a m i a s e r v í r u j e m e .
V m í s e s m í c h á m e m o u k u , z m ě k l é m á s l o , v e j c e , s ů l , n a s t r o u h a n ý s ý r a v y p r a c u j e m e p e v n é t ě s t o . T ě s t o p ř e n d á m e n a m o u k o u v y s y p a n ý v á l .
V z n i k l é t ě s t o v á l e č k e m v y v á l í m e n a p l á t o š í ř i z h r u b a 3 - 4 m m .
Z p l á t u z a p o m o c í n o ž e č i r á d ý l k a v y k r a j u j e m e c c a 1 , 5 c m š i r o k é p r o u ž k y , d é l k a z á l e ž í n a t o m , j a k s e n á m t ě s t o p o v e d l o v y v á l e t .
N a k o n e c k a ž d ý p r o u ž e k p o t ř e m e r o z k v e d l a n ý m v a j í č k e m a j e d n o t l i v é p r o u ž k y z d o b í m e d l e c h u t i k m í n e m , n a s t r o u h a n ý m s ý r e m , s o l í č i p e p ř e m .
T y č k y p ř e s u n e m e n a p l e c h v y l o ž e n ý p e č í c í m p a p í r e m a v l o ž í m e d o t r o u b y , p e č e m e p ř i 1 6 0 ° C j e n 7 - 8 m i n u t , d á v á m e p o z o r , a b y s e t y č k y n e p ř i p á l i l y . H o t o v é t y č k y p ř e s u n e m e n a m ř í ž k u č i t a l í ř a n e c h á m e j e d ů k l a d n ě v y c h l a d n o u t .
V m i s c e n a š l e h á m e j o g u r t s e s m e t a n o u a o l e j e m . V m í c h á m e h o ř č i c i , c u k r a p o d l e c h u t i s ů l a p e p ř . Z á l i v k u n e c h á m e v y c h l a d i t .
D o s e r v í r o v a c í m í s y v s y p e m e n a p r o u ž k y n a k r á j e n ý s a l á t , n a d í l k y n a k r á j e n é r a j č e , p l á t k y ž a m p i o n ů a n a k o l e č k a n a k r á j e n é ř e d k v i č k y . V š e z l e h k a p r o m í c h á m e .
K a ž d o u p o r c i s a l á t u o z d o b í m e o s m i n k a m i n a t v r d o u v a ř e n ý c h v a j e c a p ř e l i j e m e z á l i v k o u .
D e n p ř e d e m s i o m y j e m e b r a m b o r y , d á m e j e d o h r n c e s v o d o u a v a ř í m e j e p ř i b l i ž n ě 2 0 m i n u t d o m ě k k a . P a k j e s c e d í m e .
D r u h ý d e n b r a m b o r y j e m n ě n a s t r o u h á m e . O m y j e m e p ó r e k , b í l o u č á s t d r o b n ě p o k r á j í m e , p ř i d á m e k b r a m b o r ů m s p o l u s e s o l í , č e r s t v ě p o m l e t ý m p e p ř e m a ž l o u t k y . S m ě s p r o m í c h á m e a d o b ř e v y p r a c u j e m e . T ě s t o n a p o m o u č e n é m v á l e v y v á l í m e n a p l a c k u s i l n o u 5 - 7 m m a f o r m i č k o u v y k r a j u j e m e k o l e č k a - k o l á č k y o p r ů m ě r u p ř i b l i ž n ě 7 - 8 c m . S m a ž í m e j e v p á n v i n a r o z p á l e n é m o l e j i z k a ž d é s t r a n y d o z l a t o v a .
A l a d ý š k y p o d á v á m e h o r k é o z d o b e n é l ž i č k o u z a k y s a n é s m e t a n y s k o s t i č k o u k o m p o t o v é d ý n ě a a n a n a s u .
V e v o d n í l á z n i z a h ř í v á m e c u k r , m e d , m á s l o a v e j c e . N e v a ř í m e ! K d y ž j e s m ě s k o m p a k t n í , o d s t a v í m e j i z t e p l a , p ř i m í c h á m e p r o s á t o u m o u k u s e s o d o u a n a v á l u v y p r a c u j e m e h l a d k é t ě s t o ( p r a c u j e m e s t e p l ý m t ě s t e m ) .
Z v y v á l e n é p l a c k y v y k r a j u j e m e v a j í č k a , k t e r á k l a d e m e n a p l e c h v y l o ž e n ý p e č í c í m p a p í r e m a v p ř e d e h ř á t é t r o u b ě p e č e m e d o r ů ž o v a .
Do mísy dáme kvasnice, lžičku vanilkového cukru a 1 dl vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek. V misce si utřeme žloutky s moučkovým cukrem a máslem do pěny. Do vzešlého kvásku postupně přimícháme mouku, jemně nastrouhanou citronovou kůru, citronovou šťávu, vyšlehané žloutky s máslem a postupně, jak budeme zpracovávat těsto, budeme dolévat mléko.
Těsto nejdříve promícháme a vařečkou dobře zpracujeme. Když se nám těsto přestane lepit na mísu i vařečku, dáme ho na pomoučený vál. Těsto rukama dobře znovu uhněteme, dáme nazpět do mísy, poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme minimálně 1-1.5 hodinu kynout. Pak těsto dáme znovu na vál, přidáme hrozinky, mandle a vlašské ořechy. Znovu ho propracujeme, rozdělíme ho na 2-3 díly, z každého utvoříme bochánek, zakryjeme utěrkou a necháme znovu vykynout.
Vykynuté mazance dáme na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme je rozšlehaným bílkem zakryjeme pečícím papírem a pečeme při 175°C-180°C přibližně 30 minut. Pak papír odložíme a mazance dopečeme do zlatohněda. Pečeme dalších 20-25 minut při 175°C. Špejlí zapíchneme do mazance, tak zjistíme, jestli jsou pečené. (Těsto se nesmí na špejli přilepit.)
Vychladlé mazance ...
K l o b á s u s l o u p n e m e a n a k r á j í m e n a d r o b n o , z e l í s c e d í m e a p ř e k r á j í m e n a k r a t š í k o u s k y . K z e l í p ř i d á m e k l o b á s u , m l e t o u p a p r i k u a d r c e n ý k m í n . S m ě s d o b ř e p r o m í c h á m e .
O ř e c h y n a s e k á m e , v e j c e r o z š l e h á m e s e š p e t k o u s o l i , m á s l o r o z p u s t í m e a z v l a ž n é h o m l é k a , d r o ž d í a l ž i č k y c u k r u p ř i p r a v í m e k v á s e k . K v á s e k n e c h á m e c h v i l k u v z e j í t n a t e p l é m m í s t ě a p a k d o n ě j p ř i d á m e r o z p u š t ě n é m á s l o , o l e j , o s t a t n í c u k r , 2 / 3 r o z š l e h a n ý c h v a j e c a c i t r ó n o v o u š ť á v u a k ů r u .
S m ě s d o b ř e p r o m í c h á m e p o č á s t e c h d o n í p ř i m í c h á v á m e m o u k u , a ž n á m v z n i k n e v l á č n é a v o ň a v é t ě s t o , d o k t e r é h o v m í c h á m e v ě t š í č á s t n a s e k a n ý c h o ř e c h ů a k a n d o v a n é h o o v o c e . Z t ě s t a u t v o ř í m e b o c h á n e k , k t e r ý d á m e d o t u k e m v y m a z a n é , b e z l e p k o v o u m o u k o u v y s y p a n é d o r t o v é f o r m y , p o t ř e m e h o z b y l ý m r o z š l e h a n ý m v e j c e m , p o s y p e m e h o z b y l ý m i o ř e c h y a k a n d o v a n ý m o v o c e m a n e c h á m e n a t e p l é m m í s t ě k y n o u t 4 5 m i n u t .
N e ž t ě s t o v y k y n e , p ř e d e h ř e j e m e t r o u b u n a 1 8 0 ° C a p a k b o c h á n e k p e č e m e d o z l a t o v a . P o u p e č e n í n e c h á m e m a z a n e c v y s t y d n o u t a p o d á v á m e h o j a k o p o h o š t ě n í .
V e j c e u v a ř í m e n a t v r d o , n e c h á m e v y c h l a d n o u t , o l o u p e m e , p o d é l n ě r o z p ů l í m e a ž l o u t k y v y j m e m e .
V m í s e u t ř e m e z m ě k l é m á s l o s e ž l o u t k y a s o l í d o h l a d k é h m o t y .
C u k r á ř s k ý m s á č k e m p l n í m e s m ě s í b í l k y , o z d o b í m e k a v i á r e m .
R o h l í k y n a k r á j í m e n a k o s t i č k y , p e t r ž e l o v o u n a ť d r o b n ě n a s e k á m e , m á s l o r o z p u s t í m e .
V m í s e p ř e l i j e m e r o h l í k y m l é k e m , p o t é v m í c h á m e ž l o u t k y , m á s l o , p l á t k y m a n d l í , p e t r ž e l o v o u n a ť , s ů l a k o ř e n í . N a z á v ě r „ z a b a l í m e “ p e v n ý s n í h z b í l k ů .
N á d i v k o u n a p l n í m e p e k á č , k t e r ý j s m e v y m a z a l i a v y s y p a l i p r o s á t o u s t r o u h a n k o u . V t r o u b ě p ř e d e h ř á t é n a 1 8 0 ° C p e č e m e n á d i v k u z h r u b a 4 0 m i n u t .
V k a p i t o l á c h a l e k c í c h n a j d e t e v š e , c o p o t ř e b u j e t e z n á t a v ě d ě t o k u c h y n i , s u r o v i n á c h i s a m o t n é m v a ř e n í .
R a d y , t i p y , t r i k y . . . P o k u d s e v á m v k u c h y n i n ě c o n e p o v e d l o , n e b o c h c e t e j e n p o r a d i t , r á d c e j e t u p r o v á s .