MilujiVaření.cz Recepty Příležitost Náboženské Velikonoce Pečení
Pečení Velikonoční beránek nebo zajíček a samozřejmě i mazanec a také cukroví patří k Velikonocům stejně jako barvená vajíčka. V této části najdete přehledně rozdělené recepty na velikonoční pečivo , které je tradiční, ale i méně známé. Určitě si z nich podle svých možností a chuti vyberete.
Slovácký velikonoční mazanec Do mísy dáme kvasnice, lžičku vanilkového cukru a 1 dl vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek. V misce si utřeme žloutky s moučkovým cukrem a máslem do pěny. Do vzešlého kvásku postupně přimícháme mouku, jemně nastrouhanou citronovou kůru, citronovou šťávu, vyšlehané žloutky s máslem a postupně, jak budeme zpracovávat těsto, budeme dolévat mléko.
Těsto nejdříve promícháme a vařečkou dobře zpracujeme. Když se nám těsto přestane lepit na mísu i vařečku, dáme ho na pomoučený vál. Těsto rukama dobře znovu uhněteme, dáme nazpět do mísy, poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme minimálně 1-1.5 hodinu kynout. Pak těsto dáme znovu na vál, přidáme hrozinky, mandle a vlašské ořechy. Znovu ho propracujeme, rozdělíme ho na 2-3 díly, z každého utvoříme bochánek, zakryjeme utěrkou a necháme znovu vykynout.
Vykynuté mazance dáme na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme je rozšlehaným bílkem zakryjeme pečícím papírem a pečeme při 175°C-180°C přibližně 30 minut. Pak papír odložíme a mazance dopečeme do zlatohněda. Pečeme dalších 20-25 minut při 175°C. Špejlí zapíchneme do mazance, tak zjistíme, jestli jsou pečené. (Těsto se nesmí na špejli přilepit.)
Vychladlé mazance ...
Velikonoční beránek piškotový s čokoládou Do mísy rozklepneme 4 žloutky, přidáme 200 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr a žloutky utřeme do pěny. Přidáme polohrubou mouku, 1 lžíci citrónové kůry, 0.5 lžíce citrónové šťávy, promícháme s utřenými žloutky a postupně ještě přidáme 2 lžíce horké vody. Nakonec do těsta zamícháme nastrouhanou hořkou čokoládu.
Ze 4 bílků elektrickou metlou vyšleháme tuhý sníh, který zlehka zapracujeme do těsta.
Celou formu na beránka vytřeme máslem, vysypeme strouhankou a nalijeme do ní těsto. Přiklopíme druhou polovinu formy. Pečeme v předehřáté troubě na 185 °C přibližně 40-45 minut dozlatova.
Když je beránek upečený, po vyjmutí z trouby formu překryjeme mokrou utěrkou, po chvíli beránka vyklopíme.
Vychladlého posypeme moučkovým cukrem, dáme na mísu a servírujeme.
Jednoduchý mazanec 250 ml mléka, vejce, krupicový cukr, vanilkový cukr, 4 polévkové lžíce másla, sůl, muškátový květ, skořici, téměř všechnu mouku a droždí dáme do domácí pekárny a zapneme program Těsto. Před ukončením hnětení přisypeme hrozinky, 30 g nasekaných mandlí a jemně nastrouhanou citronovou kůru. Po ukončení programu vyklopíme těsto na zbytkem mouky pomoučenou desku, jemně prohněteme, rozdělíme na dva díly a vytvarujeme bochánky. Dáme je na zbytkem másla vymazaný plech, necháme 45 minut kynout a posypeme zbylými nasekanými mandlemi. Poté pečeme v troubě při 200 stupních 5 minut, snížíme teplotu na 170 stupňů a pečeme dalších 40 minut. Po upečení hned potřeme moučkovým cukrem smíchaným se zbylým mlékem a necháme vychladnout.
Cukrářská škola V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.
D o m í s y v l i j e m e s m e t a n u k e š l e h á n í , r o z k l e p n e m e c e l á v e j c e a v š e r o z š l e h á m e d o p o l o h u s t a .
P o t o m p o z v o l n a z a š l e h á m e c u k r , v a n i l k o v ý c u k r a v m í c h á m e m o u k u s m í c h a n o u s p r á š k e m d o p e č i v a .
T ě s t o n a l i j e m e d o m á s l e m v y m a z a n é a s t r o u h a n k o u v y s y p a n é f o r m y b e r á n k a . P e č e m e v p ř e d e m v y h ř á t é t r o u b ě n e j d ř í v e z p r u d k a , p o t o m z v o l n a d o p é k á m e .
P o u p e č e n í b e r á n k a o p a t r n ě v y k l o p í m e z f o r m y .
Do mísy dáme kvasnice, lžičku vanilkového cukru a 1 dl vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek. V misce si utřeme žloutky s moučkovým cukrem a máslem do pěny. Do vzešlého kvásku postupně přimícháme mouku, jemně nastrouhanou citronovou kůru, citronovou šťávu, vyšlehané žloutky s máslem a postupně, jak budeme zpracovávat těsto, budeme dolévat mléko.
Těsto nejdříve promícháme a vařečkou dobře zpracujeme. Když se nám těsto přestane lepit na mísu i vařečku, dáme ho na pomoučený vál. Těsto rukama dobře znovu uhněteme, dáme nazpět do mísy, poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme minimálně 1-1.5 hodinu kynout. Pak těsto dáme znovu na vál, přidáme hrozinky, mandle a vlašské ořechy. Znovu ho propracujeme, rozdělíme ho na 2-3 díly, z každého utvoříme bochánek, zakryjeme utěrkou a necháme znovu vykynout.
Vykynuté mazance dáme na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme je rozšlehaným bílkem zakryjeme pečícím papírem a pečeme při 175°C-180°C přibližně 30 minut. Pak papír odložíme a mazance dopečeme do zlatohněda. Pečeme dalších 20-25 minut při 175°C. Špejlí zapíchneme do mazance, tak zjistíme, jestli jsou pečené. (Těsto se nesmí na špejli přilepit.)
Vychladlé mazance ...
V m í s e u t ř e m e m á s l o ( n e b o H e r u ) s c u k r e m a v a n i l k o v ý m c u k r e m . P o s t u p n ě v m í c h á m e ž l o u t k y , o l o u p a n é , r o z m a č k a n é b a n á n y a m o u k u s m í c h a n o u s p r á š k e m d o p e č i v a . N a k o n e c z l e h k a v m í c h á m e p e v n ý s n í h u š l e h a n ý z b í l k ů .
T ě s t o v l i j e m e d o m á s l e m v y m a z a n é a s t r o u h a n k o u v y s y p a n é f o r m y a p e č e m e v e s t ř e d n ě v y h ř á t é t r o u b ě 4 0 - 5 0 m i n u t .
P o u p e č e n í a č á s t e č n é m v y c h l a d n u t í b e r á n k a v y k l o p í m e z f o r m y a p o c u k r u j e m e .
N a k o u s k y n a k r á j e n é m á s l o ( 2 0 0 g ) u t ř e m e s o b ě m a c u k r y a v e j c i d o p ě n y .
M l é k e m z ř e d í m e t v a r o h , p ř i d á m e k p ě n ě a v m í c h á m e m o u k u s k y p ř í c í m p r á š k e m a 5 0 g k o k o s u .
F o r m u n a b e r á n k a v y m a ž e m e z b y l ý m m á s l e m a v y s y p e m e z b y l ý m k o k o s e m .
P e č e m e 4 0 - 4 5 m i n u t v e s t ř e d n ě v y h ř á t é t r o u b ě .
B e r á n k a p o v y k l o p e n í o z d o b í m e v m í s t ě o č í r o z i n k a m i .
V m l é c e r o z š l e h á m e p u d i n k o v é p r á š k y a z a s t á l é h o m í c h á n í u v a ř í m e p u d i n k . N e c h á m e v y c h l a d n o u t , o b č a s p r o m í c h á m e .
V m í s e u t ř e m e z m ě k l é m á s l o s t v a r o h e m a p r o s á t ý m c u k r e m d o p ě n y . P o č á s t e c h v m í c h á m e v y c h l a d l ý p u d i n k a l ž í c i s i l n é i n s t a n t n í k á v y .
L i s t o v é t ě s t o r o z d ě l í m e n a p o l o v i n y , z o b o u v y v á l í m e p l a c k y , k t e r é u p e č e m e v t r o u b ě p ř e d e h ř á t é n a 2 2 0 ° C d o z l a t o v a . P l a c k y n e c h á m e v y c h l a d n o u t , p o t é j e s p o j í m e v r s t v o u k r é m u , v r š e k m o u č n í k u p ř e l i j e m e p o l e v o u , k t e r o u j s m e r o z p u s t i l i v e v o d n í l á z n i .
M o u č n í k k r á j í m e n a ř e z y .
N e j p r v e v y p r a c u j e m e t u h é t ě s t o z m o u k y , s o l i , a j e d n o h o v e j c e a v y l o ž í m e j í m k o l á č o v o u f o r m u v y m a z a n o u m á s l e m .
B r a m b o r y u v a ř e n é v e s l u p c e o l o u p e m e a n a k r á j í m e n a p l á t k y , p ó r e k n a k r á j í m e a p o d u s í m e n a m á s l e .
N a t ě s t o r o z l o ž í m e n e j p r v e p o l o v i n u s l a n i n y , p o t é b r a m b o r y , p ó r e k a n a k o n e c o p ě t s l a n i n u .
Z a l i j e m e z b y t k e m v a j e c , k t e r é n e j p r v e r o z k v e d l á m e s e š p e t k o u s o l i a p e p ř e a s m í c h á m e s n a s e k a n o u p e t r ž e l k o u .
P e č e m e v t r o u b ě p ř e d e h ř á t é n a 1 8 0 C d o z l a t o v a .
O m e l e t u n a k r á j í m e n a p o r c e , r o z d ě l í m e n a t a l í ř e a i h n e d p o d á v á m e .
D o m í s y r o z k l e p n e m e 4 ž l o u t k y , p ř i d á m e 2 0 0 g m o u č k o v é h o c u k r u , 1 v a n i l k o v ý c u k r a ž l o u t k y u t ř e m e d o p ě n y . P ř i d á m e p o l o h r u b o u m o u k u , 1 l ž í c i c i t r ó n o v é k ů r y , 0 . 5 l ž í c e c i t r ó n o v é š ť á v y , p r o m í c h á m e s u t ř e n ý m i ž l o u t k y a p o s t u p n ě j e š t ě p ř i d á m e 2 l ž í c e h o r k é v o d y . N a k o n e c d o t ě s t a z a m í c h á m e n a s t r o u h a n o u h o ř k o u č o k o l á d u .
Z e 4 b í l k ů e l e k t r i c k o u m e t l o u v y š l e h á m e t u h ý s n í h , k t e r ý z l e h k a z a p r a c u j e m e d o t ě s t a .
C e l o u f o r m u n a b e r á n k a v y t ř e m e m á s l e m , v y s y p e m e s t r o u h a n k o u a n a l i j e m e d o n í t ě s t o . P ř i k l o p í m e d r u h o u p o l o v i n u f o r m y . P e č e m e v p ř e d e h ř á t é t r o u b ě n a 1 8 5 ° C p ř i b l i ž n ě 4 0 - 4 5 m i n u t d o z l a t o v a .
K d y ž j e b e r á n e k u p e č e n ý , p o v y j m u t í z t r o u b y f o r m u p ř e k r y j e m e m o k r o u u t ě r k o u , p o c h v í l i b e r á n k a v y k l o p í m e .
V y c h l a d l é h o p o s y p e m e m o u č k o v ý m c u k r e m , d á m e n a m í s u a s e r v í r u j e m e .
Z v l a ž n é h o m l é k a , l ž i č k y c u k r u a d r o ž d í p ř i p r a v í m e k v á s e k .
M á s l o u t ř e m e s c u k r e m a s e ž l o u t k y , p ř i d á m e v a n i l k o v ý c u k r , c i t r o n o v o u k ů r u , š p e t k u s o l i , k v á s e k a z b y l é v l a ž n é m l é k o . P o s t u p n ě p ř i d á v á m e m o u k u a v y p r a c u j e m e t ě s t o . N a k o n e c d o t ě s t a z a p r a c u j e m e h r o z i n k y . V y t v a r u j e m e b o c h n í k a n e c h á m e j e j v y k y n o u t .
V y k y n u t é t ě s t o v l o ž í m e n a v y m a š t ě n ý p l e c h . P o v r c h b o c h n í k u p o t ř e m e r o z š l e h a n ý m v e j c e m a p o s y p e m e p l á t k y m a n d l í .
M a z a n e c u p e č e m e v e s t ř e d n ě v y h ř á t é t r o u b ě .
Ž l o u t k y t ř e m e s p o l o v i n o u c u k r u d o p ě n y . P ř i d á m e v a n i l k o v ý c u k r , k ů r u z 1 / 4 c i t r o n u a 3 l ž í c e c i t r o n o v é š ť á v y .
Z b í l k ů u š l e h á m e p e v n ý s n í h a p o č á s t e c h d o n ě j z a š l e h á m e z b y l ý c u k r . S n í h p ř i d á m e k e ž l o u t k o v é p ě n ě a l e h c e v m í c h á m e m o u k u .
F o r m u v y m a s t í m e t u h ý m m á s l e m , v y s y p e m e s t r o u h a n k o u a n a p l n í m e t ě s t e m .
P e č e m e v e s t ř e d n ě v y h ř á t é t r o u b ě a s i 3 0 - 4 0 m i n u t .
H o t o v é h o b e r á n k a p o c u k r u j e m e a z h r o z i n e k u d ě l á m e o č i .
2 5 0 m l m l é k a , v e j c e , k r u p i c o v ý c u k r , v a n i l k o v ý c u k r , 4 p o l é v k o v é l ž í c e m á s l a , s ů l , m u š k á t o v ý k v ě t , s k o ř i c i , t é m ě ř v š e c h n u m o u k u a d r o ž d í d á m e d o d o m á c í p e k á r n y a z a p n e m e p r o g r a m T ě s t o . P ř e d u k o n č e n í m h n ě t e n í p ř i s y p e m e h r o z i n k y , 3 0 g n a s e k a n ý c h m a n d l í a j e m n ě n a s t r o u h a n o u c i t r o n o v o u k ů r u . P o u k o n č e n í p r o g r a m u v y k l o p í m e t ě s t o n a z b y t k e m m o u k y p o m o u č e n o u d e s k u , j e m n ě p r o h n ě t e m e , r o z d ě l í m e n a d v a d í l y a v y t v a r u j e m e b o c h á n k y . D á m e j e n a z b y t k e m m á s l a v y m a z a n ý p l e c h , n e c h á m e 4 5 m i n u t k y n o u t a p o s y p e m e z b y l ý m i n a s e k a n ý m i m a n d l e m i . P o t é p e č e m e v t r o u b ě p ř i 2 0 0 s t u p n í c h 5 m i n u t , s n í ž í m e t e p l o t u n a 1 7 0 s t u p ň ů a p e č e m e d a l š í c h 4 0 m i n u t . P o u p e č e n í h n e d p o t ř e m e m o u č k o v ý m c u k r e m s m í c h a n ý m s e z b y l ý m m l é k e m a n e c h á m e v y c h l a d n o u t .
V k a p i t o l á c h a l e k c í c h n a j d e t e v š e , c o p o t ř e b u j e t e z n á t a v ě d ě t o k u c h y n i , s u r o v i n á c h i s a m o t n é m v a ř e n í .
R a d y , t i p y , t r i k y . . . P o k u d s e v á m v k u c h y n i n ě c o n e p o v e d l o , n e b o c h c e t e j e n p o r a d i t , r á d c e j e t u p r o v á s .