Nezvyklé
Recepty na různé pochoutky, které jsou opravdu netypické, najdete v této části. Budete překvapeni, z jakých surovin a jakými způsoby se dají uvařit zajímavá a navíc chutná jídla nebo připravit zvláštní pohoštění. Určitě vás zaujmou i recepty na jídla známých osobností. Podívejte se, co vaří třeba Kateřina Brožová, Gábina Partiová nebo Petr Janda, případně jak Petr Urban používá pivo v kuchyni a nejen ve svém kresleném humoru.
Mušle očistíme kartáčem, propereme několikrát v čisté vodě a propláchneme. Vložíme je do hrnce s vodou, přidáme sůl, pepř, víno, očištěný česnek,...
Tvrdší celozrnný tmavý chléb nastrouháme /mekčí rozdrobíme/ a opečeme na másle. Jablka oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, pokapeme citrónovou...
Fenyklové listy přebereme a nakrájíme na kousky. Vložíme do vroucí vody a vaříme na mírném ohni asi 10minut. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky...
Nejprve přivedeme mléko s levandulovými květy k varu. Odstavíme, zakryjeme pokličkou a necháme 30minut stát. Poté přecedíme mléko přes síto. ...
Vařené a oloupané batáty nakrájíme na nudličky, přidáme oloupané ovoce, taktéž pokrájené na nudličky. Vmícháme červenou papriku nakrájenou na...
Na podložku rozprostřeme alobal. Z moučkového cukru, citronové šťávy a vody si umícháme hustší kaši. Kostky cukru namáčíme do cukrové kaše a...
Prošleháme jogurt, lžíci cukru a skořici. Do hrnce dáme máslo, cukr a oloupané hrušky na díly. Zahříváme tři minuty z každé strany, dozlatova. ...
Malý pekáč nebo zapékací nádobu vyložíme slaninou. Sýr nastrouháme na hrubo, promícháme s chilli a dáme na slaninu. Pečeme v předehřáté troubě na...
Pomeranč oloupeme i s bílou dužinou rozdělíme na měsíčky a sloupneme z nich tenkou blanku. Prošleháme olej šťávu z jednoho pomeranče, ocet, sůl a...
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu odstavíme, přimícháme změklé máslo kandovaný zázvor, jemně nasekaný, golden sirup a drcená fenyklová semínka. ...
Na rozpáleném másle osmahneme mouku a kari koření zalijeme studeným vývarem a přivedeme k varu 20 minut vaříme. Z masa, soli a vejce vypracujeme...
Omytá stehýnka marinujeme v citronové šťávě, soli a pepři asi 1-2 hodiny. Potom stehýnka osušíme a obalíme v mouce, rozšlehaném vejci a ve...
Stehýnka omyjeme, vložíme do vody a přidáme ocet, sůl, cibuli a snítku tymiánu. Vaříme pod pokličkou doměkka. Uvařená stehýnka podáváme ve vývaru....
Raky uvaříme a krunýře jemně rozdrtíme v hmoždíři. Na kastrolu rozpustíme máslo a zpěníme na něm drť z krunýřů. Přilijeme asi 1/2l vody a vaříme 1...
Do 3-4l vody přidáme sůl, kopr, kmín a vaříme asi 10 minut. Očištěné, živé raky vložíme do vroucí vody a hrnec přikryjeme. Raky necháme táhnout ve...
Jedlé kaštany nařízneme na oblé straně a položíme na vlhký plech. Necháme je v troubě, až slupka praskne a dá se oloupat. Cukr zkaramelizujeme na...
Jedlé kaštany nařízneme na oblé straně, položíme na vlhký plech a necháme je v troubě, až slupka praskne a dá se oloupat. Oloupané kaštany uvaříme...
Oloupanou cibule jemně nakrájíme nebo nastrouháme. Přidáme prolisovaný česnek, jemně nakrájené chilli papričky a zalijeme svařenou osolenou vodou,...
Oloupaný česnek nakrájíme na tenké plátky. Spolu se snítkou saturejky je vložíme do oleje a necháme několik dní rozležet v chladu.
Olej promícháme s citronovou šťávou. Přidáme lžíci nakrájeného oregana a kuličky pepře. Olej necháme několik dní rozležet v chladu.
Zázvorové oddenky namočíme přes noc do vody. Druhý den zázvor vyjmeme, necháme okapat, nakrájíme na plátky a vložíme do oleje. Krátce zahřejeme. ...
Olej krátce zahřejeme a vmícháme do něj nakrájené chilli papričky i se semeny. Olej necháme několik dní rozležet v chladu.
Olej krátce zahřejeme a přidáme do něj na plátky nakrájenou petržel, celer, citronovou kůru, nové koření, snítku petrželky a lístky bazalky. Olej...
Změklé máslo utřeme se solí, pepřem, tlučeným novým kořením a papričkami. Nakonec vmícháme jemně nakrájenou cibuli. Z másla vytvarujeme váleček,...
Změklé máslo utřeme se solí, pepřem, nasekanou petrželkou a citronovou šťávou. Necháme ztuhnout v chladničce. Před podáváním máslo nakrájíme na...
Do oleje přidáme nasekané lístky levandule, česnek a tymián. V uzavřené skleničce necháme olej rozležet asi 1 týden.
Pampeliškové listy dobře omyjeme a osušíme. Slaninu nakrájíme na kostičky a rozškvaříme ji. Přidáme ocet, sůl a přivedeme k varu. Zálivku necháme...
Omyté morkové kosti zalepíme tuhým těstem připraveným z mouky, soli a vody. Kosti vaříme v malém množství mírně osolené vody asi 30 minut. ...
Rozemeleme oloupanou cibuli a očištěný paprikový lusk. Oloupané banány rozmačkáme. Přidáme vejce, mouku, koření a sůl. Vše dobře promícháme. Ze...
Očištěná a osolená holoubata nejdříve grilujeme nasucho asi 5 minut. Všechny ostatní přísady (hořčici, chilli, kmín, worcester, zázvor, česnek)...
Natvrdo uvařená vejce oloupeme, proložíme bobkovým listem a dáme do velké sklenice. Ocet a koření svaříme ve vodě a necháme vychladnout. Zalijeme...
Dobře omyté citrony nakrájíme i s kůrou na plátky a zbavíme je jader. V míse promícháme připravené citrony s nasekanými feferonkami, solí,...
Máslo rozpouštíme na mírném ohni, až začne hnědnout, potom rychle odstavíme. Opatrně, za stálého míchání, přiléváme ocet a přidáme nasekané kapary...
Česnek, hrozinky, med a lžíci octa důkladně rozetřeme dohromady. Směs uchováme v chladu a konzumujeme po lžičkách sedm dní, týden vynecháme a opět...
Šneky vyjmeme z nálevu a vložíme do osolené vody spolu s očištěnou kořenovou zeleninou a vaříme je nejméně 2 hodiny. Připravíme marinádu smícháním...
Ústřice vyloupeme a šťávu přecedíme do hrnce. Ústřice vypláchneme, oddělené ulity omyjeme a osušíme. V jiném hrnci rozpustíme 30 g másla, přidáme...
Bazalku omyjeme, osušíme a otrháme lístky. Několik jich ponecháme stranou na ozdobu. Zbylé lístky rozmixujeme s mlékem, osolíme opepříme a přidáme...
Máslo a sůl vložíme do 200 ml vody, přivedeme k varu a přidáme mouku. Mícháme, až vznikne těsto, které se nelepí na dno. Odstavíme z ohně. Po do...
Oloupanou cibuli jemně nakrájíme. Očištěný a omytý špenát povaříme v osolené vodě asi 2 minuty, zchladíme studenou vodou a necháme okapat. Listy...
Oloupaný a omytý chřest vaříme v osolené vodě se špetkou cukru asi 15 minut, vyjmeme a necháme okapat. Polníček omyjeme a osušíme. Jahody omyjeme,...
Oloupanou mrkev nakrájíme na kostičky a pod pokličkou vaříme v menším množství vody asi 15 minut doměkka. Uvařenou mrkev rozmixujeme. Šťávu ze...
Čočku předem namočíme do zeleninového vývaru. Oloupané brambory, šalotku a celer nakrájíme na kostičky, podusíme na rozehřátém másle. Zeleninu...
Rajčata spaříme, oloupeme, zbavíme zrnek a nakrájíme na kostky. Oloupanou cibuli a česnek nadrobno nakrájíme a necháme zesklovatět na 2 lžících...
Raky povaříme v osolené vodě asi 10 minut, vyjmeme je, očistíme a znovu vložíme do osolené vody s octem, 1 cibulí a pepřem. Vaříme ještě 20 minut....
Bílky ušleháme na tuhý sníh, postupně zašleháváme cukr, až vznikne lesklá a hladká hmota. Cukrářský sáček s plochým nástavcem naplníme hmotou, na...
Do mísy dáme jogurt, med, nastrouhanou citrónovou kůru a šleháme metlou, až se vše promísí. Vmícháme 175 g čerstvého míchaného ovoce - např. jahody...
Po délce odřízneme 1/3 z každého citrónu. Z každé odříznuté části odkrojíme žlábkovacím nožem 6 tenkých proužků kůry, zabalíme a dáme do lednice na...
Zmrzlinu necháme trochu změknout. Sušenky dáme na talíř, přelijeme je mandlovým likérem nebo pomerančovou šťávou. Necháme stát až se tekutina...
V hrnci přivedeme k varu vodu a cukr, stáhneme plamen, vaříme asi 5 minut. Odstavíme, necháme vychladnout. Z citrónů nastrouháme 2 lžičky kůry a...
Máslo pečlivě utřeme s moukou do jemné pasty, zalijeme vývarem a dobře rozmícháme. Osolíme a dáme na 20 minut vařit. Hotovou polévku přelijeme...