Zima
Zima a její chladné dny se v jídelníčku projevují především teplými a také tučnějšími jídly a horkými nápoji. V zimě slavíme i Vánoce a ty jsou spojené s mimořádným hodováním. V této části jsou recepty na různá typická zimní jídla a nápoje, ale také samozřejmě i na vánoční cukroví, vánočku, rybí polévku, smažené ryby, bramborový salát a mnohé další, které vám v zimě určitě přijdou vhod.
Sterilované lečo scedíme, prohřejeme na tuku, mírně osolíme a opepříme. Vejce rozmícháme a vlijeme do horké zeleniny. Zvolna mícháme, až se vejce...
Do čtyř sklenic dáme cukr, jedno kolečko omytého citronu i s kůrou a rum. Každou sklenici dolijeme vařící vodou.
Kysané zelí rozkrájíme a mrkev očistíme, omyjeme a nastrouháme. Zeleninu promícháme s nakrájenou cibulí a vše spojíme majolkou. Salát dochutíme...
Očištěné zelí nakrájíme na nudličky, spaříme vařící vodou a necháme okapat. Dáme do mísy, osolíme, opepříme a promneme. Smetanu rozmícháme s...
Cukr, jablečnou šťávu, víno, citronovou šťávu, celou skořici a hřebíčky prohřejeme - nevaříme. Nápoj přecedíme do skleniček a ihned podáváme.
Do hrnce vlijeme 500 ml vody, přidáme omyté, na plátky nakrájené jablko a všechny uvedené přísady. Prohříváme asi 10 minut těsně pod bodem varu. ...
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a po vychladnutí je nakrájíme na kostičky. Očištěnou zeleninu uvaříme v osolené vodě a nadrobno nakrájíme....
Kysané zelí posypeme sladkou a pálivou paprikou, olivovým olejem, octem a dobře promícháme. Podáváme hlavně k fazolovým pokrmům.
Do každé sklenice nalijeme malou odlivku slivovice a griotky, velkou odlivku rumu, přisypeme cukr a zalijeme po okraj horkou vodou. Důkladně...
Jedlé kaštany omyjeme, vložíme do hrnce, zalijeme 1 litrem vody s lžičkou soli. Pomalu je vaříme přibližně 30 minut. Opatrně horké kaštany oloupeme...
Nejdříve očistíme rybu, kterou naporcuje. Vzniklé řízky osolíme a odložíme stranou. Připravíme tři mísy, do jedné nasypeme strouhanku, do druhé...
Na pracovní plochu vedle sebe postavíme dvě nízké vychlazené sklenky. Do šejkru dáme drcený led, nalijeme vodku, brandy, úplně malou špetku pepře,...
Do hrnce rozklepneme celé vejce, přisypeme vanilkový a krupicový cukr, hrnec postavíme na sporák, za stálého míchání šleháme vejce s cukrem, ...
Do kastrůlku vylijeme whisky, přidáme med, hřebíček, přisypeme skořici, vložíme citron, vše zalijeme vodou a na mírném ohni necháme mírně svařit. ...
V kastrůlku na slabém plamínku svaříme mléko. Do nahřáté, vysoké a silnostěnné sklenice vložíme žloutek, přidáme med, vanilkový cukr a skořici,...
Česnek oloupeme, nakrájíme na tenké plátky, celer na malé kostičky, listy špenátu dobře omyjeme a nasekáme, šalotku drobně pokrájíme. Ementál...
Ústřicovým nožem otevřeme ústřice, vodu z nich scedíme do kastrůlku a maso ze skořápky vybereme. Na pánev položíme na malé a tenké kousky...
Cibule oloupeme, drobně pokrájíme a na rozpáleném másle je usmažíme dozlatova. Žemle pokrájíme na kostičky, dáme je do mísy, přelijeme masovým...
V kastrůlku svaříme vodu s vanilkovým cukrem. Do dvou vysokých sklenic rozdělíme slivovici a griotku. Alkohol opatrně po skle zalijeme vroucí vodou...
Kompot broskvový a hruškový nakrájíme na malé kousky. Spolu s nálevem vlijeme do hrnce. Přilijeme víno, rum a vložíme skořici. Směs ochutnáme,...