Pečení
Pečení je velmi využívaná možnost tepelné úpravy různých druhů masa, drůbeže, ryb, ale i zeleniny. Pečou se samozřejmě i sladké a slané pekařské výrobky z různých těst - koláče, buchty, dorty.... Při pečení je velmi důležitá teplota a čas, ale samozřejmě také kvalita a příprava surovin i potravin.
Pro pečení se nejvíce využívá klasická kuchyňská trouba, použít se ale dá i trouba mikrovlnná, pokud je vybavena příslušným programem a samozřejmě i topnými spirálami. Maso, drůbež, ryby i zeleninu můžeme péct v pekáči, ale i na grilu nebo pánvi.
Omytá kuřecí stehna vložíme na jemně nakrájenou cibuli, zpěněnou na oleji, zlehka je opečeme. Přidáme šunku, pokrájenou na nudličky, rozetřený...
Troubu předehřejeme na 160C. Rozklepneme vejce a oddělíme bílky a žloutky. Žloutky utřeme se 100g cukru dohladka, přidáme mouku a za stálého...
Papriky omyjeme, osušíme a celé dáme na pekáč zapéct do trouby. Pečeme přibližně 30 minut při 200 °C. Upečené papriky mohou mít až hnědočerné...
Šalotku očistíme, petrželku kudrnku a pažitku omyjeme a vše velmi nadrobno pokrájíme. Omyté a osušené filety čerstvého lososa nakrájíme na velmi...
Žampiony: Žampiony očistíme, umyjeme, nakrájíme na silnější kousky a dáme do hrnce. Přidáme drobně nasekanou chilli papričku, na tenká kolečka...
Omyjeme brambory, uvaříme je ve slupce v 7 dl vody doměkka. Vaříme přibližně 20 minut. Pak je scedíme, vychladlé oloupeme a nastrouháme do mísy,...
Houby nakrájíme na slabé plátky, šunku na malé kostičky a vejce vaříme 8 minut natvrdo. Na pánvi rozpustíme máslo, přisypeme houby, šunku a krátce...
Kuřecí prsa omyjeme, pokrájíme na kousky a rozmixujeme s 1 dl smetany. Rozmixované maso dáme do mísy, ochutíme solí, pepřem, přilijeme 2 dl smetany...
Jablka omyjeme, odstraníme jádřince a část dužiny, aby jablka zůstala celá, zakapeme je citronovou šťávou. Do každého jablka vložíme plátek šunky. ...
Chléb nakrájíme na kostičky a v míse namočíme do mléka. Na pánvi zpěníme na 2 lžících másla nakrájený mangold, pórek, petrželovou a celerovou nať....
Rajčata nakrájíme na kostičky, bazalku posekáme najemno, parmezán nastrouháme. Rajčata zalijeme olejem, zakapeme octem, osolíme, promícháme a...
Vařené brambory vsypeme do mísy, osolíme a šťouchadlem rozmačkáme. Přidáme mouku, 50 gramů roztaveného másla, mléko, vypracujeme těsto. Vytvarujeme...
Očištěné hříbky nakrájíme na silnější plátky. V kastrole rozehřejeme olej, přidáme nakrájené cibulky a hříbky, nasekaný česnek, sůl a pepř. Dusíme...
Do mísy vložíme máslo, přidáme vejce, prášek do pečiva, mouku, mleté mandle, podmáslí, sůl, pepř a vypracujeme těsto na vafle. Vaflovač pomažeme...
Podlouhlé žemle překrojíme napůl, spodek lehce skrojíme, aby ležely rovně. Vydlabeme trochu střídy, lehce je pomažeme máslem. Rozložíme na plech,...
Sýr najemno nastrouháme. V pánvi rozehřejeme máslo, přilijeme pivo, přimícháme nastrouhaný sýr a toustovou směs dochutíme paprikou a solí. Veku...
V míse ušleháme změklé máslo s cukrem a žloutky. Přimícháme mouku s kypřícím práškem a ustrouhanou pomerančovou kůru. Těsto rozdělíme na čtyři díly...
Tvaroh smícháme se změklým máslem, moukou a solí. Vypracujeme na vále hladké těsto, složíme ho natřikrát a znovu vyválíme, složíme a necháme pod...
Omytá rajčata nakrájíme na plátky a narovnáme je na ohnivzdornou mísu vymazanou máslem. Povrch posypeme nastrouhaným sýrem a pokapeme zbylým máslem...
Ohnivzdornou mísu vymastíme polovinou másla, posypeme polovinou nastrouhaného sýru a vložíme do trouby. Po chvíli přilijeme kyselou smetanu a na...