Zavařování
Zavařování je velmi používaný způsob konzervace ovoce, zeleniny a mnoha dalších surovin i potravin - například i masa a hub, ale třeba i hotových jídel. Sklenice se zavařenými produkty skladujeme ideálně v chladném a tmavém místě. Pokud se dodrží doporučená teplota a doba zavařování, vydrží i několik roků.
Velkou výhodou konzervace zavařováním například proti zamražení je i jednoduchá možnost uložení, kontroly a transportu. Zavařené potraviny jsou také ihned připravené k přímé konzumaci i dalšímu zpracování podle jejich druhu, nebo třeba jen ohřátí. Při zavařování musíme vždy počítat s tím, že teplota bude mít vliv na změknutí zavařovaného obsahu.
Papriku očistíme, omyjeme, odstraníme semínka a nakrájíme na nudličky. Rajčata opláchneme, oloupeme a pokrájíme na kolečka. Očištěnou cibuli...
Vykuchané, očištěné ryby zbavené hlav omyjeme, osušíme a dobře osolíme. Upečeme je ve středně vyhřáté troubě. Po vychladnutí vložíme pečené rybí...
Banány oloupeme, nakrájíme na kolečka a vložíme do hrnce. Přilijeme vodu, citronovou šťávu, cukr a skořici, a vaříme asi 20 minut. Těsně před...
Oloupeme jablka, odstraníme jadřince a rozdělíme na čtvrtky. Nakrájíme na kousky a vložíme do mísy z odolného skla vhodné do mikrovlnné trouby. ...
Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců, nakrájíme na kousky a pokapeme je citronovou šťávou. Vodu svaříme s cukrem a kořením. Přidáme jablka a dusíme...
Do většího hrnce dáme vařit vodu, do ní přimícháme ocet, sůl, cukr a balíček Deka. Vaříme zhruba 8 minut, poté odstavíme a lák ihned lijeme do...
Zralá jablka a hrušky omyjeme, odstraníme stopky, jádřince a každý druh zvlášť nastrouháme nebo rozdrtíme. Ihned vylisujeme a šťávy smícháme...
Očištěnou mrkev jemně nastrouháme do mísy. Kompotované ovoce spolu s omytými jablky nakrájíme na větší kousky a přidáme k mrkvi. Zalijeme šťávou z...
Jablka oloupeme, odstraníme jádřince, pokrájíme na čtvrtinky a propláchneme studenou vodou. Ve vodě rozmícháme cukr, přidáme skořici, hřebíček a...
Zralé bezinky očistíme, důkladně propláchneme na sítu, odstraníme stopky a necháme okapat. Cukr rozmícháme ve vodě, přidáme citronovou kůru,...