Ovoce
Zavařování ovoce je poměrně jednoduché. Základní postup zavařování je u všech druhů ovoce v podstatě stejný, odlišnosti jsou v množství nebo druhu přidaných sladidel, teploty a doby zavařování. Švestky, broskve i meruňky se zavařují celé nebo půlené bez pecky, třešně celé. Jablka a hrušky se zavařují zbavené jádřinců a rozkrájené na čtvrtky nebo osminky. Jahody, borůvky, angrešt, rybíz a podobné druhy ovoce se zavařují bez stopek.
Ovoce na zavařování musí vždy být maximálně čerstvé a kvalitní. Otlučené plody se mohou po vykrojení měkkých míst použít na marmelády a džemy. Zde najdete různé recepty na zavařování ovoce, které jsou vyzkoušené a můžete je tedy skutečně bez obav použít.
Banány oloupeme, nakrájíme na kolečka a vložíme do hrnce. Přilijeme vodu, citronovou šťávu, cukr a skořici, a vaříme asi 20 minut. Těsně před...





Zralá jablka a hrušky omyjeme, odstraníme stopky, jádřince a každý druh zvlášť nastrouháme nebo rozdrtíme. Ihned vylisujeme a šťávy smícháme...





Jablka oloupeme, odstraníme jádřince, pokrájíme na čtvrtinky a propláchneme studenou vodou. Ve vodě rozmícháme cukr, přidáme skořici, hřebíček a...





Jablka omyjeme, oloupeme, nakrouháme a ihned rozdělíme do čistých sklenic až po okraj. Důkladně upěchujeme, přebytečnou šťávu můžeme slít. Doplníme...





Použijeme zralá, nakyslá jablka. Omyjeme je, očistíme, prolisujeme. Necháme chvíli stát, jakmile pustí šťávu, přecedíme přes plátno nebo čistou...





Použijeme zralá, možno i padaná jablka. Omyjeme je, očistíme a nakrouháme na plátky nebo hrubé nudle. Rozdělíme do čistých sklenic a důkladně...





Omytá rajčata nakrájíme na kousky, omytá jablka zbavíme jádřinců a oloupanou cibuli nakrájíme na kolečka. Vše vložíme do kastrolu, podlijeme...





Červený a černý rybíz zbavíme stonků, kuličky propláchneme pod tekoucí vodou, nasypeme do hrnce, zalijeme vodou, citron a pomeranč nakrájíme na...





Cukr rozmícháme ve vodě a mírně zahřejeme. Plody angreštu očistíme, odstraníme stopky a omyjeme. Poté nasypeme do cukrového roztoku a zahříváme....





Bezinky důkladně omyjeme a odstraníme stopky. Bobule rozdělíme do čistých sklenic. V kastrolu rozmícháme ve vodě cukr, přidáme skořici a hřebíček...





Borůvky přebereme, očistíme, na sítu důkladně propláchneme vodou a necháme okapat. Poté jimi střídavě s cukrem naplníme sklenice a uzavřeme. ...





Borůvky přebereme, očistíme, na sítu důkladně propláchneme a necháme okapat. Nasypeme je do větší sklenice a protřepeme. Uzavřeme, vložíme do...





Borůvky přebereme, očistíme, na sítu propláchneme vodou a necháme okapat. Poté je rozdělíme do sklenic. Ve vodě rozmícháme cukr, povaříme a...





Borůvky přebereme, očistíme, na sítu propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Poté je rozdělíme do sklenic. Cukr rozmícháme ve vodě a...





Použijeme větší, zralé, ale pevné broskve. Spaříme je vroucí vodou a oloupeme. Rozkrojíme na poloviny a odstraníme pecky. Vložíme do keramické mísy...





Použijeme větší, zralé, ale tvrdé broskve. Krátce je povaříme ve vroucí vodě, oloupeme, rozkrojíme na poloviny a odstraníme pecky. Rozdělíme do...





Broskve omyjeme, krátce spaříme vroucí vodou, oloupeme, rozkrojíme na poloviny a odstraníme pecky. Cukr rozmícháme ve vodě a vložíme do něj broskve...





Brusinky přebereme, očistíme a důkladně propláchneme vodou. Poté je rozdělíme do sklenic střídavě s vrstvou cukru. Do každé skleničky přidáme...





Zralé hrozny důkladně propláchneme pod tekoucí vodou, celé střapce rozdělíme do sklenic. Cukr rozmícháme ve vodě, povaříme a necháme vychladnout....





Hrozny důkladně propláchneme, otrháme, odstraníme stopky, bobule rozdělíme do sklenic. Cukr rozmícháme ve vodě, povaříme a necháme vychladnout....




