Šťávy a sirupy
Šťávy a sirupy z ovoce i zeleniny jsou velmi zdravé a mohou se také zavařit a dlouhodobě uskladnit. Míchané šťávy je nejlepší připravovat z vyzkoušených kombinací, mnohé sirupy mají skutečně velmi pozitivní účinky na zdraví.
Zavařování šťáv a sirupů je poměrně snadné a rychlé. V této části jsou recepty na přípravu a zavařování různých druhů šťáv a sirupů. Může se podle nich připravit například vynikající rybízová šťáva, jitrocelový nebo bezový sirup a mnoho dalších.
Použijeme zralá, nakyslá jablka. Omyjeme je, očistíme, prolisujeme. Necháme chvíli stát, jakmile pustí šťávu, přecedíme přes plátno nebo čistou...
Bobule hroznového vína otrháme, odstraníme stopky, důkladně propláchneme pod tekoucí vodou a v nerezové nádobě rozmačkáme. Poté vylisujeme, šťávu...
Rybíz důkladně omyjeme, otrháme stopky, přebereme a rozmačkáme. Mírně zahřejeme a vylisujeme. Poté odložíme a necháme chvíli stát. Scedíme přes...
Použijeme dobře zralý rybíz. Otrháme ze stopek, důkladně propláchneme studenou vodou a rozmačkáme. Mírně zahřejeme a ihned prolisujeme. Odložíme a...
Zralé šípky přebereme, očistíme, omyjeme a rozmačkáme. Přemístíme do kastrolu, zalijeme trochou vody a zvolna zahřejeme na teplotu 80 °C. Horké...
Dobře zralé švestky omyjeme, otrháme stopky, vypeckujeme a rozmačkáme. V kastrolu podlijeme trochou vody a zvolna zahřejeme na teplotu 70 °C....