Zelenina

Zavařování zeleniny je poměrně často používaný způsob její dlouhodobé konzervace. Základní postup zavařování je u všech druhů zeleniny v podstatě stejný, odlišnosti jsou především ve složení nálevu, teplotě a době zavařování. Nálevy pro zavařování zeleniny mohou být kyselé, sladkokyselé, pikantní i hodně ostré.

Zelenina nazavařování musí být čerstvá a kvalitní. Před zavařováním se důkladně očistí, omyje studenou vodou, nechá okapat a případně pak ještě nakrájí. Pevnější druhy zeleniny se v některých případech ještě předvařují nebo spařují. Nejčastěji se zavařují okurky, rajčata, květák, papriky a zelí, zavařit se ale samozřejmě může i cibule, kukuřice, cukety… Oblíbený je zavařený chřest nebo kořenová zelenina – mrkev, celer a petržel. Velmi často se zavařuje i připravená směs na lečo. Podívejte se a využijte naše vyzkoušené nejlepší recepty na zavařování zeleniny!

Seřadit
Nalezeno 61 receptů
Zobrazení

Použijeme zralá, nakyslá jablka. Omyjeme je, očistíme, prolisujeme. Necháme chvíli stát, jakmile pustí šťávu, přecedíme přes plátno nebo čistou...

5
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
1 hlas
Celkový čas přípravy 40 min Počet komentářů k receptu1

Bobule hroznového vína otrháme, odstraníme stopky, důkladně propláchneme pod tekoucí vodou a v nerezové nádobě rozmačkáme. Poté vylisujeme, šťávu...

4
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
1 hlas
Celkový čas přípravy 60 min

Rybíz důkladně omyjeme, otrháme stopky, přebereme a rozmačkáme. Mírně zahřejeme a vylisujeme. Poté odložíme a necháme chvíli stát. Scedíme přes...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 50 min

Použijeme dobře zralý rybíz. Otrháme ze stopek, důkladně propláchneme studenou vodou a rozmačkáme. Mírně zahřejeme a ihned prolisujeme. Odložíme a...

4.5
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
2 hlasy
Celkový čas přípravy 50 min

Zralé šípky přebereme, očistíme, omyjeme a rozmačkáme. Přemístíme do kastrolu, zalijeme trochou vody a zvolna zahřejeme na teplotu 80 °C. Horké...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 50 min

Dobře zralé švestky omyjeme, otrháme stopky, vypeckujeme a rozmačkáme. V kastrolu podlijeme trochou vody a zvolna zahřejeme na teplotu 70 °C....

5
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
1 hlas
Celkový čas přípravy 55 min

počet položek na stránku

×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist