Turecko
Recepty na typická jídla kuchyně Turecka vás v mnoha případech překvapí svojí poměrně jednoduchou přípravou a konečná chuť hotových jídel vás nadchne. Základem kuchyně je jehněčí, skopové a drůbeží maso, obiloviny, rýže, kukuřice a brambory. Turecké jídlo se zcela jistě stane vítaným zpestřením vašeho jídelníčku.
Z mouky, jogurtu, vejce, kypřicího prášku a soli si vypracujeme hladké těsto, které vyválíme do kulatého plátu. Kolo podělíme na 8 výsečí. Mleté...
Listové těsto rozválíme na tenký plát a nakrájíme ho na čtverce 8 x 8 cm velké. Na čtverce těsta klademe náplň připravenou ze sýru, petrželky a...
Čerstvé krevetky dobře omyjeme a vaříme 10-15 minut. Po vychladnutí je očistíme od střívka. Připravíme si jíšku z mouky a másla (polovina dávky...
Lilky vložíme do rozpálené trouby a necháme chvíli nahřát, aby jejich slupka změkla. Změklou slupku oloupeme. Oloupané lilky ihned omýváme vodou z...
Játra dobře opláchneme, odblaníme, nakrájíme na plátky a lehce naklepeme. Poté obalíme v mouce a osmažíme na oleji. Osmažená játra osolíme a...
Domácí nudle krátce osmažíme na rozehřátém másle. Zalijeme vývarem, promícháme a uvedeme k varu. Přidáme protlak z rajčat, sůl a pepř a vaříme do...
Kotlety potřené olejem necháme odležet cca 1 hodinu v chladu. Poté je 4 minuty opékáme z obou stran, dochutíme solí a pepřem a kmínem. Jako...
Salátovou okurku oloupeme a společně s rajčaty pokrájíme na menší kostičky. Přidáme nadrobno nasekanou cibuli. Vše pečlivě promícháme a zalijeme...
Z hladké mouky a piva připravíme hladkou kaši, ve které obalujeme centimetr silná kolečka z oloupané cukety. Obalenou cuketu osmažíme na oleji. ...
Vložíme do mísy suroviny na marinádu a promícháme - česnek, jogurt, olej, kmín, koriandr, papriku sladkou, citr.šťávu, pepř. Přidáme jehněčí maso...
4 lžíce červeného vína, olej, rozmarýn, pepř a citrónovou šťávu smícháme v nekovové míse. Přidáme nakrájené jehněčí maso, promícháme a zakryjeme. 2...
Smícháme rozmarýn, tymián, česnek, olej, ocet a citrónovou šťávu ve skleněné misce a připravíme marinádu. Přidáme jehněčí kotlety, namočíme do...
Filé udusíme a necháme vychladnout. Potom maso nakrájíme na malé kousky, přidáme na kostičky nakrájenou okurku, na nudličky nakrájený hlávkový...
Omyté maso nakrájíme na kousky a jemně umeleme. Osolíme, okořeníme, promícháme a zformujeme do 2 steaků. Maso necháme v chladu 30 minut uležet. ...
Oloupanou cibuli a česnek jemně nasekáme, přidáme k mletému masu spolu s vejcem a propracujeme. Osolíme, opepříme a okořeníme skořicí. Rozmícháme...
Čtvercovou zapékací formu vyložíme pečicím papírem. Z másla, jogurtu, žloutků, cukru a vanilkového cukru ušleháme krém. Přimícháme mouku,...
Oloupeme salátovou okurku a společně s omytými rajčaty a feferonkami ji nakrájíme na drobné kousky. Očištěnou cibuli nakrájíme na tenčí kolečka a...
Brambory uvaříme a ještě horké je nakrájíme na drobné kostičky. V míse promícháme s olivovým olejem, šťávou z citrónu, octem a hořčicí. Dosolíme a...
Očištěnou žlutou řepu a brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a uvaříme v osolené vodě (1/2 lžička sůl). Po uvaření slijeme a necháme...
Listy hlávkového salátu pečlivě omyjeme, necháme okapat a natrháme na menší kusy. Cibuli nakrájíme nadrobno, smícháme s olivovým olejem,...
Žlutou řepu pečlivě omyjeme a nahrubo nastrouháme na struhadle. Nastrouhanou řepu lehce osmažíme na olivovém oleji a necháme vychladnout. Jogurt...
Očištěné fazolové lusky pokrájíme na menší kusy a povaříme ve slané vodě (1/2 lžička sůl). Na kolečka pokrájenou cibuli zprudka osmahneme na...
Dobře očištěný, na růžičky rozdělený květák, dáme vařit do osolené vody (1/2 lžička sůl). Po uvaření slijeme a necháme vystydnout. Z oleje,...
Pečené kuřecí maso, zbavené kůže a kostí, nakrájíme na drobné kostičky. V míse smícháme s na kousky nakrájeným chřestem. Ze šlehačky a majonézy si...
Oloupané a na kostičky nakrájené cukety necháme povařit ve slané vodě (1/2 lžička sůl). Uvařené a vystydlé je rozmačkáme vidličkou na kaši. Z...
Dobře omyté a pokrájené listy špenátu vložíme do hrnce s rozpáleným olejem. Podlijeme vodou a dusíme. Nezapomeneme často míchat, aby se špenát...
Brambory uvaříme ve slupce, po vystydnutí oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Zálivku si připravíme ze směsi jogurtu a oleje, dochutíme...
Očištěný a na růžičky rozdělený květák, dáme vařit do osolené vody. Po uvaření slijeme vodu a necháme květák vystydnout. Připravíme si zálivku z...
Oloupanou, nahrubo nastrouhanou okurku, smícháme s jogurtovou zálivkou - smíchání jogurtu, oleje, soli a utřeného česneku. Posypeme nasekaným...
Doměkka uvařené bílé fazole nasypeme do mísy a smícháme s nadrobno pokrájenou cibulí, rajčaty a feferonkami. Dobře promícháme. Do zeleniny...
Lilky na chvíli vložíme do horké trouby, aby změkla jejich slupka. Slupku oloupeme a lilek nakrájíme na silnější kolečka, cca 1cm široká. Ta ihned...
Očištěné a omyté mořské ryby uvaříme ve 2 l vody. Za varu pečlivě sbíráme vzniklou pěnu. K rybám přidáme pepř, snítky celerové natě, rozčtvrcené...
Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na másle, přidáme nakrájená rajčata a česnek utřený se solí. Přidáme 1400 ml vody, pepř, trochu fenyklu a...
Rajčata spaříme a zbavíme slupek, poté dáme s trochou vody vařit do změknutí. Uvařená rajčata rozmačkáme. Z mouky a másla si připravíme světlou...
Cibuli drobně pokrájíme, zpěníme na rozpáleném tuku, lehce poprášíme moukou. Přilijeme 1 l vody a dobře rozšleháme. Přivedeme k varu. Poté vsypeme...
Rajčata spaříme a oloupeme slupky. Poté dužiny pokrájíme na kostičky a podusíme je na másle. Vše zalijeme vývarem a dobře promícháme. Přidáme...
Dobře omytou a očištěnou slepici vložíme do studené osolené vody a přivedeme k varu. Na mírném plameni vaříme pod pokličkou do změknutí masa. ...
Malé množství vývaru rozmícháme s vejcem, citrónovou šťávou a moukou. Vzniklou směs vlijeme do vařícího vývaru a dobře rozmícháme. Hovězí maso...
Masový vývar přivedeme k varu, poté přidáme propláchnutou rýži. Vaříme do jejího změknutí. Jogurt smícháme s rozpuštěným máslem a moukou, poté...