Thajsko

Recepty na typická jídla kuchyně Thajska vás v mnoha případech překvapí svojí poměrně jednoduchou přípravou a konečná chuť hotových jídel vás nadchne. Thajská jídla jsou známá po celém světě, vaří se v mnoha restauracích i domácnostech. Základem jídel je rýže, různé maso a zelenina, důležité je správné koření. Thajské jídlo se zcela jistě stane vítaným zpestřením vašeho jídelníčku.

Omeleta se smaženými slávkami

Slávky propereme ve vodě, vydrhneme kartáčkem a zbavíme vláknitých vousů. Mušle s otevřenými ulitami vyhodíme. Elektrickou troubu předehřejeme na střední teplotu. Mušle rozložíme na plech a pečeme asi 5 minut nebo dokud se trochu neotevřou. Ty, které zůstanou zavřené potom také vyhodíme. Až ulity dostatečně vychladnou, slávky vyloupeme a dáme okapat na cedník. Kukuřičnou a polohrubou mouku smícháme cca s 8 lžícemi vody, a poté vidličkou nebo lžící šleháme v misce, až je směs hladká a bez žmolků. Přilijeme rybí omáčku a přisypeme cukr. Rozdělíme do misek a k tomu přidáme slávky. Dále si připravíme směs česneku, fazolových klíčků a cibulky. Na mělké pánvi rozpálíme olej a na něm smažíme česnek dozlatova. Potom na rozpálený olej, po odebrání česneku z pánve, vyklopíme postupně obsah každé misky, pomocí obracečky rozetřeme rovnoměrně do tvaru omelety, kterou dále smažíme asi 3 minuty z každé strany (nebo dokud placka zespodu nezhnědne). Uprostřed uděláme díru a do ní rozklepneme vejce, které posypeme 1/2 směsi klíčků a cibulky. Smažíme, dokud vejce neztuhne, a pak omeletu vyklopíme na talíř. Na talíři omelety ještě posypeme lístky koriandru, kolečky chilli papričky a mletým bílým pepřem. Podáváme s měsíčky zelené limetky, se zbylými fazolovými klíčky a cibulkou jako oblohou. Na dochucení můžeme použít chilli omáčku.
Zobrazit recept

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.