Evropa - ostatní
Evropská kuchyně je velmi rozmanitá a mnoho zemí je známých po celém světě svými typickými delikatesami, jídly i nápoji.
Itálie má například těstoviny, kterých je neplněných i plněných několik set druhů, Francie se proslavila mimo jiné vynikajícími sýry, chutná jsou i jídla řecká. V jižních zemích se na mnoho způsobů připravují ryby a mořské plody, chutné ryby ale mají i na severu Evropy. Zapomenout nemůžeme ani na kuchyni balkánskou...
Česká kuchyně má také celosvětově mnoho známých jídel, mezi která patří například tradiční vepřo-knedlo-zelo, svíčková na smetaně, koprová nebo rajská omáčka, ale i další - například klasický štrůdl s jablky a ořechy.
V receptech nechybí ani jídla, v kterých je jednou z ingrediencí pivo nebo víno - a ty vás zcela jistě zaujmou také.
Do mixeru dáme oloupané, nakrájené okurky, předem namočené kešu oříšky, oloupaný stroužek česneku, chilli papričku zbavenou semínek, bazalku,...
V misce smícháme olivový olej, med, balsamico, sůl a pepř. Dresink necháme uležet do druhého dne. Očištěnou červenou řepu nakrájíme na velmi tenké...
Do očištěné kýty uděláme po povrchu zářezy. V misce promícháme bylinky s kořením a ve směsi obalíme rozpůlené stroužky česneku. Zářezy v kýtě...
Troubu předehřejeme na 160C. Rozklepneme vejce a oddělíme bílky a žloutky. Žloutky utřeme se 100g cukru dohladka, přidáme mouku a za stálého...
Vejce vaříme natvrdo asi 10 minut. Oloupeme a nakrájíme na čtvrtky. Lanýže očistíme a nakrájíme na plátky. Vejce s lanýži upravíme na talířky a...
Mladé zelené cuketky omyjeme, nakrájíme na plátky (1 cm). Osolíme je a obalíme v trojobalu: hladká mouka + rozšlehané vajíčko + strouhanka. Takto...
Vařená husí játra smícháme s rozměklým máslem, osolíme a přilijeme smetanu. Vše spolu rozmixujeme. Takto připravíme základní pěnu z husích jater,...
Papriky omyjeme, osušíme a celé dáme na pekáč zapéct do trouby. Pečeme přibližně 30 minut při 200 °C. Upečené papriky mohou mít až hnědočerné...
Kupované listové těsto (už rozválené pláty), rozložíme si 1 plát na pracovní plochu a z něho ukrajujeme plátky podle velikosti párku. Malé...
Ze tří krvavých pomerančů vymačkáme šťávu, vlijeme ji do menšího hrnce s moučkovým cukrem a pomalu vaříme do doby, až ubyde na polovinu. Hrnec se...
Mandle nasekáme na jemno. Cibuli oloupeme, nadrobno nakrájíme, přidáme mleté maso, vejce, mandle, strouhanku, paprikovou pastu, osolíme, opepříme a...
Žampiony s plochým kloboukem očistíme, klobouky použijeme a nožky odložíme. Potom nastrouháme čedar. Vezmeme dva krajíce toastového chleba a mírně...
Houby nakrájíme na slabé plátky, šunku na malé kostičky a vejce vaříme 8 minut natvrdo. Na pánvi rozpustíme máslo, přisypeme houby, šunku a krátce...
Oloupeme a na špalíky nakrájíme okurky dlouhé 4cm. Vydlabeme z každého kousku střed se semeny a připravíme náplň z tuňáka. Z konzervy tuňáka...
Slepici očistíme, důkladně omyjeme a uvaříme v hrnci s osolenou vodou. Přidáme pepř, oloupanou cibuli a česnek. Hrnec přiklopíme poklicí a na...
Do hrnce dáme oloupanou a nakrájenou cibuli, bobkový list, snítku petrželky, bílé víno a dostatečné množství vody. Přivedeme vše k varu, osolíme,...
Do mísy vložíme máslo, přidáme vejce, prášek do pečiva, mouku, mleté mandle, podmáslí, sůl, pepř a vypracujeme těsto na vafle. Vaflovač pomažeme...
V hrnci s vodou uvaříme přibližně 40 minut omytou řepu, uvařenou scedíme, vychladlou nakrájíme na kostky, které dáme do mísy. Na pánev vylijeme...
Nejprve očistíme menší houby, ty nakrájíme a vymácháme ve studené vodě. Osušené houby vložíme do nové osolené vody a necháme krátce projít varem. ...
Očištěné maso nakrájíme na 1,5 cm velké kostky a v robotu při nejmenší rychlosti 30 minut zpracováváme s rychlosolí a studenou vodou. Dbáme na to,...
Šalotku oloupeme, cca 5min ji povaříme ve víně, slijeme a nasekáme najemno. Kozí sýr metličkou zpracujeme na krémovou konzistenci, přidáme šalotku...
Na vál prosejeme hladkou mouku, přidáme do ní vejce, sůl, máslo a vyškvařené sádlo. Pomocí vidličky a následně rukama vypracujeme polotuhé, vláčné...
Připravíme větší hrnec s vodou, do které dáme cibuli, 3 dl bílého vína, sůl a očištěnou kořenovou zeleninu. Vodu se zeleninou přivedeme do varu,...
Do mísy rozklepneme vejce, oddělíme žloutky od bílků a z bílků vyšleháme tužší sníh. Ke žloutkům přisypeme mouku, špetku soli, přidáme vejce,...
V mixéru rozmixujeme olivy, citronovou kůru,šťávu a máslo. Jemně nasekáme ančovičky a přidáme do směsi. Vše mixujeme 20 vteřin v mixéru. Postupně...
12 kusů malých artyčoků (nebo 8 ks větších) očistíme a omyjeme. Očištěnou a omytou jarní cibulku svážeme a spolu s artyčoky vložíme do většího...
Použijeme měkké sušené švestky bez pecek. Každou švestku obalíme plátkem anglické slaniny a závitek upevníme párátkem. Obalené švestky urovnáme...
Do mísy nasypeme mouku, prášek do pečiva, přilijeme podmáslí, přidáme vejce, sůl, pepř, zakápneme worcesterem a vypracujeme hladké těsto na vafle. ...
Směs tvrdých lesních hub očistíme, omyjeme, osušíme a pokrájíme na plátky. Na plátky pokrájíme uzený bůček. Lahůdkovou cibuli pokrájíme na kolečka....
Oloupaný česnek nakrájíme na tenké plátky, oloupanou šalotku krájíme na kolečka. Snítku tymiánu a šalvěj (4 lístky) omyjeme, tymián nahrubo...
Listové těsto na pomoučeném vále rozválíme na plát asi 5 cm silný. Vyložíme formu alobalem a pak plátem těsta tak, aby okraje těsta visely přes...
Vepřovou plec omyjeme a nakrájíme na větší kostky, maso dáme do studené osolené vody a přivedeme k varu. Vaříme při mírné teplotě pod pokličkou 1 1...
Mražené vyloupané krevety necháme povolit, přelijeme vařící vodou, tři minuty prohříváme a pak vodu slijeme. Pokud použijeme malé krevetky,...
Mušle očistíme kartáčem, propereme několikrát v čisté vodě a propláchneme. Vložíme je do hrnce s vodou, přidáme sůl, pepř, víno, očištěný česnek,...
Plech vyložíme pečicím papírem, rohlíčky budeme péci v troubě předehřáté na 210 °C. Připravíme náplň pokrájením všech surovin na kostičky a...
Očištěnou červenou řepu nahrubo nastrouháme do mísy. Přidáme sterilovaný hrášek s mrkví, nadrobno nakrájené nakládané okurky a olivový olej. Vše...
Máslo necháme změknout, poté vyšleháme s cukrem. Čokoládu necháme ve vodní lázni rozpustit a přidáme k máslu spolu s rumem a kakaem. Řádně...
Vařenou uzenou šunku nakrájíme na kostičky. V misce ji smícháme s nasekanými ořechy, celerem na plátky a majonézou. Směsí naplníme vydlabané...
Slaninu nakrájíme na drobné kostičky, česnek utřeme se solí, jehněčí i uzené maso umeleme. V míse smícháme všechny ingredience a vymícháme...
Bagety podélně rozřízneme, znovu složíme a nakrájíme vždy na 3 stejné kusy. Lehce potřeme máslem, obložíme plátky šunky. Omytá rajčata nakrájíme...
Grundle vložíme do mixéru a rozmixujeme na pyré. Přemístíme do mísy, vmícháme nadrobno nakrájenou šalotku, nasekaný kopr, strouhanou citronovou...
Rozmrazený špenát vložíme do síta, vymačkáme z něj vodu. Balkánský sýr rozdrobíme, vejce rozšleháme, mrkev omyjeme, oškrábeme a nastrouháme. Cukety...
Těsto: Do hrnce vylijeme vodu, přidáme na kostky nakrájenou Heru a za stálého míchání rozpustíme, přidáme sůl, přimícháme mouku a mícháním...
V míse smícháme sekaný rozmražený špenát se sýrem, přidáme nasekané vodní kaštany z konzervy, rozsekaný celer, cibuli, papriku a prolisovaný česnek...
Na pánvi opražíme nasekané ořechy, poté za neustálého míchání přidáváme pomazánku, do roztavené směsi přilijeme kefír a nakonec ochutíme solí,...
Sušené švestky namočíme na 30 minut do vlažné vody. Potom je scedíme, necháme okapat. Po délce švestky rozřízneme napůl, vybereme pecku a vložíme...
Ve vodě necháme 2 minuty kapustové listy, poté otřeme do sucha. V mixéru rozmixujeme kuřecí maso a krevety. Dáme do mísy s chilli, vejcem a...
Telecí svíčkovou ostrým nožem najemno naškrábeme. Přidáme trochu dijonské hořčice, omytou, nasekanou pažitku a ochutíme solí, čerstvě mletým pepřem...
Oloupaný česnek nakrájíme na tenké plátky. Omyté papriky rozkrojíme, zbavíme semen a pokrájíme na proužky. Rajčata spaříme vařící vodou, oloupeme...
Sušené švestky bez pecek zalijeme horkou vodou a necháme pár minut namáčet. Scedíme, necháme okapat a osušíme papírovou utěrkou. Plátky slaniny...