Jižní Evropa
Kuchyně jihu Evropy je známá především jako italská, ale patří do ní i kuchyně Řecka, Španělska, Portugalska, Chorvatska, Srbska a Slovinska. Jihoevropská kuchyně je tedy poměrně rozmanitá, a to i přesto, že se v některých zemích používají stejné suroviny.
Itálie má po celém světě proslavené těstoviny, sýry a víno, Španělsko vynikající uzeniny, Řecko a Portugalsko chutné ryby a mořské plody, balkánské země například různé úpravy jehněčího masa...
V této části najdete mnoho receptů, podle kterých si jídla z jižní Evropy můžete sami připravit. v mnoha případech budete příjemně překvapeni jejich snadnou a rychlou úpravou i konečnou chutí.
Fíky nařízneme uprostřed do kříže a střed trochu stlačíme. Ohnivzdornou formičku vymastíme a vyložíme fíky. Portské víno s rozmarýnem a cukrem...





Omytá a osušená rajčata nakrájíme na kostičky. Přidáme čerstvou bazalku, nasekaný česnek, olej, citronovou šťávu, sůl a pepř. Směs vychladíme. ...





Rajčata i mozzarellu pokrájíme na přibližně stejně tlusté plátky. Ty poté střídavě naskládáme na servírovací talíř, osolíme, opepříme, zakápneme...





Filety dobře omyjeme a osušíme. Smícháme všechny ingredience. Vzniklou omáčkou přelijeme připravené maso, osolíme a opepříme. Přikryjeme fólií a...





Rajčata nakrájíme na kostičky, bazalku posekáme najemno, parmezán nastrouháme. Rajčata zalijeme olejem, zakapeme octem, osolíme, promícháme a...





Omytá rajčata nakrájíme na menší kousky, osolíme a krátce podusíme. Potom rajčata zalijeme rozšlehaným vejcem s nastrouhaným sýrem, necháme srazit...





Tofu nakrájíme na kostky o velikosti cca 2,5cm, vložíme do mísy, přidáme prolisovaný česnek, nastrouhaný zázvor, cukr a sójovou omáčku a necháme 2h...





Sardinky pokapeme šťávou vylisovanou z citronu, ochutíme solí a zakryté necháme cca 40min marinovat. Poté vyjmeme z marinády a necháme okapat. ...





Dýňovou dužinu nakrájíme na klínky a cibuli nadrobno. Na rozpáleném oleji orestujeme cibuli s bobkovým listem, přidáme dýni, podlijeme naběračkou...





Papriku omyjeme, rozkrojíme, odstraníme semínka, opláchneme a nakrájíme na kousky. Bresaolu nakrájíme na tenké proužky, hroznové víno omyjeme a...





Očistíme brambory a dáme je do hrnce s vodou, přivedeme k varu a vaříme 10 minut. Pokrájíme sušená rajčata na plátky. V misce smícháme majonézu,...





Pražmu naporcujeme na filety, cca 5min podusíme v páře a uchováme v teple. Citrusy oloupeme, rozdělíme na dílky a odstraníme slupky. Ananas...





Velká zralá keříčková rajčata omyjeme a osušíme. Ostrým nožem jim odřízneme vršky, odstraníme okolí stopek a vršky pokrájíme nadrobno. Rajčata...





Z omytého mangoldu oddělíme listy a nakrájíme je na širší nudličky. Košťál pokrájíme na tenké nudličky. Oloupanou cibuli a česnek jemně rozkrájíme...





Sýr nastrouháme na jemno. Okurku a rajčata dobře omyjeme a nakrájíme na kolečka a plátky. Papriky podélně rozpůlíme, odstraníme jádřince,...






Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny a zlehka vmícháme pevný sníh ušlehaný z bílků. Mascarpone ochutíme trochou likéru a přimícháme do vyšlehané...





Sýr Feta rozdrobíme do misky a utřeme s měkkým kozím sýrem, rozšlehanými vejci a opepříme. Z listového těsta vyválíme dva pláty, pekáč vymažeme...





Očištěné a omyté lilky nakrájíme podélně na plátky silné asi 1,5cm. Po obou stranách je potřeme olejem a opečeme dozlatova. V misce smícháme omytá...





Snítku rozmarýnu omyjeme a vodu setřepeme. Omytá kuřecí játra zbavíme blanek a žilek a pokrájíme je na menší kousky. Očistíme větší cibuli s...





Uvařené šneky nahrubo nasekáme a přidáme nasekanou šalotku, pažitku, jedno drobně nakrájené jablko a smetanu. Dochutíme a promícháme. Zbytku jablek...




