Španělsko
Recepty na typická jídla kuchyně Španělska vás v mnoha případech překvapí svojí poměrně jednoduchou přípravou a konečná chuť hotových jídel vás nadchne. V kuchyni se velmi často používají ryby a mořské plody, ale i různé maso, drůbež, těstoviny, fazole, rajče... důležité je i správné koření. Typickým jídlem je paela. Španělské jídlo se zcela jistě stane vítaným zpestřením vašeho jídelníčku.
Do hlubšího hrnce vložíme máslo, 2 - 3 lžíce nastrouhané pomerančové kůry, lžičku cukru, špetku soli a pomalu, při mírné teplotě, směs budeme...
Jednu nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na 2 lžících oleje, přidáme očištěné a na proužky pokrájené papriky a osmahneme je. Dále přidáme spařená,...
Omyté a očištěné hřiby pokrájíme na větší kousky. Česnek nakrájíme nadrobno a smícháme s nasekanou petrželí. Olej necháme rozehřát na pánvi,...
Na tuku opečeme na kolečka nakrájenou klobásku chorizo. Tuk scedíme a nalijeme do pánve. Přidáme na kolečka nakrájené uvařené brambory, které mírně...
V pánvi na rozehřátém oleji smažíme rozmělněný česnek asi 1 minutu. Zvýšíme příkon tepla, přidáme očištěná játra a restujeme 4 minuty. Měkká...
Propláchnutou čočku vložíme do kastrolu s 1 litrem vody, přidáme bobkový list, nakrájenou klobásu a vše zvolna vaříme 35-40 minut, dokud čočka...
Telecí játra opláchneme, očistíme a ukrojíme z nich 2 řezy. Mírně je naklepeme, okraje nařízneme a po obou stranách rychleji opečeme na horkém tuku...
Kuřata očistíme, opláchneme, nakrájíme na čtvrtky a v kloubech je nařízneme. Okapané maso osolíme, opepříme a na tuku opečeme. Do tuku od opékání...
Do masového vývaru zamícháme ocet. Na kostičky nakrájíme 150 g chleba a pokapeme ho tekutinou. Necháme v klidu 10 minut. Rajčata krátce vložíme do...
Cibuli nakrájíme na kolečka a rozebereme na kroužky, které zpěníme na oleji. Zalijeme vývarem z kostky masoxu, opepříme, okyselíme, osolíme a ještě...
Z vajec a cukru ušleháme pěnu a postupně vmícháme mouku s práškem do pečiva, strouhanou pomerančovou kůru a rozpuštěné, zchlazené máslo. Těsto...
Zahřejeme olej, vsypeme anýz a necháme ho ohřát, aby olej dostal chuť a vůni po anýzu. Necháme vychladnout a přecedíme. V nádobě vyšleháme cukr,...
Máslo, oba cukry, mouku, žloutky, mleté mandle, sůl a skořici vymícháme na hladké těsto. Zabalíme a dáme na hodinu do chladu. Z těsta vyválíme...
Kuřecí stehna nejprve zbavíme kůže a rozřízneme je na dvě poloviny. Papriky zbavené semínek a rajčata nakrájíme na větší kousky. Česnek a cibuli...
Rýži dáme vařit do vývaru, mezitím si nakrájíme kuřecí maso a opečeme ho dozlatova. Uvařenou rýži vysypeme do zapékací mísy, posypeme šafránem a...
Cibuli oloupeme a rozdělíme na dílky tak, aby držely u sebe. Rozehřejeme máslo, přidáme cibuli, česnek na plátky, chilli papričky, pokrájené...
Červené cibule překrojíme a 4 vnitřní vrstvy vyndáme, cibule se nesmí rozpadnout! Smícháme rozdrobený bílý chléb bez kůrky, máslo, prolisovaný...
Obě mouky, sušené droždí, cukr a sůl zpracujeme v mixéru, přilijeme 350 ml vlažné vody, olej a vymícháme hladké těsto. Necháme kynout na...
Rajčata, česnek, chilli papričku, krajíc chleba, sterilované pečené papriky a ocet rozmixujeme na pyré. Salsu podáváme vychlazenou.
Pekáč vyložíme pečícím papírem, pomocí kuchyňských nůžek kuře nastřihneme podél páteře a roztáhneme do pekáče. Potřeme olejem, posolíme a...
Na oleji zprudka opečeme krevety, z každé strany. Vyndáme a zabalíme do alobalu, dojdou a zůstanou teplé. Rajčata spaříme a oloupeme, nakrájíme...
Promícháme šťávu z limetek, rajčatové pyré, muškátový oříšek, sůl, chilli, grappu nebo vodku a dáme na hodinu do lednice. Vychladíme 6 sklenic na...
Hrušky trochu seřízneme aby seděly, dáme do hrnce nebo zapékací nádoby, zalijeme vínem a poklademe plátky másla. Posypeme cukrem, přidáme celou...
Pokrájenou cibuli opečeme na másle, osolíme, opepříme, přidáme rýži, čerstvý nasekaný rozmarýn a mícháme jednu minutu. Přilijeme vývar a 250 ml...
Cibuli pokrájíme najemno, osmahneme na oleji, přidáme pokrájená rajčata, sůl, pepř, cukr, citrónovou šťávu, prolisovaný česnek, kmín, chilli...
Králičí předek nakrájíme na malé kousky, vykostíme a kosti vyvaříme na vývar. Cibuli a zeleninu nadrobno, podusíme na másle, přidáme maso a...
Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Osmahneme ji na oleji dozlatova a zalijeme vodou. Přidáme masox, dobře promícháme a povaříme asi 15 minut....
Do šejkru dáme led, rum, citrónovou šťávu a cukr, protřepeme a nalijeme do sklenice tzv.tumbleru s drceným ledem a grenadinou. Na povrch koktejlu...
Pomerančovou a citrónovou šťávu vylisujeme, nalijeme do mixéru, přidáme led a med a mixujeme 15 sekund na střední výkon. Nalijeme do sklenice tzv....
Do šejkru dáme led, všechny suroviny a protřepeme. Nalijeme přes sítko do vychlazené sklenice na koktejl.