Norsko
Recepty na typická jídla kuchyně Norska vás v mnoha případech překvapí svojí poměrně jednoduchou přípravou a konečná chuť hotových jídel vás nadchne. Norská kuchyně je poměrně rozmanitá a najdete v ní nejen vynikající polévky nebo ryby - určitě byste měli vyzkoušet například některý tradiční recept na přípravu tresky. ale třeba i různé lahodné moučníky. Norské jídlo se zcela jistě stane vítaným zpestřením vašeho jídelníčku.
Těsto rozdělíme na dvě půlky a z obou vyválíme placky o velikosti koláčové formy. Rajčata, cukety, papriky a šunku nakrájíme na nudličky. Jednu...





Na másle opečeme nadrobno nakrájený pórek a cibuli doměkka. Přidáme na kostičky nakrájené brambory a mouku. Za stálého míchání přilijeme asi 0,75 l...





Na rozpáleném oleji osmahneme nakrájenou cibuli a česnek na plátky. Přidáme mrkev nakrájenou na kostičky a chvíli dusíme. Zalijeme drcenými...





Filet z lososa osolíme, opepříme, potřeme koprem a obalíme v trojobalu. Smažíme na oleji dozlatova. Z jogurtu, majonézy, strouhaného sýru a...





Zmrazené rybí filé, vařenou rýži i oloupanou cibuli umeleme, promícháme s vejcem, mlékem, moukou a solí. Vše dobře propracujeme. Ze směsi...





Omyté a osušené porce tresky nakrájíme na plátky a umeleme. Maso vložíme do mísy a přidáme sůl, pepř, muškátový oříšek a cayenský pepř. Zlehka...





V hrnci svaříme ve vodě ocet a cukr a necháme vychladit. V mezičase najemno nasekáme čerstvý tymián a kopr, cibuli nakrájíme na plátky. Matjesy...





Filety z tresky omyjeme, vložíme do hrnce, zalijeme studenou vodou, přidáme k ní celou očištěnou mrkev, očištěnou cibuli, bobkový list a celé nové...





Maso z vařeného vykostěného tuňáka pokrájíme na kousky. Oloupané vařené brambory (z předešlého dne) pokrájíme na kostičky. V hluboké pánvi (nebo...





Rybí filé (omyté a vykostěné) pomeleme dvakrát až třikrát na masovém strojku a vložíme do mísy. Přidáme hladkou mouku, škrobovou moučku Maizenu,...





V pánvi rozpustíme máslo, přisypeme mouku a usmažíme světlou jíšku. Mírně vychladlou poté zředíme smetanou, ochutíme cukrem, solí, pepřem a...





Filé z tresky omyjeme, osušíme, z jedné strany potřeme slabě hořčicí, osolíme, posypeme peřem a pokapeme citrónovou šťávou. Petrželovou nať omyjeme...





Očistíme a omyjeme mladé fazolové lusky a pokrájíme je na menší kousky. Oloupeme a omyjeme baby karotku, celer a brambory. Omyjeme lahůdkovou...





Oloupaný celer i mrkev omyjeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Očištěnou cibuli a omytou petrželovou nať drobně pokrájíme. Bílou veku pokrájíme...





Jablka a celer oloupeme, omyjeme, nastrouháme nahrubo. Očištěnou cibuli velmi drobně pokrájíme. Vše v míse dobře promícháme. Filé z tresky omyjeme...





V misce vymícháme práškovou hořčici s olivovým olejem a octem. Petrželku kudrnku omyjeme, vodu setřepeme a velmi drobně pokrájíme. V druhé misce...





Petrželku kudrnku omyjeme, vodu setřepeme a velmi drobně pokrájíme. Omytá rajčata dáme do síta a spaříme vařící vodou. Poté je oloupeme a nakrájíme...





Dobře omytý baby špenát spaříme vařící vodou (asi 2 litry), necháme v sítu okapat, poté ho pokrájíme (nebo potrháme) na menší kousky. V rendlíku...





Slanečky rozřízneme od řitního otvoru k hlavě, vyjmeme vnitřnosti, odkrojíme hlavy, dobře je omyjeme a vložíme do mísy se 2 litry čisté vody....





Cukr smícháme s citronovou šťávou a kůrou, necháme do druhého dne v chladničce a pak propasírujeme sítem. Vmícháme sherry a koňák. Smetanu...




