Švédsko
Recepty na typická jídla kuchyně Švédska vás v mnoha případech překvapí svojí poměrně jednoduchou přípravou a konečná chuť hotových jídel vás nadchne. Švédská kuchyně je poměrně rozmanitá a najdete v ní nejen vynikající polévky nebo ryby, ale třeba i různé lahodné moučníky a cukroví. Švédské jídlo se zcela jistě stane vítaným zpestřením vašeho jídelníčku.
Lososové filety rozložíme na pracovní plochu, odstraníme kostičky a potřeme je směsí mořské soli, cukru a pepře. Kopr opláchneme, osušíme a nahrubo...
Oba cukry a máslo utřeme do pěny, přidáme mouku, sůl, kypřící prášek a skořici. Vymícháme hladké těsto které dáme odležet do chladu. Vyválíme plát...
Čerstvé žampióny omyjeme, očistíme a nakrájíme: nožičky na plátky, hlavičky na čtvrtky nebo plátky (podle velikosti). V hrnci rozehřejeme máslo,...
Dva plátky lososa s kůží opláchneme studenou vodou a osušíme ubrousky. Do mělčí mísy položíme jeden plátek ryby kůží dospod. Maso lososa posypeme...
Cukr, žloutek, máslo a javorový sirup ušleháme do pěny. Přidáme mleté, neloupané mandle, jemně nakrájenou kandovanou citrónovou kůru a sušené...
V hrnci rozpustíme máslo, přilijeme mléko a prohřejeme. Rozdrobíme droždí, přidáme šafrán, zalijeme mlékem s máslem a důkladně promícháme. Přidáme...
Mouku, máslo, žloutky, polovinu cukru a nastrouhanou citrónovou kůru zpracujeme na těsto, dáme do chladu. Vyválíme plát 2 mm a vykrajujeme...
Rozinky spaříme horkou vodou a necháme chvíli stát. Zelené fazolky vaříme ve vroucí vodě 5 minut, scedíme, zchladíme. Čekanku rozkrojíme podélně a...
Maso naklepeme, osolíme a poprášíme moukou. Na másle zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli a plátky na ní osmahneme po obou stranách. Utřeneme...
Do teplé konvice nasypeme čaj, zalijeme vařícím mlékem a necháme asi 3 minuty stát. Scedíme a osladíme podle chuti.
Smetanu s maizenou necháme za stálého míchání přejít varem. Vejce s cukrem rozšleháme a za stálého šlehání vlijeme do smetany - nevaříme, jen...
Nastrouhanou čokoládu, mouku a mléko utřeme a dáme do kastrolu s rozpuštěným máslem. Když se hmota už nelepí, přidáme vejce a necháme vychladnout. ...
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji mlékem a povaříme. Po prochladnutí osolíme a utřeme se žloutky. Do utřené směsi přidáme tuhý...
Plátky z jater osolíme, opepříme a poklademe na ně slaninu nakrájenou na kostičky. Zabalíme do závitků, převážeme nití a obalíme v mouce. Závitky...
Do vroucí vody vložíme osolené rybí filé a krátce povaříme. Vyjmeme maso a vývar ponecháme k dalšímu použití. Připravíme v hrnci světlou jíšku...
Omyté maso nakrájíme na plátky, naklepeme je a osolíme. Každý plátek naplníme šunkou a sýrem. Zabalíme do čtverečku, nasuchu opečeme, podlijeme a...
Omyté maso nakrájíme na slabé plátky, naklepeme a osolíme. Mezi dva plátky masa vložíme plátek šunky a upevníme párátkem. Obalujeme v mouce, vejci...
Omyté filé nakrájíme na podlouhlé kousky, očištěný celer na hranolky a cibuli na kroužky. Na másle opečeme celer, přidáme cibuli, mírně ji...
Filé uvaříme v osolené vodě, vykostíme a jemně nasekáme. Promícháme s měkkým máslem, osolíme, opepříme a přidáme muškátový květ, kopr, petrželku,...
Očištěnou a odblaněnou svíčkovou nakrájíme na nudličky, osmažíme spolu s nasekanou cibulí na oleji, osolíme, opepříme a zaprášíme moukou. Vše...