Česko

Česká kuchyně je poměrně pestrá a známá prakticky v celém světě. Tradiční česká jídla se připravují a servírují v mnoha metropolích na všech kontinentech.

Pro českou kuchyni jsou typické hustší polévky a různé omáčky s masem, které se připravují na základu z vařené nebo dušené zeleniny a velmi často se smetanou. Maso se dusí nebo peče a pak servíruje s přírodní šťávou. Nejčastější přílohou jsou brambory a také populární houskové knedlíky, stále více se používá i rýže a těstoviny. Velmi známé jsou i koláče, buchty a také cukroví, připravované z nejrůznějších druhů těsta s mnoha sladkými i slanými náplněmi. V České republice je také značně rozšířená zemědělská výroba, pěstování zeleniny a ovoce, chod hospodářských zvířat, rybolov i myslivost a to vše se projevuje na pestrosti kuchyně. Mnoho potravin se zavařuje, stále víc oblíbené je i grilování.

Menu se skládá většinou ze dvou chodů - polévky a hlavního jídla, někdy se servíruje ještě dezert, kompot nebo zeleninový salát.

V poslední době se v české kuchyni stále více objevují i mořské plody a prvky různých světových i orientálních kuchyní.

Seřadit
Nalezeno 16586 receptů
Zobrazení

Přibližně půl hodiny před vařením promyjeme 15-17 g sušených hub, dáme je do misky a zalijeme vodou (2 dl). Necháme je bobtnat 30 minut. Oloupeme...

5
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
1 hlas
Celkový čas přípravy 40 min Počet komentářů k receptu1

Kořenovou zeleninu: mrkev, celer a petržel oloupeme, omyjeme a pokrájíme na kolečka. Snítku libečku také omyjeme a nadrobno rozkrájíme. Slaninu...

5
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
1 hlas
Celkový čas přípravy 90 min Počet komentářů k receptu1

Kapra vykostíme, omyjeme, osušíme a z filetů nakrájíme kousky o velikosti větších hranolků. Česnek oloupeme a prolisujeme a v míse smícháme s...

5
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
2 hlasy
Celkový čas přípravy 25 min Počet komentářů k receptu3

Omyté maso nakrájíme na plátky. Plátky masa nařízneme na okrajích, naklepeme, potřeme hořčicí, osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. Na...

5
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
1 hlas
Celkový čas přípravy 100 min Počet komentářů k receptu1

Brambory omyjeme, ve slupce uvaříme, vychladlé oloupeme a najemno je nastouháme. V míse z nastrouhaných brambor, mouky, vajec a soli vypracujeme...

5
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
1 hlas
Celkový čas přípravy 45 min Počet komentářů k receptu1

Česnek oloupeme, prolisujeme a v misce utřeme se solí. Brambory oškrábeme, omyjeme a najemno nastrouháme. Přidáme k nim nastrouhaný sýr, vajíčka a...

5
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
1 hlas
Celkový čas přípravy 45 min Počet komentářů k receptu2

Brambory omyjeme, dáme do hrnce, zalijeme vodou a vaříme doměkka přibližně 20 minut. Uvařené brambory oloupeme a nastrouháme do větší mísy. Přidáme...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 70 min Počet komentářů k receptu1

Ovesné vločky a jáhly spaříme 1 litrem horké vody, dáme je do hrnce, zalijeme 1/2 litrem vody a necháme 12 hodin namočené. Druhý den je uvaříme na...

5
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
1 hlas
Celkový čas přípravy 55 min Počet komentářů k receptu1

Vepřovou kýtu omyjeme studenou vodou, osušíme a nařežeme na čtyři plátky, které z obou stran naklepeme, opepříme a osolíme. Mleté vepřové maso...

5
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
1 hlas
Celkový čas přípravy 80 min Počet komentářů k receptu1

Uzené maso nakrájíme na malé kostičky. Syrové brambory nastrouháme najemno. V míse smícháme nastoruhané brambory, nakrájené uzené maso, vejce a...

5
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
2 hlasy
Celkový čas přípravy 25 min Počet komentářů k receptu1

Brambory omyjeme a v horké vodě je uvaříme ve slupce. Uvařené vychladlé brambory oloupeme a najemno nastrouháme. V mísce rozmícháme rozdrobené...

5
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
1 hlas
Celkový čas přípravy 55 min Počet komentářů k receptu1

Brambory oškrábeme, omyjeme, nakrájíme je na kostičky a dáme vařit do mírně osolené vody. Z mouky a poloviny másla připravíme světlou jíšku a tou...

5
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
1 hlas
Celkový čas přípravy 30 min Počet komentářů k receptu1

Do vlažného mléka nasypeme rozdrobené droždí, špetku cukru a necháme v teple vzejít kvásek. Do mísy nasypeme obě mouky, špetku soli, 100 gramů...

5
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
1 hlas
Celkový čas přípravy 100 min Počet komentářů k receptu1

Nejdříve si připravíme nádivku. Rohlíky pokrájíme na kostičky, které dáme do mísy a zalijeme je mlékem s 2 rozšlehanými žloutky a 2 celými vejci....

5
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
1 hlas
Celkový čas přípravy 105 min Počet komentářů k receptu1

Zelí zbavíme ovadlých a poškozených listů, odstraníme košťál, rozkrojíme hlávku na čtvrtky a pokrájíme na nudličky. Nakrájené zelí vložíme do...

5
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
1 hlas
Celkový čas přípravy 45 min Počet komentářů k receptu1

Ovesné vločky důkladně propláchneme pod tekoucí vodou, vložíme do hrnce, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Mrkev, celer, petržel očistíme a...

5
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
1 hlas
Celkový čas přípravy 35 min Počet komentářů k receptu1

Pohanku promyjeme v sítu pod tekoucí vodou, dáme ji do hrnce, zalijeme 8 dl osolené vody a uvaříme pod pokličkou doměkka. Vaříme pomalu 30 minut,...

5
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
1 hlas
Celkový čas přípravy 40 min Počet komentářů k receptu1

Vepřovou krkovici omyjeme, osušíme a nakrájíme 4 silnější řízky. Naklepeme je, potřeme olivovým olejem, osolíme a silně opepříme čerstvě pomletým...

5
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
1 hlas
Celkový čas přípravy 70 min Počet komentářů k receptu1

Vepřové kotlety s kostí, silné přibližně 2 cm, omyjeme a osušíme. Ostrým nožem je rozřízneme po obvodu, až ke kosti. Pak kotlety osolíme a opepříme...

5
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
1 hlas
Celkový čas přípravy 70 min Počet komentářů k receptu2

Do hrnce vložíme vepřová žebra, zalijeme vodou, osolíme, přidáme kuličky nového koření, celého pepře, bobkový list, kousek cibule, přivedeme k varu...

5
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
1 hlas
Celkový čas přípravy 90 min Počet komentářů k receptu3

počet položek na stránku

×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist