Česko
Česká kuchyně je poměrně pestrá a známá prakticky v celém světě. Tradiční česká jídla se připravují a servírují v mnoha metropolích na všech kontinentech.
Pro českou kuchyni jsou typické hustší polévky a různé omáčky s masem, které se připravují na základu z vařené nebo dušené zeleniny a velmi často se smetanou. Maso se dusí nebo peče a pak servíruje s přírodní šťávou. Nejčastější přílohou jsou brambory a také populární houskové knedlíky, stále více se používá i rýže a těstoviny. Velmi známé jsou i koláče, buchty a také cukroví, připravované z nejrůznějších druhů těsta s mnoha sladkými i slanými náplněmi. V České republice je také značně rozšířená zemědělská výroba, pěstování zeleniny a ovoce, chod hospodářských zvířat, rybolov i myslivost a to vše se projevuje na pestrosti kuchyně. Mnoho potravin se zavařuje, stále víc oblíbené je i grilování.
Menu se skládá většinou ze dvou chodů - polévky a hlavního jídla, někdy se servíruje ještě dezert, kompot nebo zeleninový salát.
V poslední době se v české kuchyni stále více objevují i mořské plody a prvky různých světových i orientálních kuchyní.
Oloupané, na kostičky nakrájené jablko smícháme v misce s rozdrobeným sýrem, nasekanými ořechy a nasekanou jarní cibulkou. Očištěné a omyté...
Libeček (opich) a mladé kopřivy omyjeme, nakrájíme na tenké nudličky. Tvrdší chleba rozkrájíme na kostičky, usmažíme je v pánvi na sádle do zlatova...
Kyselé mléko rozkvedláme, osolíme a přidáme natvrdo uvařené, nakrájené vejce a jemně nakrájenou šunku. Nakonec do polévky přisypeme jemně...
Omytá kuřecí stehna vložíme na jemně nakrájenou cibuli, zpěněnou na oleji, zlehka je opečeme. Přidáme šunku, pokrájenou na nudličky, rozetřený...
Brambory oloupeme, omyjeme, nakrájíme na kostičky, kopr posekáme nadrobno. V silnostěnném hrnci dáme do poloviny vývaru vařit brambory s kmínem a...
Plátky šunky opepříme, pokapeme citronovou šťávou smíchanou s brandy a necháme chvíli proležet. Potom šunku pokapeme rozpuštěným máslem a...
Omyté zralé a sladké meruňky dáme do síta a spaříme je vroucí vodou. Oloupeme je, rozkrojíme, vyjmeme pecky a pokrájíme na kostičky. Oloupaný zralý...
Dvě vejce uvaříme natvrdo, zchladíme, oloupeme a nakrájíme na osminky. Čedar nastrouháme nahrubo, smícháme s majonézou, pepřem a ochutíme...
Filety z lososa nakrájíme na tenké plátky, kopr posekáme najemno. Pánev nasucho rozpálíme, přisypeme celý pepř a opékáme, dokud nezačne vonět,...
Žervé do hladka rozmícháme s nasekanými ořechy, petrželkou a lžící sherry. Pokud bude krém příliš hustý, přidáme trochu vody. Čekanku rozebereme...