Morava
K Moravě vždy patřilo dobré víno a jídlo a recepty moravské kuchyně najdete právě v této části. Vynikající moravský vrabec se zelím nebo uzené maso, česnečka, zelňačka nebo cibulačka, valašský regál, kucmoch nebo osúchy jsou jen část tradičních moravských jídel. Nechybí zde ani tradiční velikonoční beránek a jidáše. Mnoho receptů vás velmi příjemně překvapí jednoduchou a rychlou přípravou a samozřejmě i báječnou chutí. Určitě alespoň některé vyzkoušejte!
V rendlíku v 0.5 litru vody uvaříme 4 vejce natvrdo. Vaříme je 10 minut, pak je vychlazené oloupeme. Kysané domácí zelí v sítu mírně propláchneme...
Zelí trochu pokrájíme a vložíme do hrnce i s nálevem. Dolijeme vodou, osolíme, opepříme, přidáme bobkový list a přivedeme k varu. Ve smetaně...
Nastrouhané zelí dáme do hrnce a zalijeme horkou vodou. Přidáme nakrájenou cibuli, sádlo, osolíme a okmínujeme. Uvaříme doměkka. Na sádle...
Tvarůžky, salám a cibuli nastrouháme nahrubo. Přidáme prolisovaný česnek, změklé máslo a lučinu. Na konec dochutíme paprikou a pepřem a řádně...
Omyjeme brambory, dáme je do hrnce, zalijeme 1,2 l vody a vaříme je ve slupce přibližně 20 minut do poloměkka. Pak je scedíme, necháme...
Omyjeme 3 brambory (asi 250 g), dáme do menšího hrnce asi s 4 dl vody a uvaříme je doměkka. Vaříme asi 20 minut, vychladlé oloupeme. Oloupanou...
Ve vlažné vodě rozmícháme droždí, cukr a 1 lžíci hladké mouky. Necháme asi 20 minut kynout kvásek. Potom přidáme změklé máslo, zbylou mouku,...
Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Papriku podélně rozřízneme, odstraníme z ní jádřinec, omyjeme ji pod studenou vodou a nakrájíme na malé kousky...
Vepřový bůček opláchneme a zbavíme žeberních kostí. Vepřovou plec opláchneme a spolu s bůčkem nakrájíme na kousky, vložíme do pekáče, mírně osolíme...
Máslo vyšleháme elektrickým šlehačem s cukrem, vanilkovým cukrem, 0,5 dl smetany a se žloutky. Potom přidáme měkký tvaroh a vše důkladně promícháme.
Švestky rozpůlíme, zbavíme pecek, v cedníku je propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Vajíčka rozklepneme, bílky oddělíme od žloutků a...
Švestky rozpůlíme, zbavíme pecek, opláchneme v cedníku studenou vodou a necháme okapat. Okapané půlky švestek smícháme s cukrem. V míse z mouky,...
Kuřecí maso a cibuli si nakrájíme na kostky. Marinádu si připravíme smícháním všech surovin a maso s cibulí do ní naložíme - nejlépe přes noc. Na...
Hovězí maso opláchneme a nakrájíme na kousky. Cibuli oloupeme a nasekáme, osmažíme ji dorůžova na části tuku, přidáme mletou papriku a zpěníme ji....
Hovězí maso omyjeme a nakrájíme na kostky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno, osmažíme ji na tuku dorůžova a přidáme mletou papriku a kmín. V...
Z omytého a osušeného roštěnce nakrájíme roštěnky, mírně je naklepeme, okrajové blány nařízneme, maso osolíme, opepříme, potřeme třeným česnekem a...
Vepřovou plec opláchneme a nakrájíme z ní přes vlákno plátky. Mírně je naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme rozetřeným česnekem a posypeme drcenou...
Vepřovou kýtu opláchneme a ukrojíme z ní přes vlákno větší tenčí plátky. Rozklepeme je do tenka, osolíme a naplníme směsí vajec míchaných na...
Na oleji osmažíme jemně nakrájenou cibuli. Přidáme omytá, na kousky nakrájená játra a dusíme doměkka. Zalijeme rozšlehanými vejci a necháme srazit....
Žebírka trochu naklepeme, ochutíme solí a pepřem. V pánvi rozehřejeme kvalitní olej, vložíme žebírka a smažíme 4 minuty. Jakmile je obrátíme,...