Východní Čechy
Recepty na tradiční jídla východních Čech najdete v této části. Hradec Králové, Jičín, Náchod, Trutnov, Pardubice a další místa nabízí velmi chutnou kuchyni, v které nechybí zelňačka, bramboráky, křenová nebo koprová omáčka, chlupaté knedlíky a další chutné speciality, opomenout samozřejmě nelze ani tradiční pardubický perník… Všechna známá jídla z východních Čech si podle našich receptů můžete uvařit i doma a u většiny budete příjemně překvapeni nejen snadnou přípravou, ale i vynikající chutí.
Borůvky pečlivě přebereme, opláchneme v cedníku studenou vodou a necháme je okapat. Okapané borůvky mírně rozmačkáme a smícháme s moučkovým cukrem....
Borůvky z kompotu necháme okapat. Vajíčka rozklepneme a bílky oddělíme od žloutků. Z bílků a poloviny cukru vyšleháme tuhý sníh, pak do něj...
Meruňky rozpůlíme, zbavíme pecek, opláchneme je v cedníku studenou vodou a necháme okapat. Okapané poloviny meruně smícháme s cukrem. V míse z...
Smetanu smícháme s mlékem a hladkou moukou. Brambory oškrábeme, důkladně omyjeme a nakrájíme na kostičky. Vložíme je do hrnce s vodou, přisypeme...
Kapustu očistíme, omyjeme a nakrájíme na malé kousky. Cibuli oloupeme a najemno ji nakrájíme. Uzené maso rozkrájíme na kostičky. Sýr nastrouháme. ...
Brambory omyjeme, jednu třetinu uvaříme ve slupce v osolené vodě. Dvě třetiny brambor oškrábeme a s uvařenými oloupanými bramborami je nastrouháme...
Uzené maso uvaříme a nakrájíme na plátky. Do čtvrt litru vývaru přidáme povidla, med, skořici, přilijeme červené víno, osolíme a omáčku necháme...
Uzené maso uvaříme. V hrnku z másla a mouky připravíme jíšku. Hrášek v hrnci podlijeme přiměřeným množstvím vývaru z vaření masa, opepříme a...
Česnek oloupeme, pět stroužků prolisujeme, zbývající nakrájíme na plátky. Brambory oškrábeme, důkladně omyjeme a syrové najemno nastrouháme. Z...
Cibule oloupeme a nadrobno je nakrájíme. Hovězí maso omyjeme, osušíme a naporcujeme na plátky, které z obou stran naklepeme, opepříme a osolíme. ...
Jablka omyjeme, oloupeme a najemno nastrouháme. Brambory důkladně omyjeme a uvaříme v dostatečném množství osolené vody. Vychladlé brambory...
Cibule oloupeme a nakrájíme na jemno. Křen oloupeme, omyjeme a na jemno nastrouháme. V nízkém hrnci rozehřejeme máslo, necháme na něm zesklovatět...
Slaninu nakrájíme na proužky. Žampióny očistíme, omyjeme studenou vodou a okapané nakrájíme na plátky. Srnčí kýtu omyjeme, osušíme, prošpikujeme...
Vepřové zadní koleno a 2 vepřové nožičky důkladně očistíme a omyjeme. Koleno ostrým nožem podélně rozřízneme až ke kosti, aby se rychleji uvařilo....
Očistíme 4 stroužky česneku. Do misky si dáme změklé máslo, přidáme k němu utřený česnek se solí, pokrájené omyté bylinky (petrželovou nať, kerblík...
Očištěné a dobře umyté vepřové vnitřnosti (srdce, plíce, játra, jazyk) dáme do hrnce, zalijeme je 1.7 litru vody, přidáme očištěnou celou cibuli,...
Mladou mrkev očistíme, omyjeme a pokrájíme na kostičky. V rendlíku si přivedeme k varu 4 dl vody s 0,5 lžičkou soli, do ní vložíme mražený zelený...
Žemle pokrájíme na kostičky, které v pánvi na 50 g másla osmažíme dozlatova. Do větší mísy nakrájíme změklé máslo (100 g), které utřeme se 2...
Formu na 12 ks muffin vytřeme rozpuštěným máslem a vysypeme polohrubou moukou. V míse utřeme do pěny měkké máslo pokrájené na kousky s pískovým...
Borůvky propláchneme v sítu pod tekoucí vodou a necháme je okapat. Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. V míse si...