Rusko
Ruská kuchyně je vzhledem k velikosti země, různým národnostem a kulturám velmi pestrá, především ve velkých městech je v současnosti poznamenaná i ostatními kuchyněmi z celého světa. V tradiční ruské kuchyni se objevují ryby, drůbež a zvěřina, lesní plody, houby a med, dále různé druhy obilovin včetně prosa. Polévky a omáčky mají základ především v místní zelenině, masu a rybách. typickým celosvětově známým jídlem ruské kuchyně je boršč, nápojem pak vodka.
Recepty na typická jídla kuchyně Ruska vás v mnoha případech příjemně překvapí svojí poměrně jednoduchou přípravou i konečnou chutí hotových jídel. Ruské jídlo se zcela jistě stane vítaným zpestřením vašeho jídelníčku.
Uzeného jesetera najemno rozmixujeme spolu se zakysanou smetanou. Osolíme, opepříme, přidáme nasekaný kopr a lososový kaviár. Nakonec zlehka...
Slanečky máčíme jeden den ve vodě a ještě půl dne v mléce. Potom je vykostíme a nakrájíme na kostičky. Přidáme nastrouhaná jablka, citronovou šťávu...
Omyté maso nakrájíme přes vlákno na malé kousky, naklepeme, osolíme a opepříme. Maso střídavě napichujeme s cibulí a slaninou nakrájenou na plátky...
Mouku promícháme se solí, pepřem a mletou paprikou. Ve směsi obalíme omyté, na proužky nakrájené maso. V pánvi na části oleje smažíme oloupanou,...
Kosti omyjeme, rozsekáme a vložíme do hrnce. Přidáme opláchnuté hovězí a vepřové maso, zalijeme vodou, uvedeme do varu, omezíme příkon tepla,...
Rohlík nakrájíme a přelijeme smetanou, kuřecí prsa naklepeme. V misce rozmícháme mleté maso se solí, pepřem, muškátovým oříškem, žloutky a...
Bílky se špetkou soli vyšleháme v míse na pevný sníh. Potom po lžících zašleháváme cukr a když bude sníh lesklý, zašleháme maizenu a ocet. Sníh...
Kosti omyjeme, rozsekáme a vložíme do hrnce. Zalijeme je vodou, uvedeme do varu, omezíme příkon tepla, mírně osolíme, přidáme celý pepř a zvolna...
Opláchnuté hovězí maso protkneme slaninou a osolíme. Očištěnou zeleninu a cibuli nakrájíme na plátky, osmahneme na polovině dávky tuku a přidáme...
Hovězí svíčkovou opláchneme, osušíme a nakrájíme na menší kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno. Osmažíme ji na části tuku dorůžova,...
Hovězí roštěnec (nebo hovězí zadní maso) opláchneme a nakrájíme na plátky. Rozklepeme je do šíře a osolíme. Do středu plátků klademe nudličky...
Hovězí maso opláchneme a nakrájíme přes vlákno na plátky, které do šíře rozklepeme a osolíme je. Hlávkové zelí očistíme, rozkrojíme, zbavíme...
Hovězí svíčkovou opláchneme a zbavíme blan. Nakrájíme ji na hrubé nudličky, osolíme a opepříme. Maso opečeme v horkém tuku, přidáme oloupanou a na...
Z upraveného hovězího roštěnce ukrojíme plátek-roštěnou. Mírně ji naklepeme, okrajové blány i s tukem nařízneme, osolíme a na tuku rychleji opečeme...
Z upravené a odblaněné hovězí svíčkové a z vepřové kýty nakrájíme 6 kousků masa (od každého druhu po 3 kouscích) a napícháme je spolu s oloupanou...
Telecí kýtu omyjeme, osušíme a nakrájíme na řízky. Mírně je naklepeme, okraje nařízneme a maso osolíme. V horkém tuku řízky po obou stranách...
Vepřovou kýtu opláchneme a přes vlákno nakrájíme na plátky, které doširoka naklepeme. Vepřový ořez opláchneme a semeleme najemno na masovém...
Vepřovou pečeni opláchneme, zbavíme obratlových výčnělků a nasekáme z ní žebírka. Každé žebírko na plocho rozřízneme. Vzniklý otvor v mase...
Skopovou kýtu vykostíme, odblaníme, zbavíme šlach a opláchneme v teplé vodě. Nakrájíme ji na kousky (4-6ks na porci), mírně naklepeme, osolíme,...
Droždí promícháme s cukrem, zředíme vlažnou vodou, přidáme trochu prosáté mouky a promícháme. Vzniklé těstíčko - kvásek necháme v teple vykynout. ...
Hovězí, vepřové a telecí maso opláchneme a jemně umeleme s cibulí a s žemlí namočenou v mléce. Směs mírně osolíme, přidáme mletý pepř, vejce, dobře...
Hovězí a vepřové maso opláchneme a jemně semeleme spolu s žemlí namočenou ve vodě a vymačkanou a s polovinou dávky oloupané cibule. Směs osolíme,...
Hovězí, telecí a vepřové maso omyjeme a jemně semeleme se žemlí namočenou ve vodě a vymačkanou. Mírně osolíme, přidáme vejce, mletý pepř, 1/3 dávky...
Kuřata očistíme, omyjeme a stáhneme z kůže až ke křídlům. Prsíčka vyřízneme spolu s křidélkem, zadní část stehýnka vykostíme a ponecháme jen...
Rybí filé nakrájíme na porce, osolíme a ve vymaštěném pekáči upečeme doměkka. Ze zbylého tuku a z prosáté mouky připravíme světlou zásmažku....
Do rozpuštěného másla přidáme cukr a třeme. Přidáme žloutek, mléko, mouku a prášek do pečiva. Za stálého míchání přidáme kakao a tuhý sníh. ...
Rozetřeme cukr s droždím, přidáme polovinu vlažného mléka a trochu mouky. Zaděláme kvásek, který necháme na teplém místě vzejít. Rozpustíme máslo a...
Slanečky nakrájíme na kousky. Oloupané brambory s mrkví uvaříme doměkka. Červenou řepu vaříme zvlášť, aby se ostatní suroviny neobarvily. Po...
Bílky důkladně šleháme do tuhého sněhu, přidáme cukr, škrob a ocet. Na plech s pečícím papírem označíme kruh o průměru 18 cm, naneseme na něj sníh...
Do džbánu nalijeme bourbon, curacao nebo pomerančový likér, přisypeme višně nebo třešně bez pecek, promícháme a dáme na dvě hodiny chladit. ...