Slovensko
Slovenská kuchyně je velmi podobná kuchyni české, ale najdeme v ní i kuchyni moravskou, maďarskou, rakouskou nebo německou. Velmi často se používá vepřové a jehněčí maso, brambory, zelí a mléčné výrobky, především sýry. Známá jídla jsou například bryndzové halušky a živánská, ze sýrů parenica, korbáčiky, oštiepok a bryzdza.
Recepty na typická jídla kuchyně Slovenska vás v mnoha případech příjemně překvapí svojí poměrně jednoduchou přípravou i konečnou chutí hotových jídel a slovenské jídlo se zcela jistě stane vítaným zpestřením vašeho jídelníčku.
Krajíčky veky slabě potřeme máslem. Vždy mezi 2 krajíčky vložíme plátek pařeného sýru. Připravené krajíčky se sýrem namočíme v rozšlehaných...
Omyté papriky podélně rozřízneme a vnitřek vykrojíme. Smícháme prolisovanou brynzu s měkkým máslem, nastrouhanou cibulí, mletou paprikou a...
Brambory uvařené ve slupce oloupeme a prolisujeme. Přidáme sůl, mouku a vypracujeme hladké těsto. Na pomoučeném vále z těsta vytvoříme dlouhý...
Kuřecí prsa naklepeme, osolíme, opeříme a pokapeme rozpuštěným máslem. Do misky nasypeme mouku, mletou papriku, přidáme vejce, prolisovaný česnek a...
Kuře očistíme, omyjeme a protáhneme nudličkami slaniny obalenými ve sladké paprice - hlavně stehýnka a prsíčka. Kuře uvnitř potřeme rozetřeným...
Oloupané brambory nastrouháme, přidáme mouku, sůl a vypracujeme těsto. Z těsta oddělíme pruh, přendáme jej na prkénko a nožem odsekáváme nudle asi...
Do vlažného mléka nasypeme rozdrobené droždí, přidáme špetku cukru a necháme v teple vzejít kvásek. Do mísy nasypeme mouku, přidáme Heru, vejce,...
Očištěné a omyté syrové brambory nastrouháme najemno, osolíme, přisypeme polohrubou mouku, přibližně třetinu váhy brambor. Výsledné těsto musí být...
Z vlažného mléka, lžičky cukru a droždí připravíme kvásek. Máslo utřeme s cukrem a se žloutky, přidáme vanilkový cukr, citronovou kůru, špetku...
Vybereme větší štiku, budeme z ní potřebovat pouze filety. Štiku vykucháme, omyjeme, odřízneme hlavu, ploutve, opatrně vyndáme páteř a maso zbavíme...
Zelí překrájíme, kapie nakrájíme na nudličky a malé cibulky na slabé plátky. Přidáme nasekanou petrželku (nebo kopr), nastrouhaný křen a vše...
V hrnci rozpustíme máslo, přisypeme mouku a usmažíme světlejší jíšku. Zalijeme mlékem, dobře rozmícháme, osolíme a povaříme. Přidáme strouhaný křen...
Do mísy nasypeme mouku, přidáme žloutky, špetku soli, přilijeme ocet, olej, vodu a vypracujeme hladké těsto. Rozpůlíme a vyválíme dva pláty. Jablka...
Rajčata omyjeme a nakrájíme na kostičky, papriky bez jádřinců nakrájíme na slabé nudličky, cibuli nadrobno, jablka oloupeme, vydlabeme jádřince a...
Jablka oloupeme, rozpůlíme, vydlabeme jádřince a dužinu nakrájíme na kostičky. V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme jablka a chvíli je podusíme ve...
Kotlety naklepeme, po obvodu trochu nařízneme, osolíme a opepříme. Slaninu nakrájíme na hranolky, česnek utřeme se solí. Kotlety potřeme...
Cibuli nakrájíme na plátky a rozebereme na kroužky, okurky nakládačky pokrájíme na kolečka, papriky bez jádřinců na nudličky, rajčata na plátky a...
V pánvi rozehřejeme máslo, přisypeme cibuli, zpěníme (cibule nesmí zrůžovět, musí zůstat bílá), přisypeme mouku a usmažíme světlou cibulovou jíšku....
V misce smícháme mouku, cukr a kypřící prášek. Oloupaná jablka nastrouháme na hrubo. Plech vymažeme tukem, vysypeme strouhankou a polovinu směsi z...
V míse vyšleháme vejce s krupicovým cukrem a 1 vanilkovým cukrem. Přidáme olej, vodu a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Vymícháme těsto, které...