Irsko
Recepty na typická jídla kuchyně Irska vás v mnoha případech příjemně překvapí svojí poměrně jednoduchou přípravou i konečnou chutí hotových jídel. V irské kuchyni se velmi často připravuje jehněčí a drůbeží maso i ryby, oblíbenou přílohou jsou brambory. Tradiční jídla Irska budou zcela jistě zajímavým zpestřením vašeho jídelníčku.
Z vody a kávy připravíme filtrovanou kávu. Do 2 vysokých a teplých sklenic na dno dáme 1 lžičku cukru a přelijeme pravou irskou whisky. Nakonec vše...
Na dno skleněných pohárů nalijeme whisky, osladíme a dolijeme kávou připravenou z mleté kávy a 4dl vařící vody. Ozdobíme ušlehanou šlehačkou.
Do nahřátých sklenic dáme 2 lžičky krupicového cukru a do dvou třetin nalijeme horkou černou kávu. Zamícháme, přidáme 2 lžíce irské whisky a navrch...
Mražené nebo čerstvé maliny rozmixujeme na pyré, dle chuti můžeme přisladit. Na dno sklenice dáme lžíci malin, jogurtu a sušenek, vytvoříme dvě...
Omyté skopové maso nakrájíme na kostky a podusíme na cibulce. Osolíme a opepříme. K poloměkkému masu přidáme nakrájenou kapustu a brambory...
V kastrole rozehřejeme sádlo, přidáme cibuli nakrájenou na kroužky a podusíme ji. Omyté maso nakrájíme na kostky a osmahneme na cibuli - nesmí...
Omyté maso nakrájíme na kostky, vložíme do kastrolu spolu s bobkovým listem, osolíme, opepříme a zalijeme vývarem. Zvolna vaříme asi 45 minut. ...
Plech vyložíme pečicím papírem a vyznačíme na něm kolo o průměru 26 cm. Z másla, cukru a whisky ušleháme krém, zašleháme do něj žloutky a...
Brambory oloupeme, omyjeme, pokrájíme na tenké plátky. Mléko dáme zahřát, poté přisypeme nastrouhaný sýr a ohříváme do úplného rozpuštění sýra v...
Hladkou mouku smícháme s práškem do pečiva, nasekanou petrželkou, tymiánem, solí a pepřem. Přilijeme asi 100 ml vody a vše dobře promícháme....
Maso očistíme, pokrájíme na větší kousky, osolíme, opepříme a necháme 15 minut osmahnout na rozpáleném oleji. Cibuli a brambory oloupeme a...
Oloupeme brambory, nakrájíme na kostičky a v osolené vodě vaříme 15-20 minut doměkka. Mezitím očistíme kapustu, rozčtvrtíme a nasekáme na nudličky....
Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce. Kapustu nakrájíme na nudličky. Slaninu pokrájíme na malé kousky. 25 g másla rozpálíme, osmahneme na něm...
Uděláme si knedlíčky - do velké mísy dáme ovesné vločky, mouku s kypřicím práškem, sůl a petrželku. Vmícháme rostlinný tuk a přilijeme vodu....
Do pekáče střídavě navrstvíme očištěné jehněčí kotlety, oloupanou, na plátky nakrájenou cibuli, očištěnou, na kolečka nakrájenou mrkev a třetinu...
Do velkého hrnce dáme na kostičky pokrájenou slaninu a necháme ji zesklovatět. Na slaninu dáváme postupně vrstvy na kostky nakrájeného masa,...
Brambory očistíme, nakrájíme na silné plátky, mrkev na kolečka, cibuli na plátky a rozebereme na kroužky, jehněčí maso nakrájíme na kostky....
Jehněčí maso nakrájíme na kostky, brambory oloupeme, nakrájíme na silné plátky, kapustu rozkrojíme, vyřízneme košťál a listy nakrájíme na silnější...
Kuřecí prsa rozkrájíme na menší plátky, cibuli nadrobno, mrkev na kolečka, jablka oloupeme, rozkrojíme, vyřízneme jádřince a dužinu pokrájíme na...
Plech vyložíme pečicím papírem, chleba budeme péci v troubě předehřáté na 170 °C. V míse promícháme 250 g hladké a 250 g celozrnné mouky se sodou...