Švýcarsko
Recepty na typická jídla kuchyně Šýcarska vás v mnoha případech příjemně překvapí svojí poměrně jednoduchou přípravou i konečnou chutí hotových jídel. V švýcarské kuchyni se velmi často připravuje jehněčí, skopové, telecí a drůbeží maso, oblíbenou přílohou jsou brambory. Celosvětově známé jsou velmi kvalitní švýcarské sýry a určitě byste měli vyzkoušet například vynikající sýrové suflé. Tradiční jídla Švýcarska budou zcela jistě zajímavým zpestřením vašeho jídelníčku.
Chléb nakrájíme na kostičky a v míse namočíme do mléka. Na pánvi zpěníme na 2 lžících másla nakrájený mangold, pórek, petrželovou a celerovou nať....
Oloupané brambory nakrájíme na kostičky a uvaříme v osolené vodě. Scedíme a ještě horké rozmačkáme na kaši. Dáme do mísy a přidáme máslo,...
Kýtu nakrájíme na řízky, naklepeme a osolíme. Na každý řízek položíme plátek šunky a sýra. Maso přeložíme na půl, sklepneme okraje a závitky...
Sýr nastrouháme, smícháme se strouhankou osmaženou na másle a zalijeme vývarem. Polévku povaříme, rozmícháme v ní vejce, okořeníme špetkou...
Sýr nastrouháme nahrubo a přidáme nadrobno nasekaná vejce, která jsme předem uvařili natvrdo. Zalijeme smetanou ochucenou solí, křenem, hořčicí,...
Zapékací misky vymažeme máslem a vyložíme plátky sýru. Do každé misky rozklepneme čerstvé vejce, osolíme a opepříme. Zalijeme smetanou a posypeme...
Máslo, žloutky a cukr utřeme do pěny. Přidáme vanilkový cukr a citronovou kůru, sníh z bílků a nakonec mouku. Těsto naplníme do máslem vymazané a...
Vejce ušleháme, přidáme sůl, mléko a mouku. Vše smícháme ve vláčné těsto, které po částech protlačíme hrubým cedníkem do vařící osolené vody. Když...
Řízky z telecí kýty naklepeme, osolíme a na každý do poloviny položíme plátek šunky a sýru. Druhou polovinu přehneme, aby se okraje kryly a...
Plátky rohlíků opečeme na oleji z obou stran dozlatova. Na pánvičce na másle připravíme míchaná vejce a po usmažení do nich vmícháme trochu...
Očištěnou a jemně nakrájenou zeleninu zalijeme vařící osolenou vodou a povaříme. Přidáme na kostičky nakrájené brambory a oloupaná, nakrájená...
Zapékací mísu vymastíme polovinou másla. Uvařené brambory i vejce nakrájíme a do mísy klademe vrstvu brambor, osolíme, posypeme nastrouhaným sýrem...
Omyté maso nakrájíme na řízky, rozklepeme je a osolíme. Na každý řízek položíme plátek sýru a šunky a přeložíme na půlky. Okraje masa sklepneme...
Omytou kýtu nakrájíme na řízky, naklepeme je, osolíme a obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích a ve strouhance. Maso osmažíme v rozpáleném oleji...
Očištěné lišky nakrájíme na kousky a dáme je na rozehřáté kostičky slaniny, na které jsme zpěnili nakrájenou cibuli. Po chvíli přidáme petrželku,...
Z mouky, mléka, vejce a soli připravíme řídké palačinkové těsto. Přidáme k němu očištěné, nasekané a podušené žampiony a vše dobře zamícháme. Do...
Mouku osolíme, přidáme změklé máslo, jedno vejce, jeden žloutek a podle potřeby trochu studené vody. Zaděláme hladké těsto a necháme je 1 hodinu...
Omytou kýtu nakrájíme na medailonky, lehce je naklepeme, osolíme a opečeme na másle. Výpek zaprášíme moukou, krátce ji osmahneme, zalijeme smetanou...
Omyté maso nakrájíme na nudličky a spolu s rozkrájenou šunkou za stálého míchání osmahneme na oleji, přidáme jemně pokrájenou cibuli a smažíme...
Očištěnou mrkev nakrájíme na proužky, oloupanou cibuli krájíme na půlkolečka. Na pánvi rozehřejeme olivový olej, vložíme na něj mrkev a cibuli,...