Zbožíznalství

Zde najdete snad úplně vše o nejrůznějších potravinách a surovinách - ovoci, zelenině, masu, rybách, luštěninách atd. Nechybí ani jednoduché vysvětlení různých kuchařských výrazů nebo gastronomických názvů postupů. V tomto rozsáhlém gastronomickém slovníku najdete požadované informace nejen podle abecedy, ale i pomocí fulltextového vyhledávání. Pro ještě jednodušší a rychlejší hledání lze využít i jednotlivé kategorie.

obr_Ovoce

Ovoce

Ovoce je důležitým zdrojem různých vitamínů, minerálů, vlákniny a mnoha dalších látek, které lidské tělo potřebuje. Zde najdete všechny základní a důležité informace snad o každém ovoci, které znáte. Zjistíte, jaké vitamíny obsahuje i jak prospívá…

více
obr_Zelenina

Zelenina

Zelenina je stejně jako ovoce nenahraditelným zdrojem vitamínů, minerálů, vlákniny a dalších látek, které lidské tělo potřebuje. Zde se ale dozvíte mnohem víc, než jaké cenné látky pro zdraví obsahuje. Zjistíte, kdy a jak je nejvhodnější kterou…

více
obr_Ořechy

Ořechy

Termínem ořechy označujeme mnoho různých plodů a semen. Všechny ořechy jsou zdrojem oleje a výživných látek důležitých pro lidský organizmus. Konzumují se čerstvé, sušené, naložené nebo pražené a solené. Většina druhů ořechů se používá také při…

více
obr_Bylinky

Bylinky

Mnoho druhů bylinek roste volně v přírodě, můžeme je také koupit v obchodech, kde se prodávají čerstvé i sušené. Jak ale bylinky prospívají lidskému organismu a co všechno obsahují, to ví jen málokdo. Mnoho druhů je možné využít i jinak, než jen k…

více
obr_Koření

Koření

Koření nejčastěji používáme pro zlepšení chuti připravovaných pokrmů. Koření ovšem není jen pepř, paprika, kmín, kari nebo nové koření…Existuje neuvěřitelné množství druhů, a u některých často ani nevíme, na co je použít. Koření se velmi často…

více
obr_Houby

Houby

Hub roste po celém světě mnoho různých druhů. V základu dělí na jedlé, nejedlé a jedovaté, které jsou pro značné množství prudkých jedů lidskému zdraví velmi nebezpečné. Jedlé obsahují velké množství různých vitamínů i minerálních látek a mají jen…

více
obr_Maso

Maso

Maso je nedílnou součástí naší výživy. Vyznačuje se vysokým podílem hodnotných bílkovin, vysokým obsahem vitamínů , minerálních látek a nenasycených mastných kyselin. Jedná se o zdravou a ceněnou potravinu, která skýtá mnoho variant způsobů přípravy…

více
obr_Šunky a uzeniny

Šunky a uzeniny

Nejrůznější druhy salámů nás provázejí snad každý den. Známe salámy trvanlivé i určené k rychlé spotřebě. Stejné je to i se šunkami - i těch je dnes k dostání mnoho druhů. Co který salám obsahuje, jak vybrat ten správný, který raději vůbec…

více
obr_Mořské plody

Mořské plody

Mořské plody, nazývané i dary nebo plody moře se získávají z mořských živočichů. Do skupiny mořských plodů patří měkkýši – hlavonožci a mlži, korýši – krevety a humři, a ještě ostnokožci – sumýši a ježovky. V Evropských zemích se nejvíce připravují…

více
obr_Ryby

Ryby

Ryby z moří, oceánů, jezer, řek a potoků jsou oblíbené ve všech světových kuchyních. Ne každý kuchař má ale možnost koupit a připravit zcela čerstvé, právě ulovené ryby. Díky stále lepším podmínkám transportu a možnostem chladicí a zmrazovací…

více
obr_Sýry

Sýry

Znáte všechny druhy sýrů? Nejsou jen měkké a tvrdé, tučné a netučné… Sýrů je skutečně velmi mnoho a liší se od sebe nejen konzistencí, vzhledem a obsahem tuku. Velmi důležité jsou výchozí suroviny, způsob zpracování, doba i místo jejich zrání. Mnoho…

více
obr_Těstoviny

Těstoviny

Nevaječné, vaječné, pšeničné, žitné…nudle, fleky, kolínka, špagety… těstovin je tolik druhů, že to až chvílemi vypadá, jako by se v nich už nedalo ani vyznat. Ve skutečnosti to ale tak složité není. V těstovinách se velmi rychle vyznáte, když…

více
obr_Tuky a oleje

Tuky a oleje

Rostlinné i živočišné tuky jsou důležitým zdrojem energie a součástí výživy člověka. Používají se především pro tepelné úpravy pokrmů, některé i k přímé konzumaci. Živočišné tuky – mimo máslových - se získávají nejvíce vyškvařením tukových tkání…

více
obr_Luštěniny

Luštěniny

Luštěniny – nebo také luskoviny – jsou hrách, fazole, čočka a sója, patří mezi ně i stále více používaná cizrna. Pro člověka jsou luštěniny důležitým zdrojem mnoha látek a živin. Luštěniny obsahují poměrně velké množství vitamínů skupiny B a…

více
obr_Med

Med

Patří k nejstarším potravinám na světě. Med je hustý a lepkavý, obsahuje mnoho lehce stravitelných sacharidů. Vytvářejí ho včely, případně i jiný hmyz, sběrem a zahušťováním sladkých šťáv hlavně z nektarů květů a také z výměšků různého hmyzu – tzv.…

více
obr_Vejce

Vejce

Vejce – jsou velmi důležitou potravinou. Obě složky – bílek i žloutek – mají v kuchyni mnoho různého využití. Vejce obsahují značné množství biologicky velmi hodnotného proteinu – jedno vejce pokryje 15% denní potřeby bílkovin a výživné látky…

více
obr_Octy

Octy

Ocet znali již ve starém Egyptě, Řecku i Římě, kde s ním zvyšovali trvanlivost jídel a zvýrazňovali jejich aroma. Ocet je v v současné době nezbytný pro přípravu mnoha pokrmů, například pro okyselování salátů, konzervování zeleniny nebo zjemňování. …

více
obr_Mléčné výrobky

Mléčné výrobky

Mléko a mléčné výrobky jsou velmi důležité složky výživy. Používají se k přímé konzumaci i ve studené a teplé kuchyni. V České republice se pod označením mléko prodává mléko kravské, ostatní druhy mléka - ovčí nebo kozí - a výrobky z nich musí být…

více
obr_Obiloviny

Obiloviny

Cereálie jsou obiloviny, slovo cereální tedy znamená „z obilovin“ a tak tedy cereálie nejsou müsli, pojem zdraví nebo celozrnný, jak se často mylně domníváme. V zásadě jsou všechny výrobky z obilovin cereální…   Cereální výrobky jsou velmi…

více
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist