Lněný olej

zpět do Tuky a oleje
  • Anglicky: Linseed oil

LNĚNÝ OLEJ – rostlinný olej získávaný ze sušených zralých semen lnu setého.

Původ a historie

Lněný olej se u nás v minulosti často využíval a byl velmi oblíbený. Hospodyně ho kupovaly přímo od prodavačů na ulici bezprostředně po vylisování, což mělo výhodu v tom, že bylo možné ho kupovat jenom tolik, kolik se během krátké doby spotřebovalo a olej se nestihl zkazit. Později ho nahradily levnější a trvanlivější oleje.

Vzhled, chuť a vůně…

Chuť oleje lisovaného za studena je mírně trpká, má žlutou zakalenou barvu. Čerstvý má vyloženě léčivé vlastnosti a chuť dobrou, zestárlý nebo špatně skladovaný však chutná nepříjemně a zdraví spíše škodí.

Zdraví a vitamíny

Lněný olej je vyroben ze 100% lněných semen. Existuje lisovaný za studena i rafinovaný. Oba oleje mají vysoký obsah kyseliny linolenové, obsahují také vitamin E – 9 mg na 100 ml oleje. Je ceněn zejména pro svůj vysoký obsah omega-3 mastných kyselin.

Použití lněného oleje v gastronomii

Používá se zejména ve studené kuchyni, může se ale přidávat i do teplých pokrmů. Do teplých pokrmů ho přidáváme až po jejich dokončení, olej se totiž nesmí zahřívat.

Lze jej použít i do salátové zálivky, pokud je zkombinován s nasládlým octem. Jeho chuť můžeme zjemnit smícháním s máslem nebo olivovým olejem.

Je možné ho používat k maštění běžných jídel. Výborný je s rýží především s rýží paraboiled, jejich spojením vzniká neobyčejně přitažlivá chuť. Podobně se chuťové vlastnosti lněného oleje znásobí ve spojení s některými druhy zeleniny.

Kombinace je nutné si dopředu vyzkoušet, protože s některými potravinami chutná spíše hořce, zatímco s jinými se chuť celého jídla až nečekaně zlepší.

Dostupnost a skladování

Lněný olej je k dostání pouze v prodejnách se zdravou výživou. Olej nemá dlouhou trvanlivost. Uchovává se v temnu, při pokojové teplotě. Lněný olej má velmi vysoký obsah polynenasycených mastných kyselin (asi 70 %), a proto je velmi choulostivý k oxidaci. Za normální teploty se na vzduchu rychle kazí, což se projeví zhořknutím. Můžeme ho uschovat doma v mrazicím boxu chladničky.

Léčivé účinky

- užívá se k posílení imunity

- ničí nádorové buňky

- užívá se při léčbě ledvinových onemocnění

- minimalizuje potíže oběhového systému

zpět do Tuky a oleje