Mozzarella

zpět do Sýry

MOZZARELLA je sýr filata původem z Itálie.

Původ a historie

Mozzarella pochází s italské Kampánie, původně se vyráběla z mléka buvolů nahnanách jen v několika málo zemích, jako je Itálie či Bulharsko, z toho důvodu se dnes Mozzarella nejčastěji vyrábí z mléka kravského.

Vzhled, chuť, vůně…

Nejznámější tvar mozzarelly je kulovitý, vyrábí se ale i jiné tvary. Hmotnost podle tvaru sýru se pohybuje mezi 20-800 g. Těsto má homogenní konzistenci, je slabě elastické, barva sýru je bílá, povrch hladký, jemný, sýr se velmi dobře krájí a je poddajný.

Mozzarella má mléčnou až neutrální, jemně nakyslou chuť a aroma. Slupka je tenká 1 mm. Obsah tuku v sušině je 45 %. 

Výroba

Mozzarella se vyrábí z kravského mléka zahřívaného na teplotu 33-36 °C. Srážení probíhá za pomoci mléčných fermentů a syřidla. Sýřenina nakrájená na zrna se ukládá na 5 hodin do syrovátky a poté se hmota nakrájí na pásy. Ty se vloží do speciálních nádob, ve kterých se ve vodě horké 95 °C vytahují a krájí na požadovanou velikost. Nakonec se sýr ochladí ve studené vodě, solí se v nálevu a balí se.

Druhy

Mozzarella di Bufalla Campana - mozzarella z buvolího mléka

Fior di latte - „mléčný květ“ - mozzarella z kravského mléka

Mozarella affumicata (affumicato = uzený), zvaná též Provola, s nazlátle hnědou barvou, výraznější chutí, která je podle tradic uzená ohněm.

Použití sýru Mozzarella v gastronomii

Mozzarella se nakládá do bylinek, oleje a česneku, spolu s rajčaty a bazalkou tvoří vynikající kombinaci. Tento sýr je oblíbený na pizze či těstovinách.

Dostupnost a skladování

Tento sýr se prodává zatavený do plastikových sáčků, je běžně k dostání.

Po otevření sýr vydrží pouze několik dní v chladničce.

zpět do Sýry