Olej z vlašských ořechů

zpět do Tuky a oleje

OLEJ Z VAŠSKÝCH OŘECHŮ - rostlinný olej vyráběný z plodů ořešáku královského (latinsky Juglans regia) je znám pro své výrazné aroma a příznivý vliv na zdraví.

Výživný, aromatický, zdravý…

Olej z vlašských ořechů lisovaný za studena je velmi kvalitní a zdraví prospěšný olej, který je v gastronomii znám pro své typické silné ořechové aroma a široké využití ve studené kuchyni, obsahuje unikátní poměr omega 3 a 6 mastných kyselin, který prospívá lidskému srdci a rovněž si zachovává mnoho vitamínů přirozených vlašskému ořechu. Je vyhledáván i pro regenerační a kosmetické účely, protože vyhlazuje jemné vrásky a pomáhá hojit poškozenou pokožku.

Historie a původ

Olej se vyrábí z jader ořešáku královského, jehož historie je zdokumentovaná až do doby před více než 6,5 tisíci lety. Typickými oblastmi jeho výskytu byla Jižní Evropa, Čína a Střední Asie a zmírnění klimatu mělo pozitivní vliv na jeho šíření do širšího světa, které je známé již od starověku. V polovině prvního tisíciletí je jako pěstovaná rostlina rozšířen do severní a západní Evropy, odkud je osadníky převezen až na kontinent Amerika. V České republice jsou dnes již vlašské ořechy zdomácnělé a zcela běžné.

Zajímavostí je, že vlašské ořechy jsou svým tvarem velmi podobné lidskému mozku, také proto jejich příznivé účinky byly (a také často ještě jsou) lékaři spojovány právě se zdravím a správnou činností mozku.

Vzhled, chuť, vůně…

Olej z vlašských ořechů se vyznačuje výraznou tmavě žlutou barvu, má drsnou ořechovou chuť a typické ořechové aroma.

Zdraví a vitamíny

Za studena lisovaný olej z vlašských ořechů si uchovává většinu původních přírodních látek vlašského ořechu. Tento olej je bohatý na nasycené mastné kyseliny, má vysoký obsah kyseliny linolové, která patří mezi omega 6 mastných kyselin, dalším zástupcem mastných kyselin je kyselina linolová, která patří k omega 3 mastným kyselinám. Právě vyvážený obsah omega 3 a 6 mastných kyselin je nezbytný k prevenci srdečních onemocnění a čištění cévního systému od rizikového cholesterolu.

Panenský olej z vlašských ořechů si také uchová vitamíny B, B1, B2, B3 a B6. Je zdrojem kyseliny listové, draslíku, fosforu, zinku a hořčíku.

Použití oleje z vlašských ořechů v gastronomii

V gastronomii je nejlepší používat panenský, za studena lisovaný olej z vlašských ořechů, jen ten si udržuje své výživné hodnoty. Rafinovaný olej z vlašských ořechů ani na trhu běžně k dostání není.

Olej má široké využití ve studené kuchyni, ale má nízký kouřový bod a rozhodně není vhodné ho zahřívat, nebo s ním dokonce smažit.

Vlašský olej se je možné použít k dochucení sladkých pokrmů, krémových náplní, dezertů či do pečiva. Výborně se hodí také do omáček a polévek.

Použití v péči o tělo

Olej z vlašských ořechů nachází své široké uplatnění při zevním užití. Nachází se v řadě kosmetických produktů, ale dobře poslouží i ve své surové podobě v každé domácnosti. Má protizánětlivé a regenerační účinky, a tak napomáhá k hojení ran, vřídků a popraskané kůže. Lze jej použít k masážím svalů a kloubů, ve kterých tlumí zánětlivost a bolestivost. Je v hodný k ošetření a očistě vlasové pokožky, posiluje kořínky a dodává vlasům zdravý lesk. V péči o pleť je možné ho použít jako regenerační krém po suchou a zralou pokožku, zanechává pleť jemnou a vláčnou a vyhlazuje jemné vrásky.

Skladování

Olej je nejlépe skladovat v chladu a temnu.

Léčivé účinky

Olej z vlašských ořechů

- pomáhá při léčbě ekzémů a popraskané kůže a lupénky,

- urychluje hojení a má protizánětlivé účinky,

- působí jako antioxidant,

- při užití k masážním účelům snižuje bolest kloubů a svalů,

- snižuje hladinu cholesterolu v krvi,

- pomáhá při cukrovce, chronické hepatitidě, při zvýšen funkci štítné žlázy, při léčbě roupů a zácpy,

- snižuje kyselost žaludečních šťáv,

- zvyšuje imunitu

- zpomaluje proces stárnutí organismu,

- u mužů pomáhá pravidelné užívání ke zvýšení potence

zpět do Tuky a oleje