Olivový olej

zpět do Tuky a oleje
  • Anglicky: olive
  •  olive
  •  Ölbaum
  •  Olea europaea
  •  aceituna

Základní surovinou pro výrobu tohoto oleje jsou olivy. Olivový olej se lisuje za studena, rozděluje se do 4 jakostních tříd. Olivový olej panenský extra - získává se z oliv mechanickým způsobem. Podíl volných mastných kyselin nepřekračuje 1g na 100g oleje. Jedná se o nejkvalitnější jakostní třídu. Panenský olivový olej - získává se stejným způsobem. Podíl volných mastných kyselin nesmí překročit 2g na 100g oleje. Normální panenský olivový olej - obsahuje rafinovaný olej a olej přímo z oliv. Podíl volných kyselin je max. 1,5g na 100g oleje. Pokrutonový olej - vyrábí se lisováním pokrutin, které zbyly po lisování olivového oleje. Obsahují vysoký zbytkový podíl tuku - ten se z nich získává extrakcí. Pokrutinový olej obsahuje olej získaný z oliv a olej po extrakci a rafinaci pokrutin. Podíl volných mastných kyselin je max. 1,5g na 100g oleje. Olivový olej může chutnat jemně, ale i výrazně. Má nazelenalou barvu. V kuchyni se používá ke smažení, dušení, pečení i k vaření. Skvěle ochutí zálivky, saláty nebo studené předkrmy. K dostání je běžně v supermarketech nebo v prodejnách se zdravou výživou. Uchovává se v temnu a chladu.

Jednotlivé druhy olivového oleje se od sebe liší barvou, hustotou i chutí. Rozdíly vznikají použitím různých odrůd oliv, ale i s ohledem na půdu, podnebí a dobu sklizně. Zelená nebo černá barva oliv není ovlivněna odrůdou, ale zralostí, protože všechny odrůdy postupně během zrání mění svoji barvu ze zelené na purpurovou a pak tmavě modrou až černou.

Pro zpracování na oleje se používají olivy v různém stupni zralosti. Olej syté zelenavé barvy se získává z nezralých oliv a má jejich výraznou příchuť. Na jemné oleje se používají zralé tmavé olivy.

Nejlepší olivový olej je lisovaný za studena a nesmí obsahovat víc než 1 % nasycených volných mastných kyselin. Od roku 1991 se v zemích Evropské unie smí prodávat pouze pod názvem „Extra panenský olivový olej“ – anglicky extra virgin, německy natives Olivenöl extra, francouzsky vierge extra, italsky extra vergineašpanělsky virgen extra.

Největšími výrobci olivových olejů jsou Španělsko, Itálie, Turecko, Řecko a také Maroko a Kalifornie.

zpět do Tuky a oleje