Pelyněk kozalec - estragon (Artemisia dracunculus)

Jinak pravý estragon, francouzský estragon, dragon, paldán. Používáme mladé výhonky a listy, čerstvé či sušené, mleté a třené. Estragon má lehce peprné aroma, nasládle trpké s nádechem anýzu. Vedle pažitky, petržele a kerblíku je součástí známé francouzské směsi bylinek "Fines Herbes". Čerstvým estragonem se ochucují smetanové omáčky, omelety, sýry, tvaroh, máslo, výborně se hodí k dušeným rybám, drůbežím či vaječným pokrmům. Používá se také k dochucení hořčičných omáček a salátových dresinků. Estragonové stonky se mohou vařit společně s dušenými pokrmy či vývary. Listy se musí povařit jen krátce, protože varem ztrácí své aroma. Sušený estragon skladujeme v uzavřených nádobkách v chladu a temnu. Čerstvý vydrží 2-3 dny v chladničce, pokud je zabalený do vlhkého kuchyňského papíru a mikrotenového sáčku.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.